Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Topolánek: Musíme šetřit, ale jak to říct lidem?

  16:01
Pravicová ODS chce představit program až měsíc před volbami. Šéf strany Mirek Topolánek řeší dilema: Jak říct lidem, kteří v době krize mají obavy a spoléhají na stát, že teď se musí šetřit a splácet dluhy.

Mirek Topolánek na náměstí Svobody v Brně - Brno (12. června 2009) | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Učíte se, nebo už gómete brněnské hantec, když už jste se rozhodl vést jihomoravskou kandidátku ODS?
Já se ho učit nemusím, protože já jsem tam studoval. Na jižní Moravě jsem se rozhodl kandidovat už dávno, nicméně chtěl jsem projít normální nominací přes sněmy. Nakonec jsem dostal v tajné volbě poměrně nebývalou podporu, téměř kimirsenovskou.

Proč nekandidujete v Praze, kde bydlíte, nebo v Ústeckém kraji proti Paroubkovi?
Souboj s Jiřím Paroubkem má smysl v Praze, ale pokud on už před lety utekl do Ústí, tak já tam za ním nepůjdu. Šel jsem na jih Moravy, kde máme problémy, chybí tvář, lídr, který region posune k vítězství. Vždyť velmi silné postavení tady má všech pět parlamentních stran. Přímo v Brně je velmi silná enkláva zelených, na jihu a severu regionu komunisté, lidovci jsou tu přirozeně silní díky religiozitě regionu. A socialisté tady mají hejtmana i primátora Brna, lídrem kandidátky je Bohuslav Sobotka. Je to určitě zajímavější souboj než souboj s Jiřím Paroubkem v Ústí.

"Díky našim opatřením dnes člověk, který má devatenáct tisíc a dvě děti, žádné daně neplatí."

Mirek Topolánek

Kdy ODS přijde s nějakým speciálním programem pro volby 2009?
Nepochybně až po prázdninách nebo na konci prázdnin. Těch důvodů je řada. My se můžeme prezentovat poměrně úspěšným vládnutím a i v komplikované situaci prosazením pozitivních věcí pro lidi. Obecně oblíbené omyly, jako že lze snižovat daně chudým lidem, bych chtěl opravit. Díky našim opatřením dnes člověk, který má devatenáct tisíc a dvě děti, žádné daně neplatí. Čili nevím, jaké daně by mu chtěl kdo snižovat. A takových oblíbených omylů je spousta. My teď ani nemusíme předkládat program pro další volby, protože máme tuto argumentaci, která je poměrně jednoznačná, je založena na datech.

Nevím, zda to stačí k vítězství. Vaši voliči v době hospodářské krize od vás asi čekají víc, ne?
Každý, kdo v těch volbách chce uspět, samozřejmě musí předložit řešení krizové situace. My povedeme během prázdnin spíše takovou setkávací kampaň, budeme se bavit s lidmi. Program představíme až před horkou kampaní způsobem a formou, které si zvolíme. Máme opět výhodu v tom, že fungují protikrizová opatření, která jsme loni a letos realizovali při možnostech, které stát má. Což neznamená, že problémy se nemusí zhoršovat. Krize zatím nemá viditelný konec. Nevím, zda bohužel, nebo bohudík, ale zatím nedopadla plnou silou na české občany. Lze očekávat, že problémy budou ještě horší. Musí tu být někdo, kdo nebude jen slibovat, ale nabídne kompetentní řešení, jemuž lidé uvěří. To je moje ambice.

No právě. ČSSD už své řešení nabízí – zvýšení některých daní. Od vás máme čekat škrtání výdajů?
Ne. Jestli mě budete zkoušet z těchhle věcí, tak ten rozhovor právě skončil. Právě jsem se vám snažil na jednom jejich tvrzení ukázat populismus – snížení daní chudým, ačkoliv ti už dnes žádné daně díky různým slevám neplatí. My budeme tento populismus rozkrývat. V této chvíli vám neřeknu nic dalšího. Odpusťte to všem členům ODS, ale pozitivní kampaň, s níž přijdeme, budeme opravdu předkládat až na konci srpna nebo začátkem září.

