Jeho kraj je rozkradený, zahájila TOP 09 kampaň v Rathově Hostivici

  • 273
TOP 09 se Starosty a nezávislými si pro zahájení předvolební kampaně vybraly rozpálené hostivické náměstí. Tedy centrum města, které je spojeno s vazebně stíhaným poslancem Davidem Rathem. Několika přihlížejícím a asi třiceti protestujícím strana a hnutí vzkázaly, že místo billboardů za nimi budou kandidáti jezdit do obýváků.

"Hostivice je symbolem toho, jak se krajská politika dělat nemá. My ji chceme dělat jinak," uvedla zahájení kampaně kandidátka na středočeskou hejtmanku Helena Langšádlová.

Právě v Hostivici žije poslanec a někdejší středočeský hejtman David Rath. Ten je nyní ve vazbě kvůli údajnému předražování rekonstrukce zámku v Buštěhradu. Policisté Ratha dopadli se sedmi miliony korun v krabici od vína (detaily kauzy najdete tady).

TOP 09 a STAN kauzy využily a na odpoledním zahájení vlastní kampaně rozdaly lídrům vývrtky na víno s heslem "Volíme maximální otevřenost" a v duchu Rathovy kauzy také vyrazilo část politiků směrem do několika kilometrů vzdáleného Buštěhradu. Trasa se nakonec nešla celá, což byla pro většinu přítomných dobrá zpráva. Už při zahájení kampaně totiž bylo vidět na rozpáleném hostivickém náměstí povolování kravat.

Na akci dorazila i bývalá Rathova mluvčí Berill Mascheková, která kandiduje stejně jako Rathova manželka Eva za Středočeši2012.cz. iDNES.cz řekla, že TOP 09 se s místem kampaně spletla. "Nejvíc vyhlášená obec proslavená korupcí jsou Černošice, kde byly machinace s pozemky a kde byla paní Langšádlová místostarostkou," míní Mascheková.

Langšádlová taková slova odmítla. "K politice takové chování patří, já se ale na žádných machinacích v Černošicích nepodílela," opáčila politička.

Miliony na kampaň

"Kampaň bude kontaktní, chceme se v jednotlivých krajích bavit o konkrétních věcech," uvedl předseda Starostů a nezávislých, poslanec Petr Gazdík. Tématy kampaně bude zejména školství, zdravotnictví nebo stav silnic nejen ve Středočeském kraji.

K voličům má témata dostat kampaň Obyváky 2012. "Každý z voličů si může pozvat domů svého kandidáta a může s ním diskutovat," dodal Gazdík. "Jsme připraveni přijmout pozvání lidí, přijít k nim domů do obýváků, posedět, popovídat si," vysvětlil Ivo Šanc, starosta Kutné Hory a trojka středočeské kandidátky TOP 09 a STAN. Dodává, že se těší, až zavolá někdo na úřad a pozve ho domů. "Přijdu. Pokud to bude možné, tak si čas udělám," dodal.

Senátní a krajská kampaň bude stranu TOP 09 a hnutí STAN stát z centrální kasy 34 milionů korun. Další peníze investují do kampaně sami kandidáti.

Například moderátor Stanislav Berkovec zapojil kamarády a ti mu pomohou olepit prototyp škodovku 1203, s níž bude Berkovec objíždět Litoměřicko. Kandidát za Břeclav a podnikatel v autodopravě Luděk Mikulecký zase poslal do kraje autobusy se svojí fotkou. Sám pak chce v některých osobně jezdit a představovat se cestujícím. "Do kampaně ze svého dám milion korun," řekl iDNES.cz Mikulecký.

Držení billboardů za pětistovku

Zahájení kampaně provázel v Hostivici protest. S billboardy na náměstí napochodovala v doktorských pláštích zhruba třicítka členů a příznivců sdružení UNP - Středočeši 2012. V rukou měli transparenty mimo jiné s nápisem "Černošice, mluvte".

Jejich akce předvolební kampaň TOP 09 a STAN nenarušila. Jen první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si neodpustil drobný šprým od řečnického pultu. "Vážené dámy, vážení pánové, přátelé, milá prázdninová brigádo najatá hnutím 2012, až vám skončí placený čas, i pro vás je tu připraveno občerstvení a budete našimi milými hosty," vzkázal protestujícím.

"Jediné, co jsme chtěli, bylo vyjádřit nesouhlas s politikou TOP 09, paní Langšádlová nám jako hejtmanka nesedí vzhledem k politice, kterou vedla v Černošicích," vysvětlil lídr UNP Aleš Temr. Zda jeho lidé dorazí i na akce dalších stran, se prý dohodnou mezi sebou.

Kalousek ale nebyl až tak daleko od pravdy u jiné skupiny protestujících. Billboardy přinesla na akci také šestice mladíků ve věku mezi 15 a 20 lety. Postávali poblíž pódia s profesionálně vyrobenými cedulemi s nápisy jako "Topku v Hostivicích nechceme". Ačkoli tvrdili, že jsou tam sami za sebe a cedule si vyrobili sami, po skončení akce je odevzdali řidiči tmavě zelené fabie na parkovišti u nedalekého nákupního řetězce. A cestou autobusem do pražského Karlína se bavili tím, jak nevěděli, co novinářům říkat a jak snadno si vydělali pět set korun za dvě hodiny času. Kdo jim je dal, ale reportérkám iDNES.cz neřekli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue