Premiér Topolánek včera uvedl, že jeho vláda na novou budovu nemá v rozpočtu peníze.

Premiér Topolánek včera uvedl, že jeho vláda na novou budovu nemá v rozpočtu peníze. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek: Na Kaplického knihovnu nedáme peníze

  • 569
Po včerejšku je téměř jisté, že Kaplického chobotnice na pražské Letné nikdy nebude stát. Premiér Mirek Topolánek dal najevo, že vláda na novou Národní knihovnu nedá peníze. "Vláda má dvě priority – Národní muzeum a Klementinum," řekl. S knihovnou se podle něho ve státním rozpočtu nepočítá.

Už dříve odmítla neobvyklý projekt pražská ODS, primátor Pavel Bém i prezident Václav Klaus.

Primátor Bém pružně mění názory
Právě primátor Bém přitom předvedl ostrý názorový obrat. Ještě na jaře stavbu, která měla vyrůst na Letenské pláni poblíž Pražského hradu, chválil. Nyní jí najednou nemůže přijít na jméno a společně se zastupiteli z ODS brání tomu, aby vznikla.

V březnu, kdy mezinárodní architektonickou soutěž vyhrál česko-britský architekt Jan Kaplický, Bém (který byl členem poroty) jeho projekt vychvaloval: "Věřím, že Národní knihovna bude za pár let sebevědomě, ale i citlivě dokreslovat pražské panoráma a stane se dalším obdivovaným skvostem pražské architektury," napsal o "chobotnici" v brožuře vydané po vyhlášení výsledků.

Jenže po půl roce je všechno jinak. V polovině října Bém milionům televizních diváků o téže stavbě sděluje: "Ve vztahu k Pražské památkové rezervaci je nekonečně neohleduplná, nerespektuje územní plán."

Jak vysvětluje takový obrat? O pochvalném příspěvku v brožuře včera řekl: "Nevím, z čeho to čtete. Ani nevím, jestli je to můj autorizovaný text." Knihovna se však dušuje, že text dostala z jeho úřadu.

Bémův původní postoj však dokládají i další vyjádření. Například 2. března (v den vyhlášení výsledků soutěže) řekl pro ČTK: "Kaplického návrh je odvážný, překvapivý, originální, energeticky úsporný a jistě i kontroverzní. Teď přijdou ke slovu konzervativní památkáři a začne živé představení o budoucnosti moderní architektury v Praze. Já jsem znám jako příznivec odvážných řešení."

Teď tvrdí: "Už tehdy jsem říkal, že obrovským problémem tohoto návrhu je jeho neuvěřitelná bezohlednost k okolí." Porota, v níž byl Bém členem, vybrala Kaplického jako vítěze jednomyslně. Místo Béma hlasoval jeho zástupce, šéf pražských památkářů Jan Kněžínek, který byl pro "chobotnici". Bém se dnes k výsledku nehlásí. Tvrdí, že on by pro nebyl.

Soutěž za desítky milionů byla zbytečná
Uspořádání soutěže stálo daňové poplatníky 27 milionů korun, které jsou nyní zřejmě ztraceny. Pražští zastupitelé za ODS v čele s Bémem totiž minulý týden zablokovali přípravu stavby. Oznámili, že knihovně neprodají pozemky, přestože prodej zastupitelstvo už na jaře schválilo.

Odpovědnost za zbytečně utracené miliony teď nikdo nechce přijmout. Primátor říká, že utracené miliony jsou věcí šéfa knihovny Ježka. "Těch 27 milionů utratil pan Ježek do konce března. Naštěstí utratil své peníze, ne naše," říká Bém.

A Ježek vůbec nepřipouští, že by miliony byly vyplaceny zbytečně. "Výsledkem je návrh knihovny, který se dostane do učebnic architektury bez ohledu na to, jestli bude, nebo nebude postaven," říká.

Kromě peněz však Česko může tratit i na mezinárodní prestiži. Kaplický obvinil pražské politiky, že se po vzoru komunistů pokoušejí určovat vkus. "Je otázka, zda tato první mezinárodní architektonická soutěž v Česku nebyla také poslední," varuje Kaplický.

Podle Ježka ještě existuje slabá naděje, že se "chobotnice" na Letné postaví. Příští týden o tom bude jednat s primátorem a rád by také udělal přednášku zastupitelům.

Vláda na knihovnu nedá peníze
Původně se uvažovalo také o tom, že by se Kaplického návrh stavěl někde jinde. Bém na Ježkův dotaz nabídl Prosek, Letňany nebo Pankrác. Tato možnost nyní definitivně padla.

Knihovna si nechala vypracovat posudek, zda by to bylo právně průchodné. MF DNES jej má k dispozici. "Alternativní cesta spočívající v přemístění projektu do jiné lokality je absolutně vyloučena," uvedli právníci.

Ježek už připustil, že bude nutné vypsat úplně novou soutěž. I ta by mohla být zbytečná. Premiér Mirek Topolánek včera uvedl, že jeho vláda na novou budovu nemá v rozpočtu peníze. Zpochybnil tím usnesení předchozí vlády Jiřího Paroubka, která právě na stavbu nové knihovny schválila dvě miliardy korun. To potvrdila i Sněmovna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video