Předseda a poslanec STAN Vít Rakušan a poslanec TOP 09 Dominik Feri na demonstraci Milionu chvilek na pražském Václavském náměstí (10. 12. 2019) | foto: Twitter

TOP 09 a STAN k sobě opět razí cestu. Zatím ve volbách ve středních Čechách

  • 65
Středočeská TOP 09 chce jít do krajských voleb v příštím roce v koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Krajský výbor strany to v úterý schválil na svém jednání. Spolupráci ještě musí schválit středočeské hnutí STAN.

Ve středu to ČTK potvrdila mluvčí středočeské TOP 09 Markéta Pečenková.

„STAN je pro nás nejpřirozenějším partnerem. V situaci, kdy čelíme výzvě porazit oligarchu, musíme spojit všechny demokratické síly, spojit dohromady výrazné osobnosti, představit kvalitní a na budoucnost zaměřený program,“ řekl krajský předseda TOP 09 Jan Jakob. Informaci o záměru spojenectví se STAN potvrdil i na svém Twitteru. 

Jednání o koalici trvají podle TOP 09 již zhruba tři čtvrtě roku, strana chce jít do koalice i v případě, kdy na kandidátce budou její zástupci na nižších pozicích.

„Za dané situace netrváme na pozici lídra a celkově jsme se shodli na pěti volitelných pozicích pro TOP 09,“ řekl Jakob. Podle něj má společná kandidátka šanci volby v kraji vyhrát, STAN by následně obsadilo pozici hejtmana.

Krajské volby ve Středočeském kraji v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO, druhé skončilo hnutí STAN, třetí sociální demokracie. Do krajského zastupitelstva se dostaly také ODS, KSČM a TOP 09.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video