Předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) a předseda KSČM Vojtěch Filip odcházejí ze schůzky zástupců parlamentních stran s předsedou vlády Janem Fischerem. (24. září 2009)

Předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) a předseda KSČM Vojtěch Filip odcházejí ze schůzky zástupců parlamentních stran s předsedou vlády Janem Fischerem. (24. září 2009) | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Topolánek: Česku hrozí i po 20 letech návrat komunismu

  • 2169
I 20 let od konce totality Česku hrozí návrat komunismu. Kromě toho se zpochybňuje euroatlantická vazba země a projevují se sympatie k autoritativním režimům Ruska a Číny. V projevu na úvod mezinárodní konference 20 let poté to dnes řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

"Společnost svobody má stále trhliny, je křehká a zranitelná. Hlavní vinu na tom nese veřejná sféra," prohlásil Topolánek. Problémy ale podle něj nezpůsobují pouze politici, ale také soudy a média. Naopak největší pokrok od pádu totality prodělala podle předsedy ODS občanská sféra, do níž Topolánek řadí i soukromé firmy a živnostníky.

Podle něj má mnoho problémů české společnosti, které se západním zemím vyhýbají, svůj původ v totalitním myšlení, které je zakořeněno v lidech.

"Naději do budoucna proto nevidím primárně v momentálních ekonomických nebo politických úspěších, ale v nové generaci," řekl.

Topolánek také využil projev k útoku na konkurenční ČSSD. Znovu upozornil na koalice sociálních demokratů s KSČM v některých krajích a varoval před možností vzniku podobné koalice na centrální úrovni i po volbách v příštím roce. ČSSD takový scénář v minulosti opakovaně odmítla.

Dvoudenní konferenci, na níž předseda ODS vystoupil, pořádá Ústav pro studium totalitních režimů. Jeho ředitel Pavel Žáček na úvod konference prohlásil, že se původně měla konat v rámci českého předsednictví Evropské unii v první polovině roku, kvůli českým vnitropolitickým problémům ale byla odložena na říjen.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue