Šéf ODS Mirek Topolánek.

Šéf ODS Mirek Topolánek. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek: Nejdřív budu jednat s Paroubkem

  • 353
Česku už zase vládnou dva premiéři: první je v demisi a jmenuje se Mirek Topolánek. Druhý se jmenuje také Mirek Topolánek a ve středu ho prezident Václav Klaus jmenoval. Už podruhé.

V první roli bude dosluhující premiér vládnout se svou dočasnou vládou, jež před měsícem nezískala důvěru. A současně bude v roli nového premiéra hledat podporu pro nový kabinet.

Pane premiére, vy se teď budete znovu scházet s kolegy předsedy stran, s nimiž jste jednal pět měsíců. Můžete si vůbec říct ještě něco nového? Myslím si, že ten tlak, který je vyvíjen na všechny - že může dojít k třetímu pokusu - teď změnil atmosféru.  Třetí pokus sestavovat vládu je jako prodloužení v hokeji: kdo dá gól, vyhrál. Ale nikdo neví, kdo ho dá. Domnívám se, že v druhém pokusu může dojít k nějakému řešení pod tlakem toho prodloužení. Anebo k němu nedojde, a pak jdeme opravdu do prodloužení a je to opravdu hra s nejasným výsledkem.

Proč se všechny strany tak bojí toho třetího pokusu?
Je to ústavně čisté, ale riskantní. Může se stát, že někdo jenom tak trefí puk a ten doskáče do branky.

Vy říkáte takový vtip: Čím déle bude od voleb, čím víc leasingů a hypoték poslanci podepíšou, tím hůř se jim bude hlasovat pro nové volby.
To není vtip. V každé straně jsou poslanci, kteří si žádné předčasné volby nepřejí. To je dílem proto, že mají ty hypotéky a leasingy, a dílem proto, že se už nemusí dostat na kandidátky. Volební výsledek může být jiný, je ohroženo jejich postavení. To znamená, že tam je celá řada, nechtěl bych říct přízemních, velmi lidských pudů. Proto je to velmi těžce předvídatelné. Ten puk prostě má sice dvě plochy, ale když se postaví na hranu, tak vůbec není jasné, kde skončí.

Je možné, že svou novou vládu sestavíte ještě do kongresu ODS, který je příští víkend?
Něco jiného je, co chci a co je možné. A já chci mít samozřejmě do kongresu jasno, která z těch nemnoha variant je reálná a má podporu.

Je jasné, že úspěch je možný jedině po dohodě se sociální demokracií.
I to je možné.

Myslíte vlastně ten druhý pokus vážně?
Samozřejmě, že ho myslím vážně. Jestli o tom trochu žertuji, tak to neznamená, že bych ho nemyslel vážně. Ale ta matematika je jasná. A já se k těm variantám teď vyjadřovat nechci.

Vy jste si pět měsíců držel nekompromisní tvář, že prostě na jakoukoliv dohodu s ČSSD nekývnete...
Na mých zásadách se nic nemění. Já nemám pocit, že by mě těch pět měsíců vnitřně destruovalo a nabouralo mou vnitřní integritu natolik, že bych změnil svůj názor. To ale nevylučuje dohodu.

Jak chápete výzvu prezidenta Klause? Po vašem jmenování prohlásil: Věřím, že i pan premiér se poučil z prvního neúspěšného pokusu.
Každý musíme něco říkat, že.

Poučil jste se tedy? Vždyť zase už jednáte o vládě s lidovci a zelenými, stejně jako v červenci.
Já jsem ještě fakticky s nikým nejednal. Jestli začnu nějaké oficiální jednání, tak to bude asi s ČSSD. Ale nebudu chtít zapomenout na své partnery z KDU-ČSL a Strany zelených. Nevidím na tom nic nenormálního a připadá mi to jako celkem rutinní záležitost.

S poslancem ČSSD Michalem Pohankou, který vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD, počítáte? Že by hlasoval pro vaši vládu?
Já jsem teď konečně pochopil, který to je. Je to jeho osobní rozhodnutí. On vystoupil z klubu sociální demokracie, pak se nějak vrátil nevrátil. Takže vůbec netuším, jaké je jeho postavení. Jestli bude hlasovat s ODS, ať hlasuje s ODS.

Budete ho k tomu přemlouvat?
Já tedy určitě ne.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video