"Všechny triky socialistů fakticky zaplatí střední třída. Zaplatí to učitelé, lékaři, úředníci, zaplatí to lidé, kteří dnes mají jistotu zaměstnání, platí daně, zdravotní a sociální pojištění."

Mirek Topolánek

Je to taktické? Konkurence vás bude ostřelovat, že nemáte program.
Ať ostřelují. Pokud tomu chce někdo věřit, tak to má fakt blbý. Je třeba vědět, že jestli chce někdo zdanit bohaté, tak ti mají 150 způsobů, jak to zdanit jinde nebo daně neplatit vůbec. Všechny triky socialistů fakticky zaplatí střední třída. Zaplatí to učitelé, lékaři, úředníci, zaplatí to lidé, kteří dnes mají jistotu zaměstnání, platí daně, zdravotní a sociální pojištění. Nikdo jiný fakticky žádné příjmy do státní kasy nedává. Jestli chtějí socialisté – při poměrně vysokém sociálním standardu pro lidi, kteří jsou na dávkách – přinutit střední třídu, aby všechny jejich sliby zaplatila, tak potom dělají správně. Jenom ať to říkají, lidé to nakonec pochopí.

Myslím, že i pravicové triky vždycky zaplatí střední třída.
Jestliže však slibujete o něco méně, jestliže míra vašeho populismu je o něco nižší a ty lidi kasírujete méně, tak potom si střední třída musí spočítat, kdo jí bere více.

Jak tedy budete řešit obrovské schodky v rozpočtu? Buď můžete víc vybrat na daních, nebo budete škrtat, ne?
To je odborná diskuse, souvisí s tím programem. Letošní schodek bude nejméně 170 miliard a příští rok 150. Celkově se státní dluh dostane hluboce přes jeden bilion a tři sta miliard. A proč? Protože socialisté v dobách hospodářského růstu dělali obrovské dluhy, místo aby zemi připravili na podobnou situaci, která se dala očekávat minimálně z pohledu ekonomického cyklu. To je prostě trestuhodné! To je něco, co teď momentálně neumí nikdo vyřešit.

Lidé nejspíš čekají, že ano.
Myslím, že po rekonvalescenci se celosvětové chování musí změnit. Mluvím o návratu k obezřetnosti, k úspornějšímu chování na všech stupních společenského života. Říkám, že heslo „kup teď, zaplať potom“ není jen sloganem úvěrových firem, ale i faktickým, byť skrývaným obsahem kampaní populistických stran. My teď budeme možná desítky let splácet dluhy. To je závažné téma, ale těžce komunikovatelné s veřejností. Ale my v kampani, v programu určitě nepůjdeme za rámec toho, co je rozumné.

Takže ani ODS nebude říkat, že je třeba šetřit na takzvaných mandatorních výdajích – sociálních, penzijních, zdravotních?
My budeme, a to je dlouhodobý program ODS, samozřejmě hledat prostředky v nižší míře regulace, v menší byrokracii. Budeme pokračovat v obezřetné politice, ale to potom už saháte do toho, jestli zrušit to či ono ministerstvo, jestli redukovat ten či onen projekt. Když na jedné straně říkáme, že chceme projekty energetické, ekologické, infrastrukturní, abychom dostali do ekonomiky peníze, tak na straně druhé zase tyto projekty nemůžeme krátit. Krizová situace je bezprecedentní, neexistuje na ni všelék, recept. Jedině kompetentní vedení státu může snižovat ztráty. Mandatorní výdaje jsou ze zákona a tady není žádná většinová vůle je měnit. A nemyslím si, že bude existovat po volbách, protože krize upravuje předvolební myšlení lidí-voličů k ještě větší obezřetnosti, k ještě větším obavám.

