Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Topolánek: Buď moje vláda, nebo nové volby

  10:36
Přestože výsledek voleb je patový a povolební situace velmi složitá, šéf vítězné ODS Mirek Topolánek říká: Buď vznikne moje vláda, nebo se musí strany domluvit na předčasných volbách.

Mirek Topolánek ve volebním štábu ODS | foto: Michal RůžičkaMF DNES

Přejít na speciál Hledá se vláda

Včera se poprvé od voleb sešli vyjednavači ODS a ČSSD. Jaké to bylo?
Bavili jsme se o tom, jestli a za jakých okolností podpoří náš koaliční koncept. Dozvěděli jsme se, že nikoliv, že v této chvíli setrvávají na svých pozicích. Trvalo to tři čtvrtě hodiny, do větší hloubky jsme nešli.

Proč se teď budete scházet jenom ve dvojici Topolánek-Paroubek?
Budeme se bavit o dalším postupu. Je tady dobrý zvyk posledních šestnáct let, minimálně od vzniku České republiky, že strana, která vyhrála volby, nakonec sestavila vládu. A bylo to respektováno. Hledá se mechanismus, který to umožní.

Můžete podpořit Jiřího Paroubka na post předsedy Sněmovny, když si nejste jist, že jeho ČSSD pak umožní vznik vaší vlády?
To se mě ptáte na něco, co ještě nemůže být jasné. Tady neexistuje žádný precedens, žádný nárok na to nemají.

Čili bez toho, aniž byste dopředu věděli, že ČSSD bude tolerovat vaši vládu, Paroubka coby šéfa Sněmovny nepodpoříte?
To jste správně odhadl.

Ještě k volbám: přesto, že jste se podle některých v kampani schovával, volby jste vyhrál. Jak je hodnotíte po opadnutí emocí?
Dosáhli jsme výborného výsledku, a byl by dokonce fantastický, kdyby neměl pachuť té remízy. Je to velký úspěch ODS a jsem rád, že je spojován i s mým jménem. Je to odpověď všem pochybovačům a pro mě velká satisfakce.

A důkaz, že jste se neschovával?
To byla součást dlouhodobé strategie a taktický manévr mých soupeřů. Moje prognóza, že Jiří Paroubek ve stylu, ve kterém nastoupil, může těžko v závěru ještě posílit, se ukázala jako správná. On byl velmi čitelný a dalo se jasně předvídat, s čím přijde a co bude říkat. Velel jsem před rokem k trpělivosti. Přesto mu musím blahopřát. I on dosáhl fantastického výsledku.

Jaké byly vaše bezprostřední pocity, když jste viděl nejdříve odhady, pak sčítání výsledků, poté dnes už "památný" projev premiéra a nakonec patové rozdělení mandátů?
Během minulé soboty jsem nepropadal ani euforii, ani pocitům hluboké beznaděje. Byl jsem jeden z mála ve štábu ODS, který ani po oznámení nám příznivých odhadů nejásal. Navíc se ukázalo, že už to nejsou jenom voliči komunistů, kteří se stydí, že volí tuto stranu, ale i sociální demokraté tajili svoji volbu. Skoro se jim nedivím.

Paroubka projev asi mrzí

Proč se jim nedivíte?
Někteří přirození voliči sociální demokracie nemohli souhlasit s kampaní své strany.

Co jste si pomyslel přesně v momentě, když jste zjistil, že levice má 100 mandátů a pravice se zelenými přesně tolik?
Prvním pocitem bylo samozřejmě zklamání. K tomu se přidala velká únava po náročné kampani.

Neměl jste nutkání také vystoupit s projevem jako Jiří Paroubek?
Naopak. Jeho projev byl úletem, který ho asi mrzí a mrzet bude. O mně se říká, že jsem hodně impulzivní. Zažil jsem ve svém padesátiletém životě mnoho krizových situací, ale v nich reaguji věcně. Udělali jsme si s kolegy hned krátkou analýzu situace, abychom věděli, jak reagovat. Možná to minulý víkend působilo na lidi, že jsem chladný, jenže já jsem už měl v hlavě to, co je potřeba v takové situaci udělat.

Jaký první politický krok jste učinil, když bylo jasné, jak volby dopadly?
Svolal jsem grémium ODS a pak jsem volal Miroslavu Kalouskovi a Martinu Bursíkovi. Chtěl jsem znát jejich bezprostřední názory, zda by do projektu vlády s ODS šli.

