Zdevastované domy v Mikulčicích na jižní Moravě, kudy se ve čtvrtek prohnala...

Zdevastované domy v Mikulčicích na jižní Moravě, kudy se ve čtvrtek prohnala bouře a tornádo. (27. června 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Na nápravy škod po tornádu půjde 1,4 miliardy korun, schválila vláda

  • 2
Vláda v pondělí schválila 1,4 miliardy korun na průběžné financování podaných žádostí o pomoc s nápravou škod, které způsobilo tornádo na jihu Moravy a v Ústeckém kraji na konci června. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj. Resort počítá také s dalším nasazením mobilních týmů v postižených lokalitách.

„Na dnešním mimořádném jednání vlády jsme schválili 1,4 miliardy korun pro lidi zasažené tornádem jak na jižní Moravě, tak v Ústeckém kraji, abychom zajistili průběžné financování podaných žádostí,“ napsala na Twitteru ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Objem sjednaných dotačních smluv podle ní rychle roste. V pondělí schválená suma má zajistit průběžné financování podaných žádostí tak, aby lidé mohli rychle obnovit svá obydlí.

Úřad počítá také s dalším nasazením mobilních týmů v postižených lokalitách. Další výjezd úředníků je plánovaný na týden od 23. srpna. Konkrétní místa a časy budou zveřejněny na webových stránkách Státního fondu podpory investic.

Bouře s kroupami a tornádem zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Vyžádala si šest životů. Poničila 1 200 domů, z toho kolem 200 muselo jít k zemi. Zničené zůstaly například i školy, sportoviště, auta a zeleň. Škody tehdy způsobily bouře také v Ústeckém kraji.

Součástí vládního programu na pomoc jihomoravským obcím, které na konci června zasáhlo tornádo, bude i obnova poničených hřbitovů, zopakovalo v pondělí ministerstvo.

Lidé čerpají peníze také z programu Živel. Státní fond podpory investic s lidmi z obcí zasažených tornádem do středy podepsal 98 smluv v objemu dotací 140 milionu korun na obnovu bydlení. Zároveň bylo lidem na 61 zálohách vyplaceno 30,5 milionů korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj, a stejně tak Státní fond podpory investic, dělá podle Dostálové maximum pro to, aby peníze doputovaly k lidem co nejdříve. „Zároveň je ale nutno respektovat zákonné povinnosti pro nadcházející kontroly a audity vynakládání státních prostředků,“ uvedlo ministerstvo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue