Töpferova společnost provozuje hospodu U Kalicha.

Töpferova společnost provozuje hospodu U Kalicha. | foto: Dalibor Puchta

Töpferovi vydělala miliony hospoda, Jankovskému farmacie

  • 334
Mezi politiky, kteří meziročně nejvíce zbohatli, se objevují úplně nová jména. Senátor Tomáš Töpfer v majetkovém přiznání, které se odevzdává každoročně do parlamentu, uvedl za rok 2010 přivýdělek mimo politiku 8,6 milionu. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský si přišel dokonce skoro na 20 milionů.

"Rozebral jsem si svůj díl zisku z firmy, který vytvářela patnáct let," vysvětlil Töpfer. Jeho společnost "Töpfer a bratr" provozuje staropražskou hospodu U Kalicha se švejkovskými motivy.

Jankovský vydělal na dividendách z firmy Phar Service, kterou předal synovi, 11 milionů. Phar Service vyrábí technologie pro nemocnice a linky pro farmaceutické firmy. Dalších devět milionů získal Jankovský prodejem podílu v další firmě E.T.I.

Tradičně hodně si přivydělají zákonodárci, kteří působí i v komunální politice, protože zasedají i v městských společnostech. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa si loni vydělal půl milionu i jako starosta a podobnou částku jako předseda představenstva Pražských služeb.

V přiznání nezapomněl uvést jako dar i lahev koňaku od pana Islamaje, občana Prahy 6, ozdobný kalíšek od korejské ambasády, bílé triko od Tatranu Střešovice a plyšového medvídka Pú od velvyslankyně Belgie.

Mezi nejzadluženější politiky naopak patří poslanci Zbyněk Stanjura a Pavel Staněk. První z nich má hypotéku pět milionů, Staněk dokonce sedmimilionovou půjčku. Předseda Věcí veřejných Radek John má pořád vysoké příjmy z autorských honorářů – loni 284 tisíc korun. Naproti tomu premiér Petr Nečas dostal jen hodinky v ceně 25 tisíc korun od firmy Aero Vodochody.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video