Rozladěný premiér se málem musel zpovídat před mandátovým výborem. Ilustrační koláž iDNES.cz

Rozladěný premiér se málem musel zpovídat před mandátovým výborem. Ilustrační koláž iDNES.cz | foto: iDNES.cz

Topolánek pobouřil opozici zdviženým prostředníkem

  • 1794
Premiér Topolánek se musel ve Sněmovně omlouvat za zdvižený prostředník. Nemravné gesto udělal na poslance opozice, kteří se dožadovali přítomnosti členů vlády v jednacím sále.

Bylo to nenápadné a nečekané. Ve chvílích, kdy byla Sněmovna poloprázdná, vešel do jednací síně premiér, posadil se do vládních lavic, pootočil se k opozičním lavicím a - zvedl prostředníček.

V první chvíli jednání poslanců pokračovalo, ale jen do chvíle, než si vzal slovo šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

"Pane předsedající, paní a pánové, rád bych v této chvíli vaším prostřednictvím, požádal pana premiéra, aby vysvětlil Poslanecké sněmovně svoje gesto, když dosedal do lavice, a které jsme mnozí viděli - to gesto bylo poměrně výmluvné," prohlásil Kováčik.

"Pane premiére, žádám, abyste se omluvil. Jinak zvážím návrh na svolání mandátového a imunitního výboru," pohrozil šéfovi vlády. 

Topolánek se omluvil vzápětí. "Uvedené gesto - hluboce ho lituji - nebylo určeno vám," sdělil.

Přitom se omlouval i za nepřítomnost členů svého kabinetu: "To je věc, kterou jsme ještě nezvládli, a tuto omluvu, prosím, přijměte." 

Když vyšel z jednací síně, tvrdil, že takto komunikuje s Miroslavem Kalouskem - svým ministrem financí. "Nepatřilo to opozici," vyhrkl premiér a spěchal ze Sněmovny.

Právě Kalousek se snažil Topolánka zachránit už v jednací síni. "Jsem přesvědčen, že pan předseda vlády měl pravdu. Obávám se totiž, že ono gesto bylo určeno mně," prohlásil a vyvolal tak smích některých poslanců.

Incidentu předcházelo přivolání Topolánka
Je možné, že premiér podlehl poněkud méně pracovní atmosféře, která je zejména v pátek pro český parlament typická. Poslanci se totiž už většinou rozjíždějí domů, a jen málokdo sedí v jednací síni.

Topolánek ale doplatil na to, že v síni neseděli ani členové jeho vlády. A to parlamentní pravidla neumožňují.

"Pane předsedo, pánové místopředsedové, slyšíte-li mě některý, neváhejte, přijďte, prosím," svolával ministry předsedající schůze Jan Kasal.

Jeho volání nakonec vyslyšel právě premiér. Což Kasal vzápětí ocenil. "Už je tady předseda vlády, takže můžeme pokračovat," oznámil.

Když začali opoziční poslanci Topolánkovi tleskat, Kasal ještě poznamenal. "Je to potlesk ze strany opozice, pane předsedo vlády, važte si toho!"

A Topolánek si toho "vážil" - vzápětí zvedl prostředníček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video