Řekli ihned ano?
Martin Bursík mi řekl, že nemá mandát své strany, aby to říkal, a je hloupé zveřejňovat informace z takzvaně tajného jednání.

Od toho jsem tady, abych to z vás dostal.
Neřeknu vám to, ale hned na začátku jsme si řekli, že za pokus to stojí a že podle toho budeme postupovat dál. Ale to žádné překvapení asi není.

Vyhrál jste v čele ODS čtvery volby za sebou, což se nikomu zatím nepodařilo. Někteří však říkají, že jste to vítězství utrpěl. Trpíte?
Vypadám tak snad? A dodávám, že jsme vyhráli s nejlepším výsledkem pro jednu stranu v historii České republiky.

Ale udělali jste v kampani nějaké chyby, které byste už neopakoval?
Budeme to ještě podrobně analyzovat. Ale je otázkou, proč jsme nebyli schopni oslovit více důchodců, aby pro nás hlasovali. U nich jsme zaznamenali slabší výsledek, a to možná rozhodlo volby. Byli zastrašeni negativní kampaní, protože jsou nejzranitelnější. Zamyslet bychom se měli i nad tím, proč se nám tolik nedaří na Moravě. Významně jsme naopak uspěli u prvovoličů.

Ještě mi řekněte o dalších vašich chybách v kampani.
Nejsem si vědom nějakých velkých chyb. Možná bych jenom několik málo věcí udělal jinak.

Volby měly být už loni

Kterých?
Asi jsem neměl tolik chodit do televizních debat. Bylo to nadbytečné.

Nevykopala nesmírně agresivní kampaň a všechny aféry, které ji provázely, až příliš hluboký příkop mezi dvěma největšími stranami?
Kampaň polarizovala českou společnost, a to velmi hluboce. To je špatně. Každý, kdo dává dohromady vládu, by se ho měl snažit zahrabat. V této souvislosti se ukazuje, že k předčasným volbám mělo spíše dojít po odchodu Grosse. Ten rok byl navíc a nic dobrého nepřinesl. Byl to rok plný skandálů, kdy na povrch vyplouvali všichni ti kostlivci z Grossovy skříně. Kdyby byly volby loni na podzim, byli bychom dál. Byl to ztracený čas. Podle všeho bychom si tím ušetřili tu vyhrocenou kampaň. Obávám se však, že strany se možná ani tolik nepodílely na té kampani.

Jak to myslíte? Kdo tu kampaň vyvolal?
Mám obavu, že část policie a dalších služeb se zcela vymkla z kontroly.

Naše civilizace je založena na silné oponentuře, na tom, že jsme schopni přijímat a respektovat i názory druhých. Jenže tady to vypadá v případě vlády a opozice pořád na souboj hluchých a slepých. Máme se toho obávat i do nejbližších let?
Nemyslím si to. Pořád je to standardní souboj mezi pravicí a levicí a jejich vizemi, jak by měla naše společnost a stát fungovat. To tady zůstane i nadále. Před volbami se to pouze o něco vyhrotilo.

Politika nulové tolerance ODS vůči vládám, které vedla ČSSD, byla také standardní?
Vždyť jsme ve Sněmovně schválili 40 procent všech zákonných norem, které vláda v tom období předložila. To není nulová tolerance. Nulová byla ke konceptům, které jsou škodlivé a pro nás programově příliš odlišné.

Očekáváte, že pokud budete vládnout, tak i vám opozice některé zákony schválí?
Nemíním předjímat, co bude, situace je nesmírně složitá. Nepřipadá mi korektní sdělovat partnerům pro jednání přes média, o čem se s nimi budeme bavit. Pokud má fungovat naše stovková vláda, tak musí najít nějaký model míry tolerance od opozice. A to nespekuluji o tom, že by to byl "systém Ploc".

A když vás nikdo nepodpoří?
Tak by to byl marný pokus, který by vedl k dalšímu zauzlení situace. Zřejmě bychom pak museli vytvořit vládu širší shody bez komunistů. Ta by měla připravit nové, předčasné volby. Jinak by měla politická nestabilita politické dopady. Situace není jednoduchá. Souhlasím s komentáři, že slabá vláda, přechodný mandát nebo úřednická vláda není to správné kafe.

