Rodina Alexeje Torubarova. Zleva mladší syn Nikita, manželka Světlana a starší

Rodina Alexeje Torubarova. Zleva mladší syn Nikita, manželka Světlana a starší syn Stanislav na letošní fotografii z německého Düsseldorfu, kde Stanislav bydlí. | foto: Archiv Stanislava Torubarova.

Tátu drží ve Volgogradu, je na tom špatně, říká Torubarovův syn

  • 161
O osudu podnikatele Alexeje Torubarova po jeho dramatickém vydání z ČR do Ruska počátkem května existují jen velmi kusé informace. Podle jeho syna Stanislava, který žije v Německu, je podnikatel ve volgogradské vazební věznici a trpí zdravotními problémy. "To je vše, co vím," řekl Torubarov mladší redakci MF DNES.

Stanislav Torubarov je s otcem v kontaktu pouze přes advokáta v Rusku, kterého za ním dosud pustili jen jednou. "Podle našeho právníka je nyní ve vazbě ve Volgogradu a kvůli stresu na tom není příliš dobře ani fyzicky. Trápí ho problémy s ramenem, má zanícený kloub, také vysoký tlak. Kvůli stresu nemůže spát, trápí ho bolesti hlavy," řekl Torubarov MF DNES.

Rozhovor se synem Alexeje TorubarovaČtěte ve čtvrtek, 30. května.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Jeho matka skončila po vydání manžela do Ruska na psychiatrii v Praze. Jeho mladší bratr zatím není zletilý a tak je jediným člověkem, který může otci pomoci.

Alexej Torubarov dříve provozoval síť restaurací ve Volgogradu. Když chtěl od města koupit prostory svých provozoven, zapletl se s bývalým členem ruské tajné služby FSB Andrejem Čumanovem.

Vyznat se v tom, co se pak stalo, není jednoduché. Podle Stanislava Torubarova Čumanov jeho otce podvedl, a když se ten proti tomu ohradil, vykonstruoval Čumanov s pomocí svých kontaktů v ruské justici a policii falešné obvinění proti podnikateli. V průběhu vyšetřování byl Torubarov údajně mučen. Ruské úřady podnikatele viní z podvodu, několikrát o něj Česko žádaly.

Blažek psal do Ruska

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek rozhodl na základě informací soudu o jeho vydání letos v dubnu. Druhého května ho Česko poslalo do Ruska. Letadlo s podnikatelem se pokoušel zastavit ministr financí Miroslav Kalousek (o jeho zásahu čtěte zde)

Český obhájce Milan Hulík v tiskovém prohlášení uvedl, že ministr spravedlnosti Blažek porušil několik mezinárodních smluv, když rozhodl o extradici Torubarova ještě před tím, než byla vyřízena jeho žádost o azyl.

Ministr Blažek na středeční tiskové konferenci uvedl, že požádal dopisem Rusko o informace o Torubarovi. "Zatím na něj nemám odpověď," řekl ministr (více čtěte zde).

"V dopisu Generální prokuratuře Ruské federace žádáme ruskou stranu o sdělení místa současného pobytu jmenovaného, o informace o stádiu trestního řízení, které je proti němu vedeno v Ruské federaci, zda je jmenovaný stíhán jen pro trestný čin, pro který byl vydán, a jestli už měl po vydání možnost kontaktovat svého obhájce," přiblížilo obsah dopisu ministerstvo spravedlnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video