Podnikatel Tomio Okamura při rozhovoru pro OnaDnes.cz

Podnikatel Tomio Okamura při rozhovoru pro OnaDnes.cz | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Okamura potvrdil, že chce na Hrad. Sbírá podpisy a lobbuje v parlamentu

  • 796
Jméno Tomio Okamura se objevovalo mezi prezidentskými kandidáty už od loňska. Podnikatel v cestovním ruchu říká, že se oficiálně rozhodne až po senátních volbách, do kterých kandiduje ve Zlínském kraji. Mezitím však pracuje na sbírání podpisů občanů, poslanců i senátorů.

V říjnu dobýt Senát a v lednu Hrad. Česko-japonský podnikatel Tomio Okamura chystá prezidentskou kandidaturu.

A jeho plán není bez šance, v aktuálním průzkumu agentury Focus obsadil, ačkoliv zatím nekandiduje, třetí místo za Janem Fischerem a Milošem Zemanem.

Celý Okamurův programČtěte ve středu 3. října

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Okamura už začal sbírat podpisy lidí pod petici. Archy vystavil třeba ve svých pražských obchodech s japonským jídlem. A možná proto, že potřebných 50 tisíc podpisů ještě zdaleka nemá, vyjednává o podpoře i se zákonodárci. Pak by mu stačilo podpisů jen deset (od senátorů), nebo dvacet (od poslanců).

"Asi bych byl špatný manažer, kdybych všeobecně neosondoval, zda má moje kandidatura reálný základ. Sondoval jsem, zdali by člověk jako já měl podporu. Ať už jde o podpisy občanů nebo o podporu ve Sněmovně," potvrzuje Okamura své ambice, i když definitivně rozhodnout se chce až po senátních volbách. V nich kandiduje na Zlínsku.

O podporu už žádal TOP 09

Na přímou otázku, kolik poslanců či senátorů už mu přislíbilo podpis, reagoval Okamura vyhýbavě. "Nemám mandát o něčem takovém hovořit," uvedl nejprve a pak odpověď poopravil. Na počet přislíbených podpisů si prý momentálně nepamatuje...

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík prozradil, že ho Okamura navštívil přímo v jeho domovské vesnici Suchá Loz. "Přišel za mnou, abych mu dovolil oslovovat poslance TOP 09 s prosbou, zda se mu nepodepíší pod petici, aby mohl kandidovat na Hrad. Sdělil jsem mu, že nikomu nebudu nic zakazovat ani dovolovat, ale že naši poslanci jsou vyzváni usnesením sněmu podpořit Karla Schwarzenberga," řekl Gazdík.

Zákon o přímé volbě však nezakazuje členům parlamentu podepsat víc kandidátských petic.

Podle informací MF DNES už Okamura vyjednával i s Věcmi veřejnými. A Okamura by se podle ČTK dokonce zamlouval i některým komunistům, kteří zatím vlastního kandidáta nemají. "Je možné, že s některými poslanci vyjednával, nehlídám je," uvedl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura má pozoruhodný politický program. Zčásti populistický, jako například majetková přiznání pro všechny dolarové milionáře či zrušení hracích automatů.

A zčásti děsivý: "Co je extrémního na názoru, že Cikáni by si měli založit vlastní stát a Česká republika by měla podpořit jejich vystěhovalectví?" napsal Okamura, kterému zakázaná neonacistická Dělnická strana nepřijde jako extremistická.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video