Tomáš Tožička

Tomáš Tožička | foto: Piráti

Kritik Izraele Tožička vzdal boj o Senát, přišel o podporu Pirátů

  • 92
Kandidát za Piráty Tomáš Tožička na žádost předsednictva strany stáhne svou účast v doplňovacích senátních volbách na Teplicku. Tožička čelil kritice kvůli svým tvrdě protiizraelským vyjádřením na sociálních sítích.

Předsednictvo Pirátů se kandidaturou Tožičky zabývalo a usneslo se, že požádá nestranického kandidáta nominovaného krajskou pirátskou organizací o stažení kandidatury.

„Zvolená forma vyjádření na sociálních sítích k operaci Lité olovo z roku 2009 není pro Piráty přijatelná, jakkoliv odmítáme, že by byla projevem antisemitismu,“ uvedlo předsednictvo strany na webových stránkách.

Ve svém bývalém profilu na Facebooku Tožička psal o „brutální okupaci Palestiny“ a genocidě jejích obyvatel „izraelskými okupačními vojsky“. Příspěvek doprovodil koláží spojující Davidovu hvězdu a hákový kříž.

Tožičkův příspěvek sdílel na Twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokládám takové projevy za vrchol hnusu a zásadně proti nim protestuji. Za tohle bych rozbil hubu i vlastnímu bráchovi,“ napsal.

Operaci Lité olovo zahájil Izrael 27. prosince 2008 bombardováním Pásma Gazy s cílem přimět tamní vládnoucí palestinské hnutí Hamás, aby přestalo ostřelovat raketami izraelské území. V Pásmu Gazy bylo zabito 1200 Palestinců a dalších asi 5 000 bylo zraněno. Proti izraelské operaci se konala ve světě řada demonstrací, protesty byly i v Česku.

Pirátské předsednictvo uvedlo, že Tožičkovo 11 let staré vyjádření k událostem sice považuje za nepřijatelné, zároveň však upozornilo, že výrok neospravedlňuje urážlivé reakce, které se nyní vůči Tožičkovi objevily po zveřejnění jeho starého příspěvku.

„Zdůrazňujeme, že kandidát svou celoživotní prací nejen v oblasti sociální a rozvojové pomoci dokládá své hluboké humanistické cítění a je za ním celá řada úspěšných projektů,“ uvedlo předsednictvo.

Odborníka na regionální rozvoj Tožičku nominovala do doplňovacích voleb ústecká krajská organizace Pirátů. Jeho kandidaturu následně kritizoval vedoucí administrativního odboru Pirátů Petr Vileta, k němuž se připojilo přes sto dalších členů. Vileta napadal zejména Tožičkova vyjádření na sociálních sítích, která považoval za ultralevicová. 

Kandidát na senátora mimo jiné uváděl, že kapitalismus je zločin proti lidskosti a že centristé v médiích jsou ohrožením demokracie. Piráti nicméně v únorovém hlasování členské základny odmítli návrh na to, aby byl Tožička z voleb stažen.

Doplňovací volby na Teplicku se uskuteční na konci března. Vypsány byly po lednovém úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery. O senátorské křeslo se po Tožičkově rezignaci bude ucházet deset lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video