Předseda Věcí veřejných Radek John

Předseda Věcí veřejných Radek John | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

„Trafika“ pro Johna znervózňuje ČSSD, straně hrozí oslabení vlivu

  • 41
Sociální demokracie se rozhodla zkomplikovat předsedovi VV Radku Johnovi cestu do čela nově vzniklého parlamentního výboru pro bezpečnost. Její poslanci budou hlasovat proti dosazení exministra vnitra do této funkce. ČSSD by kvůli personální rošádě oslabila ve Sněmovně.

Už minulý týden poslanci odhlasovali rozdělení výboru pro obranu a bezpečnost na dva, aby v čele výboru pro bezpečnost mohl být právě John. Nyní tedy vedle sebe existují branný výbor a bezpečnostní výbor, jako tomu bylo v minulém volebním období, uvádí ČTK.

"V době krize je to zbytečné plýtvání a navíc rozdělení neodpovídá pravidlům," řekl poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Sociální demokraté proto budou na funkci nominovat vlastního kandidáta Antonína Seďu. Předsedy výborů budou zřejmě už ve středu volit jejich členové.  

V čele výboru pro obranu a bezpečnost byl dosud poslanec ČSSD František Bublan, pro kterého je připravena funkce šéfa komise pro kontrolu nově zřízené Generální inspekce bezpečnostních sborů. Kandidátem na předsedu výboru pro obranu je bezpečnostní "guru" ODS Jan Vidím.

Zatímco nyní má John jako řadový poslanec, člen mandátového a imunitního výboru základní plat 55 900 korun hrubého měsíčně, nově si polepší na 78 700 korun a k tomu navíc dostane 29 tisíc hrubého v podobě paušálních náhrad.

ČSSD ale vadí nejen zbytečně vynaložené peníze. Ve výsledku totiž její František Bublan spadne z pozice šéfa výboru na o něco nižší pozici předsedy komise, koaliční strany ale získají dva posty v čele výborů navíc. Je tak možné, že přesuny budou i v jiných výborech, aby se poměr sil vyrovnal.

Sněmovna má komisi pro kontrolu bezpečnostní inspekce

Sněmovna v úterý ustavila novou stálou komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Byli zvoleni také členové branného, bezpečnostního i organizačního výboru.

Členy sedmičlenné komise pověřené parlamentní kontrolou inspekce bezpečnostních sborů budou Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), František Bublan, Václav Klučka (oba ČSSD), Daniel Korte (TOP 09 a Starostové), Jaroslav Krupka, Pavel Staněk (oba ODS) a právě Radek John (VV).

Branný i bezpečnostní výbor budou mít po 15 členech, organizační výbor 18 členů v čele s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Všechny tři výbory tak zeštíhlí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video