Následky ničivého tornáda v obci Moravská Nová ves. (25. června 2021)

Následky ničivého tornáda v obci Moravská Nová ves. (25. června 2021) | foto: Michal Turek, MAFRA

Za pět minut bylo po všem, líčí apokalypsu obyvatel Moravské Nové Vsi

  • 52
„Nestihli jsme ani utéct z domu. Vše se událo během chvilky,“ popsal apokalyptickou situaci obyvatel Moravské Nové Vsi. Tornádo zanechalo jeho dům s rozbitými okny, nábytkem a zdevastovanou zahradou.

„To bylo během chvilky, zatáhlo se, začalo poprchávat a najednou se zvedl vítr. Po pěti minutách byl konec,“  popisuje zasažení tornádem místní obyvatel pan Zemek. Všude podle něj lítaly cihly, plechy a kamení. Tornádo zároveň naprosto zdevastovalo jeho zahradu. 

„Mělo to obrovskou sílu. Skříň nám vlétla až do jídelny, posunula se z chodby o nějakých pět metrů,“ popsal situaci v domě, který zanechalo tornádo v hrozivém stavu. Budova má vymlácená okna, roztřískaný nábytek, popraskané zdi. 

„Co teď s tím?“ ptá se bezradně pan Zemek. Dům má naštěstí pojištěný.

Jeho pes byl z celé situace vyděšený a vůbec poté nechtěl vyjít ven. On ani jeho manželka naštěstí neutrpěli žádná zranění. Ve svém zničeném domě zároveň přečkali i noc. „Já jsem spal dole a hlídal jsem to. Usnul jsem asi na půl hodiny,“ dodal.

Tornádo zasáhlo Jižní Moravu v noci ze čtvrtek na pátek. Kromě Moravské Nové Vsi největší škody hlásí také obce Hrušky, Lužice a Mikulčice. Celkový počet obětí zatím není znám, zraněných jsou desítky. Hasičský sbor Jihomoravského kraje vyzývá, aby lidé, kteří nabízejí pomoc, vyčkali na bližší instrukce a neblokovali tísňovou linku.

, ČTK,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video