Nebyl by řešením patových situací přechod na většinový volební systém?
Žádný volební systém není úplně spravedlivý. Ale zaznamenal jsem u všech stran snahu opravdu něco udělat tak, aby se patové situace neustále neopakovaly. Motáme se v bludném kruhu slabých vlád, které se tváří, jako by měly mandát silný, a podle toho se chovají. Voliči se po dvou či třech funkčních obdobích naučí s jiným volebním systémem pracovat. Ale podpořil bych většinový volební systém, zemi by to prospělo. Není však vůbec jednoduché k němu dospět. Cílem by mělo být, aby po volbách z vůle lidu vznikla stabilní vláda.

Takže my voliči generujeme nestabilní vlády. ODS včetně vás se na možný vstup do vlády připravovala léta. Jistě jste promýšleli různé varianty, ale měli jste připravené řešení i na ten podivuhodný pat?
Sestavujeme sice vládu, ale nelze s tou stovkou vládnout stabilně a dlouhodobě. Chci, aby naši voliči jasně slyšeli, že tato situace neumožňuje ODS stoprocentně naplnit svůj program. Dokonce vláda bude i jinak složena, než se původně předpokládalo.

Co tím myslíte?
Bude to kompromis tří stran i kompromis s opozicí. Podobná vláda se soustředí na věci, na nichž se shodnou všichni: boj proti korupci či zahájení některých reforem. Jenže to je jiná vláda, než kterou jsme v ODS léta připravovali.

Voliči si to mohou vyložit jako zradu. Něco jste jim před volbami slíbili - a teď zase nic.
Tak to není! Za stávajícího stavu musíme jít na programové, ale podle všeho i personální kompromisy.

Jaké konkrétní personální kompromisy?
To vám neřeknu ani náhodou.

Prezident Václav Klaus nedávno v rozhovoru pro MF DNES zopakoval, že bude tlačit na vznik většinové vlády. Po premiéru Grossovi a Paroubkovi chtěl, aby mu dokonce přinesli písemně, že tu většinu mají. To už změnil názor, že po vás to nechce?
Jenže on se tím snažil zabránit tomu, aby u nás vznikla vláda podporovaná komunisty. O tom jsem hluboce přesvědčen. On by bránil do posledního dechu pozici, aby nevznikla vláda sociální demokracie s podporou komunistů, i když ústava mu k tomu moc možností nedává.

Opoziční smlouva nebude

Takže po vás prezident nic písemně chtít nebude?
Pokud dopadne naše vyjednávání s lidovci a zelenými, tak předpokládám, že mě pověří sestavením vlády a budeme vyjednávat o případné podpoře s opozicí. To je po patové situaci jediné možné řešení. Nechci tu situaci natahovat, lidé by se mohli ještě více obrátit proti politice.

A když ten současný pokus s KDU-ČSL a Stranou zelených selže?
Velkou koalici či obdobu opoziční smlouvy vylučuji. Ale jsme povinni se pokusit sestavit vládu, abychom nepromarnili silný mandát od našich voličů.

Zrekapituluji to: pokud žádný pokus o sestavení vlády nevyjde, spějeme k rychlým předčasným volbám?
To vyplývá z ústavy. Nikoho by to samozřejmě netěšilo. Ale při stejném volebním systému by se mohl opakovat současný pat.

Máte za sebou několik prvních jednání o sestavování vlády. Setkal jste se u nich s nějakým zásadním překvapením?
A víte, že setkal? Při jednáních se Stranou zelených. Ale to vám radši nebudu ani říkat.

Vy to sice vylučujete, ale o možnosti vzniku velké koalice ODS a ČSSD se pořád spekuluje. Před volbami ji obě strany naprosto vylučovaly.
Já ji vylučuji i dnes. Nemyslím si, že v ODS i ČSSD jsou nějaké větší skupiny, které by po velké koalici toužily. U nás by podobné uspořádání vedlo ke kongresu, který by odvolal stávající vedení a totálně změnil směřování strany. Neočekávám to, protože naši voliči i členové tento koncept odmítají.

Myslíte, že ve funkci premiéra vydržíte delší dobu?
Premiérem pravděpodobně budu, ale jak dlouho, na to dnes odpovědět neumím.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...