Tomio Okamura se jako mladý podnikatel poučil, že je důležité si společníky pečlivě vybírat...

Tomio Okamura se jako mladý podnikatel poučil, že je důležité si společníky pečlivě vybírat... | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Tomio Okamura na začátku kariéry podnikal s lidmi napojenými na mafii

  • 377
Nový senátor a prezidentský kandidát Tomio Okamura se jako mladý podnikatel zapletl s lidmi napojenými na špičky mafie. Začal podnikat s Janem Hájkem, který se znal s Andrejem Korpljakovem, domnělou hlavou ruskojazyčné mafie v Česku. On sám tvrdí, že o tom tehdy nevěděl.

V září 1999 se mladý Tomio Okamura vrhl do projektu, na který by nejradši zapomněl. Ocitl se v blízkosti špiček podsvětí. Přišel za ním podnikatel Jan Hájek, zda by s ním nechtěl vlastnit síť restaurací. Okamurovi se projekt zalíbil, investoval do něj devět milionů. Mimo jiné zrekonstruovali a otevřeli známou hospodu U Vejvodů.

Rozhovor s Tomiem OkamurouČtěte ve čtvrtek 29. listopadu

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Potíž byla v tom, že Hájek byl člověk, kterého dodnes mnozí označují za profesionálního podvodníka. V současnosti sedí ve vazbě kvůli podezření z podvodu za 170 milionů korun z roku 2009.

Hájek se navíc pohyboval v prazvláštní společnosti. Přátelil se s dnes už zastřeleným Václavem Kočkou, členem rodinného klanu Kočkových. V Hájkově a Okamurově restauraci Kočkovi často pobývali a organizovali tu různé oslavy.

Přes ně se Hájek seznámil i s vládci podsvětí. Konkrétně Andrejem Korpljakovem, kterého policie i tajné služby označují za někdejší hlavu ruskojazyčné mafie v Česku. V současnosti čelí Korpljakov obžalobě z vydírání. V ní se o Korpljakovovi mluví jako o "takzvané autoritě, tedy vysoce postavené osobě v hierarchii mafie".

Nevěděl jsem o tom. Když jsem prozřel, rychle jsem vycouval

O Hájkových kontaktech však Okamura v té době podle svých slov nevěděl. O restaurace se nestaral, měl plnou hlavu cestovního ruchu. Vše nechal na společníkovi.

Podle policejního spisu, který má MF DNES k dispozici, si Hájek půjčil od Kočkových pět milionů výměnou za to, že z nich udělá společníky v restauracích. Když se to Okamura dozvěděl, odmítl to. Společníci proto odvezli Okamuru do rekreačního areálu Vystrkov na Příbramsku, kde se tehdy scházela esa podsvětí. Staly se tu i vraždy. Senátor se tu setkal mimo jiné právě s Korpljakovem.

"Asi mě tam měli přesvědčit, že mám souhlasit se vstupem bratrů Kočkových do firmy. Uvařili mi šašlik. Vůbec jsem nevěděl, kdo Korpljakov je," říká Okamura a dodává: "Na kriminálce mi říkali: Tomio, ty ses zbláznil, ty nevíš, s kým jsi seděl. My neznáme jeho podobu."

Podnikatel se navíc dozvěděl, že restaurace je zadlužená, Hájek neplatil téměř nikomu. Zřejmě se mu nechtělo vracet Kočkům pět milionů, a tak oznámil na policii, že jej vydírají. Žalobce však uzavřel vyšetřování s tím, že to nebyla pravda.

Okamura z firmy okamžitě odešel. Nechal v ní investici a podílu se vzdal. "Spálil jsem se. Chtěl jsem být spolumajitelem restaurací a naběhl jsem. Holt mi bylo šestadvacet. Stálo mě to nejvíc peněz v životě. Čistý štít pro mě byl ale důležitější," přemítá Okamura.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video