Tornádo letělo nad severními Čechami

  • 14
Psal se rok 1761 a z nebe nad Čechami pršely ryby. Krajinou se přehnalo tornádo a vzdušný vír přinesl překvapivou nadílku. Tornádo v malém mohli vidět tento týden i lidé na Mostecku, kteří měli to štěstí a v pravý čas zvedli hlavu k obloze.

V úterý, chvíli po šesté večer, se přehnalo nad krajem. A to je v Česku poměrně vzácný jev.

"Pokud by oblačný chobot dosáhl k zemi, mohlo dojít ke značným škodám a pustošení krajiny. To se naštěstí nestalo," říká Petr Dvořák, který tornádo pozoroval a nafotil.

"Vyvíjelo se rychle - brzy dosáhlo délky přes pět set metrů," popsal. Tornáda jsou nejvíce rozšířená na jihovýchodě USA. V České republice nejsou příliš častá.

Naposledy se nad Českem přehnalo větší tornádo před dvěma lety, kdy přineslo silné krupobití, které poničilo střechy a úrodu v Olomouckém kraji. Podobné nevídané představení na obloze můžeme v těchto dnech možná spatřit častěji.

Současné počasí mu totiž nahrává. Meteorologové předpovídají zamračeno, déšť a občas i bouřky až do konce týdne. Právě pod bouřkovými mraky jsou extrémně silné stoupavé proudy, které vznik tornád vyvolávají.

"Denní teploty se budou pohybovat mezi 18 a 22 stupni, ale na jihu země bude jen okolo patnácti stupňů," řekl meteorolog Jan Havelka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video