ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Naděje pro trans lidi. ÚS zvažuje zrušení nutnosti operace při změně pohlaví

  • 276
Trans lidem v Česku svítá na lepší časy. Při úřední změně pohlaví možná nebudou muset podstupovat přeměnu pohlavních orgánů a sterilizaci. Senát Ústavního soudu chce zrušit část občanského zákoníku, který to nařizuje. O jeho zrušení rozhodne plénum. Většina států Evropské unie odstranění pohlavních orgánů a sterilizaci ke změně pohlaví nevyžaduje.

T. H. bylo po narození přiřknuto mužské pohlaví, ačkoliv se s tím od útlého věku neidentifikuje a cítí se být osobou neutrálního pohlaví. V případě, kdy si musí mezi pohlavími vybírat, preferuje pohlaví ženské (proto užíváme ženský rod, protože i Ústavní soud T. H. označuje v ženském rodě, pozn. red.) T. H. podstupuje hormonální léčbu a další estetické úpravy. Odmítá ale přeměnu pohlavních orgánů a sterilizaci. Tento zákrok je podle českého občanského zákoníku podmínkou úřední změny pohlaví.

Politiky nezajímáme. Stát nás nutí ke kastraci, říká trans muž

Senát Ústavního soudu (ÚS) se soudkyní Kateřinou Šimáčkovou a soudci Vojtěchem Šimíčkem a Ludvíkem Davidem předložil plénu návrh na zrušení části paragrafu 29 občanského zákoníku, podle kterého platí, že změna pohlaví člověka nastává chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce a přeměně pohlavních orgánů. Redakce iDNES.cz má usnesení Ústavního soudu, které je zatím neveřejné, k dispozici. 

T. H. vadí zdravotní rizika spojená s operací a jde podle ní o extrémně invazivní zásah do tělesné integrity, který je nevratný a vede ke sterilizaci. S mužským pohlavím v kombinaci se ženským vzhledem má v životě potíže. 

Proto podala žádost na ministerstvo vnitra a žádala o změnu pohlaví z mužského na ženské. Zákon však vyžaduje operaci, proto ministerstvo žádost zamítlo. T. H. poté na vnitro podala žalobu k Městskému soudu v Praze, kde neuspěla. Následně se obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS). 

Dodržuje Česko mezinárodní závazky?

Ten její stížnost rovněž zamítl. NSS argumentoval tím, že pohlaví je v běžném vnímání drtivé většiny lidí jako binární pojem. Tedy buď muž, nebo žena. V českém prostředí sice podle NSS roste tolerance k „anomáliím“, ale „za vhodné a dobré je drtivou většinou nynějších obyvatel České republiky považován soulad mezi tím, jak se pohlaví jedince jeví navenek s tím, k jakému pohlaví se dotyčný jedinec hlásí,“ napsali soudci v rozsudku.

Pojmy

Transgender, trans*: Člověk, jehož rod není v souladu s tím, jak byl od narození vnímán ostatními. Hvězdička označuje široké spektrum identit.

Nebinární osoba:  Označení pro ty, kteří se neztotožňují ani s mužským, ani s ženským označením.

NSS má také za to, že jde o „trend, který je v České republice většinou společnosti i politické reprezentace vnímán jako podivný a je přijímán přinejmenším s rozpaky, ne-li vysloveně negativně.“ T. H. se proto obrátila na naši nejvyšší justiční instituci - ÚS, u jehož druhého senátu našla zastání. Jeho plénum bude rozhodovat o tom, zda se nezruší požadavek, aby lidé při úřední přeměně pohlaví museli postupovat nucenou chirurgickou operaci pohlaví a sterilizaci. 

ÚS posoudí, zda Česko dodržuje mezinárodní závazky. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž v roce 2017 rozhodl, že vyžadovat ke změně pohlaví odstranění pohlavních orgánů a sterilizaci je v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech. Tento výklad Evropské úmluvy je totiž závazný i pro Česko.

Současně soudci navrhují zrušit i část zákona o evidenci obyvatel, ze které plyne, že se u žen rodné číslo zvyšuje o padesát. Na základě rodného čísla tak lze na první pohled u každého zjistit jeho pohlaví. 

Většina států operaci nevyžaduje

Kritika od Česko se se svým postojem řadí ke skupině států, v níž už jsou jen Finsko, Bulharsko, Rakousko, Slovensko a Lotyšsko. Většina států v Evropské unii odstranění pohlavních orgánů ke změně pohlaví nevyžaduje. Německo tento požadavek zrušilo v roce 2011, Rakousko o dva roky dříve. Ve většině unijních států je ke změně pohlaví stále ještě vyžadována diagnóza od lékaře, ale například v Belgii, Dánsku nebo Irsku už stačí jen rozhodnutí jedince o tom, ke kterému pohlaví se hlásí. 

Vynucený lékařský zákrok spojený se znemožněním reprodukce je kritizován Světovou zdravotnickou organizací, která upozorňuje na porušování práva člověka na tělesnou integritu, sebeurčení, a rozpor s hodnotou lidské důstojnosti. Požadavek sterilizace je také kritizován Výborem OSN proti mučení, který jej považuje za způsob špatného zacházení a požaduje odstranění podmínky sterilizace za účelem uznání změny pohlaví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video