Petrův dům v Hruškách se musí z většiny zbourat. Zůstat mohou jen některé stěny...

Petrův dům v Hruškách se musí z většiny zbourat. Zůstat mohou jen některé stěny v dolním patře. Dům se ženou koupili v roce 2016, veškeré úspory dali do jeho rekonstrukce, po které chybělo opravit jen střechu a fasádu. Petr chtěl se svou manželkou v domě udělat cukrárnu, svůj plán ale nestihli zrealizovat. Dům není pojištěný. Když tornádo udeřilo, byl Petr v práci. Po cestě domů na začátku ulice stála policie. Muž vyběhl z auta a bosky přes střepy utíkal k domu, aby zachránil svou rodinu. (27. června 2021) | foto: MAFRA

Domácnosti z obcí zasažených tornádem dostanou ze sbírek po 150 tisících

  • 11
Každá domácnost z obcí zasažených ve čtvrtek tornádem by do dvou týdnů měla dostat 150 tisíc korun. Peníze se rozdělí ze sbírek pořádaných devíti organizacemi a nadacemi do nichž dárci věnovali už kolem 850 milionů. Na koordinovaném postupu a rozdělování peněz se v úterý dohodli zástupci nadací. Poměrnou částku dostanou i obce.

Zástupci devíti organizací se dohodli na tom, že peníze v první fázi poslouží na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb domácností. Chtějí, aby rozdělování peněz bylo transparentní a spravedlivé.

Po této fázi bude nutný hlubší a podrobný průzkum, který zohlední nákladnost oprav či úplně nových staveb, pojistky, úspory, pomoc rodiny, sociální situaci a další faktory.

„Potřebujeme nejdříve dopravit rychlou první finanční pomoc všem postiženým a v další fázi ji pak navyšovat podle individuálních potřeb. Nechceme dávat kompenzace za škody, ale přispívat na obnovu a nasměrovat tu pomoc jako investici do budoucna,“ uvedl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Pavel si se svou ženou koupil dům v Lužicích před sedmi lety. Dříve žili v činžovním domě a na "stará kolena" si pořídili vysněný domeček. Když udeřilo tornádo, dívali se na televizi. Odneslo jim celou ložnici. Celé horní patro musí strhnout. Kdyby se to stalo později, už by spali v postelích a nejspíš by to podle Pavlových slov nepřežili. Jeho žena se bojí do domu vrátit. Bojí se, že by se to mohlo opakovat. Dům nemají pojištěný. (26. června 2021)

Sbírky od čtvrtečního večera organizuje několik organizací a nadací. Celkem v nich lidé zatím věnovali 850 milionů korun. To už je více než při záplavách v roce 1997, tehdy lidé věnovali téměř 800 milionů.

Nejvíce zřejmě vybrala Diecézní charita Brno, která měla k pondělnímu večeru na svém účtu 197,7 milionu korun. Nadace Via dosud vybrala 184 milionů a iniciovala schůzky s organizátory dalších sbírek. Mezi nimi je organizace Člověk v tísni, kam lidé přispěli 108 miliony, nebo nadace Karel Komárek Family Foundation, která věnovala 150 milionů korun.

Následný sběr informací v terénu budou mít na starosti ADRA, Diakonie a Člověk v tísni, které mají zkušenosti v poskytování humanitární i psychosociální pomoci. Pro sběr dat a jejich vyhodnocování využijí aplikaci Inspecto, která se používá při monitoringu škod v domácnostech zasažených povodněmi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video