Tragédie rázem převrátila každodenní režim kladenské nemocnice

K l a d n o (gro, nes) - V půl deváté ráno dostávají lékaři kladenské nemocnice alarmující zprávu: na silnici na Prahu těžce havaroval plně obsazený autobus, připravte se na velké množství raněných. Běžný provoz nemocnice se okamžitě zastavuje - plánované operace jsou zrušeny, objednaní pacienti si sjednávají jiný termín. Čekající na příjem mají smůlu. Tři lékaři odjíždějí na pomoc. Ostatní očekávají sanitky.
"Půlka nemocnice byla na nohou. Je dobře, že jsme se to dozvěděli tak brzo," říká primář ortopedicko-úrazové ambulance Jan Deniger.
Zatímco většina myslela na záchranu životů, našli se i tací, kteří nepochopili. "Byl tady pán objednaný na kontrolu. Věděl dobře, co se stalo. Přesto se mu nelíbilo, že se mu nevěnujeme. Stěžoval si na ředitelství," reagovala pobouřeně sestra Ivana Bernášková.
Krátce před devátou přivážejí první zraněné. Celkem jich bude deset. Jen dva lidé mohou po ošetření odejít. Ostatní měli podstatně méně štěstí. Týdny i měsíce se budou léčit z těžkých otřesů mozku, tříštivých zlomenin, poranění páteře, vážných zranění v obličeji. "U jednoho pacienta jsme operovali hned na ambulantním stole. Měl vnitřní krvácení do nosu," líčí primář Deniger. Stav jednoho z pacientů se zhoršil natolik, že bylo nutné volat vrtulník. "Muž si těžce poranil obličej a potřeboval čelistní chirurgii. Zaintubovali jsme ho a poslali do Střešovic," popisuje situaci další z kladenských lékařů David Homér.
Nejen těžká zranění, ale i psychické otřesy bránily cestujícím o neštěstí mluvit. "Nic vám neřeknu," odmítl komentář mladý muž na vozíku, kterého sestry právě převážely na chirurgii. Ráno těsně po převozu lékařům popsal příšerný pohled na mrtvé spolucestující. "Říkal, že vedle něho na sedadle ležela polovina hlavy. Před ním tři mrtví a vedle další. Seděl také na kritické pravé straně a měl štěstí, že přežil," dodává primář Deniger.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video