Tomšovicová nařkla Srbova obhájce

  • 18
Českobudějovický krajský soud bude až do konce týdne řešit kauzu nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Proces pokračoval výslechem Evy Tomšovicové. Bývalá spolupracovnice Karla Srby vyrazila do útoku proti advokátní kanceláři Miroslava Kříženeckého. Právě Kříženecký Srbu v kauze zastupuje.

Tomšovicová před soudem uvedla, že advokátní kancelář Miroslava Kříženeckého pomáhala bývalému poradci premiéra Miloše Zemana Miroslavu Šloufovi nakupovat pozemky v Bosně a dalších zemích, které postihla balkánská válka.

Neúspěšný komunistický kandidát na prezidenta Kříženecký se proti tvrzení Tomšovicové ohradil a její informace popřel.

Podle něj jde o pokus nařknout advokátní kancelář. Obžalovaná uvedla, že informaci zaslechla od Karla Srby.

Kříženecký: Se Šloufem nic nemáme
Údajně mělo jít o koupě pozemků po obětech balkánské války za velmi výhodné ceny. "Naše kancelář by to strašně ráda dělala," řekl novinářům ironicky Kříženecký.

Podle něj nemá jeho kancelář se Šloufem nic společného. "Neštve mě na tom samotné tvrzení, ale to, z čeho čerpá státní zástupce, že nějaká kancelář něco vyjednávala, protože to nikde v oficiální části nepadlo," dodal rozhořčeně.

Podnikatelé: Vraždu sjednala Tomšovicová

Tomšovicová měla prý "vyprat" Srbovy peníze
Tomšovicová hovořila také o Srbových podezřelých aktivitách na ministerstvu zahraničí. Zmínila několik státních výběrových řízení, která údajně zmanipuloval, a získal tak několikamilionové "všimné".

Řekla, že ji Srba požádal o legalizaci svého majetku, neboť nemohl doložit, jak si na něj ze svého příjmu našetřil.

Tomšovicová se necítí vinna z přípravy vraždy Slonkové. Přiznala pouze, že spoluobžalovanému Michalu Novotnému poslala textovou zprávu, kde se ptala, zda by byl schopen Slonkové "zavřít hubu".

Byla také u předání téměř kilogramu semtexu, který měl být na vraždu použit. Nikdy prý ale nevěřila, že by toho byl Novotný schopen.

Srba měl motiv, říká Tomšovicová
Tomšovicová tvrdí, že Karel Srba měl motiv na odstranění Sabiny Slonkové a že se později Srby bála.

"V podstatě jsem novinářům věřila, svými články o Štiříně a Českém domě se trefili do černého," uvedla.

Senát vyslechl i Jiřího Slavíka, který odmítl, že by Tomšovicové nebo někomu jinému obstaral semtex.

S připomínkou proti výpovědím Tomšovicové vystoupili obžalovaní Srba a Michal Novotný. Oba ji obvinili ze lží.

Soud vyslechl také prvního svědka - Jiřího Sitára. Ten uvedl, že se s Tomšovicovou seznámil na inzerát, když hledala společníka v době, kdy dělal výkonného ředitele stavební firmy Block, která získala zakázku na rekonstrukci zastupitelství v Záhřebu.

O společném výletu v Paříži, kde měla padnout první slova o ceně za likvidaci člověka řekl, že to byl dotaz Tomšovicové a nebyla zmíněna v souvislosti s tím Sabina Slonková.

Chtěla jsem Srbu odhalit, tvrdí Tomšovicová
Na dotaz, proč si schovávala články o údajných Srbových machinacích, odpověděla, že chtěla, aby byl Srba odhalen jako viník zmanipulovaných výběrových řízení.

Soudce Slavomír Cirhan přiznal, že se líčení protahuje. Dosud se mu podařilo vyslechnout jen čtyři z pěti obžalovaných - Srbu, Novotného, jeho kolegu Petra Volfa a Tomšovicovou.

Na čtvrtek je předvolán vimperský recidivista Karel Rziepel, který měl Slonkovou zavraždit, vše ale prozradil policii. Do pátku také vystoupí soudní znalci. Soud bude pak odročen na 16. až 18. dubna a 22. až 24. dubna, kdy by měla vypovídat Slonková.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video