Z funkce ministra by měl podle TOP 09 odstoupit bývalý starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Za vinu mu TOP 09 klade, že městská část svěřila stovky milionů korun společnosti Key Investments a těžko se k nim dostane zpátky.

Z funkce ministra by měl podle TOP 09 odstoupit bývalý starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Za vinu mu TOP 09 klade, že městská část svěřila stovky milionů korun společnosti Key Investments a těžko se k nim dostane zpátky. | foto: Michal Sváček, MAFRA

TOP 09 vyzvala Chalupu k odchodu z vlády, premiér Nečas výměnu odmítl

  • 455
K rezignaci ministra životního prostředí Tomáše Chalupy kvůli tomu, že ještě jako starosta Prahy 6 svěřil stovky milionů pochybné firmě, vyzvala pražská TOP 09. Premiér Petr Nečas se proti tomu ohradil a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek iDNES.cz krátce poté sdělil, že strana nebude problém "tahat" do jednání o změnách ve vládě.

Odejít ze všech funkcí by podle pražské TOP 09 měl i například starosta Prahy 13 a šéf zahraničního výboru Sněmovny David Vodrážka.

Výslovně byli k rezignaci vyzváni i bývalý starosta Prahy 10 a nyní místostarosta Vladislav Lipovský (ODS) a současný náměstek pražského primátora Antonín Weinert z ČSSD, který ve stejné městské části působil jako místostarosta. TOP 09 vadí, že svěřili stovky milionů společnosti Key Investments a teď hrozí, že městské části o ně přijdou.

Podle politiků pražské TOP 09 podporu i mezi špičkami strany. "Vedení o tom ví. První místopředseda Kalousek náš postup schválil, výslovně řekl, že máme konat, jak nám velí politické svědomí," odvětil na dotaz iDNES.cz zastupitel Prahy 6 Ivan Mašek.

Nečas považuje výzvu k odchodu Chalupy za hru, ne vážně míněný problém

Premiér Petr Nečas

Výzvu k výměně jednoho z ministrů za ODS odmítl premiér Petr Nečas. "Je to komunální problém a musí se řešit na komunální úrovni, nikoli na úrovni vlády. Je to součást spíše komunálních her, kde je TOP 09 v opozici, než vážně míněný politický problém," sdělil iDNES.cz Nečas z návštěvy v Polsku.

"Zdůrazňuji, že všechny procesy související s výběrem správců aktiv byly po dobu mého působení ve funkci starosty Prahy 6 nastaveny maximálně transparentně a v souladu se zákonem," reagoval na výzvu pražské TOP 09 Chalupa. Radnice Prahy 6 spolupracovala s Key Investments už od roku 2003.

Ministr životního prostředí platí za politického oblíbence prezidenta Václava Klause, výzva k odchodu jde také proti duchu prohlášení premiéra Petra Nečase, který před několika týdny veřejně zatrhl vnitrokoaliční vyzývání ministrů k rezignacím.

Výzva k odchodu Chalupy přišla právě v době, kdy se koaliční strany dohadují o rekonstrukci vlády. A Chalupa je již druhým ministrem za ODS, do kterého se TOP 09 opřela. Tím prvním byl ministr obrany Alexandr Vondra kvůli kauze ProMoPro. Širší rekonstrukcí vlády podmiňují pokračování koalice Věci veřejné.

MIroslav Kalousek obklopen novináři před Kramářovo vilou

Krátce poté, co odchod Chalupy z vlády odmítl Nečas, se k výzvě svých pražských kolegů z TOP 09 vyjádřil i první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek. "Vnímám to tak, že se kriticky vyjádřili k vážnému problému na komunální úrovni. Na centrální úroveň ho přenášet nebudeme," řekl Kalousek. Tím fakticky požadavek na Chalupovu rezignaci z vlády "odtroubil".

Za pražskou komunální záležitost, která nemůže být součástí jednání o změnách ve vládě pak výzvu pražské TOP 09 označil pro iDNES.cz i předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Jde o stovky milionů korun, o něž mohou městské části přijít

Případ se točí kolem společnosti Key Investments, která obchodovala s cennými papíry, nedávno ale vrátila České národní bance patřičnou licenci.

Někdejší starosta Prahy 6 Chalupa, stejně jako starosta třinácté městské části David Vodrážka či místostarosta Prahy 10 Vladislav Lipovský podle TOP 09 odpovídají za to, že městské části svěřily této firmě stovky milionů korun.

Ty bude nyní těžké dostat zpět. "Městským částem Praha 6 a Praha 10 zůstanou neprodejné a pravděpodobně bezcenné 'cenné' papíry ve vykazované hodnotě více než půl miliardy korun," uvedl předseda pražských zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček. Městské části Praha 13 zůstává u Key Investments dluh cca 150 milionů.

Odpovědnost Chalupy, Vodrážky i dalších komunálních činitelů má podle zastupitelů TOP 09 několik rovin. K odchodu vyzývaní politici prý nedostatečně stanovili investiční strategii, povolili nákupy cenných papírů neobchodovatelných na veřejných trzích do vlastnictví městských částí a ignorovali signály o zadlužení a stavu firem, jejichž cenné papíry vlastnily.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue