Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tomášková se odvolá proti rozhodnutí volební komise

  16:01
- Českobudějovická advokátka Elvíra Tomášková, jejíž přihlášku kandidátky pro doplňovací volby do Senátu v Praze obvodní volební komise ve středu kvůli neúplným údajům zamítla, se proti tomuto rozhodnutí odvolá k Ústřední volební komisi.

"Důvod zamítnutí, že jsem v prohlášení k přihlášce nedala souhlas k tomu, aby moje kandidátka byla použita v jiném volebním obvodu, je podle mého názoru ryze formální. Doplňovací volby jsou vypsány pouze v jednom volebním obvodu, takže nejspíše šlo o nalezení možnosti, jak přihlášku, podanou Stranou venkova, nepřijmout," řekla dnes Tomášková.

Vyslovila přitom údiv nad tím, že o zamítavém rozhodnutí obvodní volební komise se dozvěděla z denního tisku. "Prostě věděl to každý kromě mne. Konkrétní důvod rozhodnutí mi až dnes řekla zapisovatelka obvodní volební komise. Úřední šiml zřejmě opět zapracoval," konstatovala Tomášková.

O zamítnutí její přihlášky ČTK ve středu informoval mluvčí obvodní volební komise Michael Gregor s tím, že Tomášková neměla v pořádku zákonem předepsané prohlášení k přihlášce. Závady přitom nekonkretizoval.

Obvodní volební komise pro doplňovací volby do Senátu v Praze ve středu zamítla přihlášku kandidátky Strany venkova Elvíry Tomáškové kvůli neúplným údajům. Tomášková neměla v pořádku zákonem předepsané prohlášení k přihlášce. V tomto prohlášení má každý uchazeč o křeslo senátora uvést, že souhlasí se svou kandidaturou, neví o překážkách své volitelnosti, kandiduje jen v jednom volebním obvodu a případné členství v politické straně.

V boji o senátorské křeslo uvolněné úmrtím Václava Bendy (ODS) se utká zatím sedm kandidátů. V doplňovacích senátních volbách v Praze 1, 7 a části Prahy 2 a 6, které se uskuteční 27. a 28. srpna, budou kandidovat Jiřina Jirásková (za ODS), Václav Fischer (nezávislý), Ivan Medek (kandidát čtyřkoalice), Karel Srp (za ČSSD), Stanislav Fišer (KSČM), Richard Knot (NEI) a Otakar Tyl (Republikánská unie). Elvíru Tomáškovou (za Stranu venkova) komise nepotvrdila.

Přihlášky musí projednat do 3. července obvodní volební komise. Poté je postoupí Ústřední volební komisi, která je má posoudit do 9. července. Pokud budou přihlášky kandidátů splňovat všechny zákonem stanovené náležitosti, obvodní volební komise je do 13. července zaregistruje. Každý z kandidátů pak do tří dnů po oznámení o registraci složí kauci dvacet tisíc korun.