Čili nahlas o nutnosti úspor mluvit asi nebudete?
Jediné, co si přeji, aby lidé pochopili, že populismus a sliby krizi nevyřeší. Vždyť my budeme mít velké problémy, abychom ubrzdili nárůst dluhů. Není to tak, že si natiskneme peníze, dáme je do ekonomiky a holé duše, peklo jedeme dál. Je třeba obracet každou korunu a zjistit její efektivitu.

Vy jste řekl, že „skutečná kvalita života obyvatel se neodvíjí pouze od výše HDP“. Jako bych slyšel Václava Havla, který se diví, proč pořád musíme všeho vyrábět víc a víc.
Když říkám, že se kvalita života nedá poměřovat jenom HDP, tak si myslím, že by ani Václav Klaus neřekl jinou větu. Protože ona je to pravda. Už dnes se hrubé měření kvality života přes růst ekonomiky nedělá, ale dělá se podle řady dalších atributů. Proto vítězí skandinávské země. Kromě hospodářského růstu posuzují další parametry – míru lidské svobody, ochranu lidských práv, životní prostředí, v němž žijete, přístup ke vzdělání, péči o seniory a tak dále. Kvalita života nemá nic společného s Václavem Klausem ani s Václavem Havlem. Život se neskládá pouze z ekonomických věcí.

"To prostředí politické strany je opravdu maskulinní, jednou jsem to charakterizoval jako hokejovou šatnu, kde je binec, smrad a hluk."

Mirek Topolánek

I marketingoví poradci vám radí, abyste se více zaměřili na ženy-voličky, připravili pro ně lákavá témata. Jak to uděláte?
To je spíše otázka dlouhodobého trendu. Nikoliv dramatického, ale zřetelného, vysledovatelného. Zjistili jsme z dlouhodobých průzkumů, že nám ubývá voliček. To prostředí politické strany je opravdu maskulinní, jednou jsem to charakterizoval jako hokejovou šatnu, kde je binec, smrad a hluk. A je to čím dál tím horší. V době krize už ženy nechtějí do vrcholové politiky skoro vůbec. A není to tak, že by neměly prostor. My je chceme, ale ony nechtějí do prostředí s vyhrocenými vztahy. Nových tváří je málo, a jestliže se ženy jako voličky v té reprezentaci nevidí, tak my muži budeme muset to ženské téma suplovat.

Proč je tedy Miroslava Němcová jedinou jedničkou na kandidátce ODS ze čtrnácti krajů?
Není v silách vedení ODS to změnit. Já jsem vyzýval lidi v regionech při sestavování kandidátek, aby se snažili potáhnout ženy dopředu. Ale platí to „B“. Ty mladé, nadějné starostky, které chceme dostat do velké politiky, v zásadě nechtějí. Politika je agresivní, problém je také sladit profesionální život s rodinným.

To je docela špatný obraz velké politiky. Jestli byste neměli v té šatně vyvětrat?
To je špatný obrázek obecně a je to na zamyšlenou. V politice ženy chybějí, mají trochu jiný způsob řešení problémů, trochu jiné vidění priorit, což není na škodu.

Ženy pro vás nejsou jedinou ohroženou skupinou. Bojíte se, že vám část voličů sebere TOP 09?
TOP 09 je pro nás hrozba i příležitost. Je to projekt, na nějž jsem neměl vliv, Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem byli dávno rozhodnutí. Myslím, že pro pravici se tím rozšiřuje spektrum do středu, aniž se ODS musí rozkročovat. Z tohoto pohledu je to příležitost sestavit nelevicovou vládu. Hrozba také existuje, ale nemyslím si, že by voliči ODS přebíhali k této straně. Vždy tu máte měkké voličské jádro, zhruba deset procent lidí fluktuujících mezi námi a dalšími subjekty. Myslím, že se tím vytváří potenciál, aby tady nemusela být velká koalice.

Jak moc je reálná vláda ODS a ČSSD, jak o ní spekulují politické kuloáry?
Velká koalice je prohra. Já chci vyhrát a sestavit nelevicovou vládu.

"S nadsázkou říkám, že české předsednictví stejně už skončilo – 8. května."

