Premiér Mirek Topolánek může svým slovníkem občas uvést do rozpaků i otrlého štamgasta IV. cenové.

Premiér Mirek Topolánek může svým slovníkem občas uvést do rozpaků i otrlého štamgasta IV. cenové. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánkovsko-český kapesní slovník

  • 2866
Premiér opět upoutal pozornost svým slovníkem. Henleinovský obrat Přijde den (Es kommt der Tag) není zdaleka jediným, který si Topolánek vypůjčil z nacistického slovníku. Kromě něj zřejmě listuje rád i Šmírbuchem jazyka českého, snad aby si vylepšil image štamgasta čtvrté cenové skupiny.

Naposledy ve středu mohli diváci zpráv TV Prima slyšet premiéra, jak odpovídá reportérům na dotaz slovy: "Běžte do prdele."

V rozhovoru na divadelních prknech se zase před časem Topolánek nechal slyšet, že Václav Klaus coby jeho předchůdce v čele ODS strašil voliče svým "fašizoidním obličejem".

STopolánkovo gesto ve Sněmovně - zdvižený prostředníček mocenským nástupem ODS se úředníci pozůstalí po předchozích vládách měli otřásat strachy před "nocí dlouhých nožů". Euroústava je podle Topolánka obrovský "shit". A že se vyzná i v nonverbální komunikaci, předvedl premiér nedávno ve Sněmovně. - více zde

Dlouhé nože
"Nečekejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů. Ta prostě přijde," pronesl "drsňák" ze Vsetína během debaty s podnikateli, kterou pořádat týdeník Euro, když vysvětloval záměr ODS nahradit po volbách mnohé státní úředníky kompetentnějšími lidmi.

Během noci dlouhých nožů v červnu 1934 zlikvidovali přílušníci SS na Hitlerův příkaz velitelský sbor oddílů SA včetně jeho velitele Ernsta Röhma.

Osvětimská lež
Někdejší finanční reformu vlády ČSSD komentoval Topolánek slovy, která měla odkázat k neplnění jejích předvolebních slibů.

"Od roku 1946 tu nikdy nebyla taková téměř osvětimská lež, tak brutální lež." Poté dodal. "Chci říci, že to byly lži, které vedly k vítězství ve volbách a byly nerealizovatelné už od samého počátku."

Fašizoidní obličej
"Ty volby (v roce 2002, pozn. red.) jsme prohráli mimo jiné také proto, že já pokládám závěr kampaně s tím, ať to moc nepřeženu, fašizoidním obličejem Václava Klause v té žlutočerné barvě za obrovskou chybu. A musím říct, že to byl jeden z důvodů, i když ne jediný, proč jsme prohráli volby," zaznělo z Topolánkových úst v pražském Divadle Archa v květnu 2005.

V Ostravě to vulgární není

"Přirozeně bych dovedl říci ledacos (ostravským nářečím, pozn. red). V Ostravě se až tak nehledí na každé slovo. To, co je v Praze vnímáno jako sprosté, tam vulgární není. Řeč je tvrdší. Lidé se tam tak neskrývají za hladké věty."

(Mirek Topolánek v rozhovoru pro časopis Playboy, 2005)

Topolánkovo "verbální vyměšování" ve Sněmovně
Nedávné interpelace na předsedu vlády ve Sněmovně připomínaly spíš přisprostlé kabaretní vystoupení v zaplivaném periferním podniku. Někteří poslanci se také činili, ale premiér Topolánek si nakonec sněmovní show ukradl pro sebe.

"Doufám, že se dostanu do pozice Miloše Zemana, který si interpelace opravdu užíval, a podařilo se mu během nich urazit všechny přítomné. To je můj velký cíl a velký sen. Doufám, že dospěju i k jeho mistrovství."

"Tato Sněmovna se chová příšerně, když jsem předkládal svůj bod, nebylo slyšet vlastního slova. Ve Sněmovně je bordel! Jednotliví poslanci vystupují z lavice! Vy mě budete školit z morálky a etiky?!"

"Z médií jsem zjistil, že dobře mířená facka v této zemi stojí tři tisíce," kontroval Topolánek na kritiku z úst Davida Ratha připomínkou výše pokuty, kterou za facku exministrovi zdravotnictví zaplatil Miroslav Macek.

Jindy zase v jednacím sále dolní komory pronesl: "To, co tady slyším k tomuto zákonu, připomíná spíše verbální vyměšování."


Jak to vidí lingvista

Profesor Jiří Kraus komentuje premiérův slovník

Představitel konzervativní strany, jehož výroky mají ke konzervatismu poněkud daleko. Podle lingvisty Jiřího Krause tahle kombinace příliš šťastná není a Topolánkova hvězda by mohla brzy vyblednout.

V případě politické kultury se šéf ODS totiž zrovna nepředvedl. "Možnosti jsou přitom dvě - buď o této kultuře Topolánek neví, nebo ji vědomě narušuje a provokací si buduje jistý image. V prvním případě je to špatně a v druhém v podstatě taky - sympatie svých voličů spíše ztratí a rivalům naopak přihraje míč," míní odborník na jazyk český.

Tradici politické kultury ale Topolánkovy verbální i nonverbální projevy zřejmě příliš nenahlodají. "Posledních padesát let se tyhle věci buď nepublikovaly nebo se vulgarity odehrávaly ve skrytu. Topolánek by se měl snažit tu kulturu spíš pozvednout, nicméně to stejně trvá dlouho, musíte uvažovat takových dvě stě let," říká profesor.

Mirek Topolánek si ale koleduje o ztrátu sympatií obecně. A není to jen tím, že na nás stále působí obrozenecká tradice velikánů Masaryka a Riegra. "Česká společnost se vyznačuje tím, že lidé tu sice spisovně nemluví, ale můžou se pominout, jakmile slyší to samé od někoho, kdo je podle nich placen za spisovný projev, slušné chování a má být proto vzorem ctností," říká Jiří Kraus s dovětkem, že tento zvyk Češi patrně hned tak nepřekonají.

Z lidského hlediska ale profesor Kraus premiéra tak trochu chápe. "Pro jeho situaci mám koneckonců porozumění. Člověk, a zvlášť v jeho pozici, si po celodenní dřině potřebuje trochu ulevit."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video