Kdo kandiduje v doplňovacích volbách
kandidát strana životopis výrok
Karel Srp (62) ČSSD Předseda Artfora - Jazzové sekce. V 80. letech byl v politickém procesu s Jazzovou sekcí komunistickým režimem odsouzen a dva roky vězněn. Patří k zakladatelům Hnutí za občanskou svobodu. V takzvaném Cibulkově seznamu je však uveden jako spolupracovník StB. Srp údajně předložil o opaku svědčící výpis z archivu ministerstva vnitra, požádal rovněž o lustrační osvědčení a řekl, že využije i soudní cesty, aby se očistil. V roce 1990 se stal ředitelem odboru literatury na ministerstvu kultury, na podzim téhož roku byl však pro kritiku práce ministerstva propuštěn. V roce 1992 soud v pracovně právním sporu rozhodl v Srpův prospěch. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf: "V šedém myšlenkovém prostředí druhé komory parlamentu by byl jistým oživením".
Ivan Medek (74) čtyřkoalice (KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU) Hudební publicista, teoretik a kritik, autor a komentátor hudebních pořadů byl po podpisu charty 77 pronásledován Státní bezpečností a v roce 1978 emigroval do Rakouska. V emigraci působil jako spolupracovník rozhlasových stanic Hlas Ameriky a Svobodná Evropa. Krátce po listopadu 1989 se vrátil do vlasti. V roce 1996 se stal kancléřem prezidenta. Koncem roku 1998 ho po "aféře Zilk" Václav Havel odvolal z funkce. "Považuji za vůbec nejdůležitější věc zlepšení politické kultury u nás, to je první bod. Za druhé, stanovit jasně priority pravicové politiky a zabránit dalšímu růstu preferencí krajní levice."
Elvíra Tomášková (54) Strana venkova Českobudějovická advokátka. Původním povoláním fotografka, vystudovala v 70. letech v Týně nad Vltavou takzvanou dělnickou přípravku, z níž se přihlásila ke studiu práv v Brně. Po ukončení studia pracovala nejprve jako prokurátorka na severu Čech a v Plzni, poté jako kulturní referentka na národním výboru v Českých Budějovicích. Od roku 1989 působí v advokacii. "Vzhledem k tomu, že mou kandidaturu zaštítila Strana venkova, nemusím sbírat tisíc podpisů."
Jiřina Jirásková (68) ODS Herečka a ředitelka Vinohradského divadla. Absolventka Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Od roku 1951 je členkou Divadla na Vinohradech a od června 1990 jeho ředitelkou. V minulosti byla členkou KSČ. Letos osmašedesátiletá herečka, dlouholetá partnerka režiséra Zdeňka Podskalského, se proslavila řadou divadelních a filmových rolí. Byla jí udělena Cena Thálie za celoživotní dílo a v nedávné anketě Lidových novin "Nejsympatičtější česká žena 99" obsadila 1. místo.
Václav Fischer (45) nezávislý Majitel cestovní kanceláře Fischer a letecké společnosti Fischer Air. Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze emigroval z Československa v roce 1978. Krátce žil ve Švýcarsku, poté se odstěhoval do Německa, kde začal podnikat a později získal německé občanství. V Německu vybudoval největší soukromou cestovní kancelář v zemi Fischer Reisen. Po návratu do vlasti zaznamenal podobný úspěch s CK Fischer. Založil vlastní leteckou společnost, vydavatelství, reklamní agenturu MCF a nadaci Václava Fischera na podporu dětí z dětských domovů. "Chcete, aby v Senátu usedly skutečně nezávislé osobnosti, které budou rozhodovat bez ohledu na zájmy politických stran?"
Stanislav Fischer (63) KSČM Poslanec. Vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově v Praze a na Moskevské státní univerzitě. Sedmadvacet let pracuje jako vědecký pracovník Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově, zabývá se kosmickou fyzikou. Je členem řady mezinárodních vědeckých institucí. Jako člen komunistické strany (od roku 1957) se v prosinci 1989 prosadil až do jejího ústředního výboru, kde setrval tři roky. O senátorské křeslo usiloval již v roce 1996, kdy za KSČM neúspěšně kandidoval v Berouně. Neúspěšná byla i jeho kandidatura na prezidenta ČR. V prezidentských volbách loni v lednu nepostoupil do druhého kola. O půl roku později však uspěl, opět jako kandidát KSČM, ve volbách do Poslanecké sněmovny. "Uvnitř naší strany uděláme všechno pro to, aby naši členové si dva Fischery nepopletli. Pokud se někdo splete, KSČM na tom nebude škodná."
Richard Knot (47) Nezávislá iniciativa Místopředseda Nezávislé iniciativy a vydavatel erotického časopisu Nei Report. Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v minulosti pracoval jako odpovědný redaktor Nakladatelství Svoboda a jako referent Federálního úřadu pro tisk a informace (FÚTI). Do Senátu neúspěšně kandidoval už v roce 1996, kdy ve volebním obvodu Plzeň-jih ze sedmi kandidujících skončil poslední.
Otakar Tyl Republikánská unie
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...