Mirek Topolánek

Teď, když končí české předsednictví EU, všiml jste si věty francouzského prezidenta Sarkozyho, který pochválil premiéra Fischera, zatímco vás si prý už vůbec nepamatuje?
Já na to mám ale prostořekou odpověď: Sarkozy? To je ten manžel od Carly Bruni? Já nebudu vůbec reagovat. Samozřejmě, že třecí plochy mezi českým předsednictvím plus zeměmi, jako je Německo, a mezi protagonistou jižního křídla, tedy Francií, byly během toho komplikovaného půlroku ještě výraznější než předtím. Ty dva bloky narážely, Česká republika se snažila prosazovat větší obezřetnost, což se Francouzům zvyklým na svou dominanci a hrajícím si trochu na takového protektora líbit nemohlo. S nadsázkou říkám, že české předsednictví stejně už skončilo – 8. května. (Datum nástupu nové Fischerovy vlády – pozn. red.)

Zrovna tento týden prezident Klaus řekl, že pád vlády neměl na předsednictví Unie žádný vliv.
Já nechci reagovat na Václava Klause. Odřídil několik summitů, které zůstaly tady i v zahraničí zcela neviditelné. Proběhly, protože proběhnout musely. Evropa nechala jeho řízení téměř bez povšimnutí. Ale i jemu bych chtěl poděkovat, že nezpůsobil další problémy.

Václav Klaus teď odmítá podepsat Lisabonskou smlouvu. Je kvůli tomu zralý na impeachment, jak míní část ČSSD?
Musíte vědět, že již na Václava Klause reagovat nebudu. Moje práce v této věci skončila. Dostal jsem od koaliční vlády mandát smlouvu podepsat, tak jsem ji podepsal. Mé jméno je vyryto na kameni před klášterem sv. Jeronýma v Lisabonu. Jako premiér jsem pak měl jediný úkol – zajistit ratifikaci v obou komorách parlamentu, a to proběhlo. Mě ten problém dál nezajímá. Teď je v plné kompetenci a odpovědnosti prezidenta, jak s tím naloží.

"Není dobrá (Lisabonská smlouva), některá ustanovení jsou diskutabilní, ale běh Evropské unie je prostě trochu jiný. Je to papír, běžný život se neřídí podle papírů." 

Mirek Topolánek

Počkejte, jak nezajímá? Když už jste vyryt na tom kameni, měl byste schvalování postrkovat, ne?
Jako postrkovat pana prezidenta? Nemám tu snahu. On se s tím musí vypořádat sám. Já si na rozdíl od něho nemyslím, že ta smlouva je nějakým dramatickým přechodem k horšímu. Není dobrá, některá ustanovení jsou diskutabilní, ale běh Evropské unie je prostě trochu jiný. Je to papír, běžný život se neřídí podle papírů. Navíc ta smlouva v žádném případě neřeší budoucnost Evropské unie.

To myslíte vážně? Vždyť se tu kvůli ní vy politici tolik hádáte, jestli nedáváme do Bruselu moc pravomocí?
Neřeší vůbec nic. Neřeší klíčový problém, kde jsou hranice a limity EU. Jaký model koexistence si země zvolí. Naše postavení sice v něčem zhoršuje, ale na druhé straně to není tak fatální, že bychom kvůli tomu měli opouštět Evropskou unii nebo se dostat někam na periferii a třeba do sféry zájmu někoho jiného. Pro mě je to umělý problém. V tomto kontextu, ať už bude nebo nebude ratifikována, je Lisabonská smlouva svým způsobem vlastně mrtvá. Myslím to tak, že diskuse o budoucnosti Evropské unie, jaký model zvolí, jak hluboce se bude integrovat, jak dalece se rozšiřovat, ještě nezačala.

Na závěr: začínají prázdniny, dovolené. Pojedete ještě někdy na Sardinii?
Sardinie je krásná země. Pokud na ostrov pojedu, tak soukromě. Domnívám se, že celá ta záležitost byla uměla vyvolána s cílem mě poškodit. Minimálně v tom, že mě to poškodilo vnitřně. Ale Sardinie za to nemůže.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...