Töpfer si dělá kampaň do Senátu na četnících. Ať to řeší soud, míní politolog

  17:11
Konkurenti Tomáše Töpfera v boji o senátorské křeslo si stěžují, že známý herec využívá v kampani populární televizní seriál o četnících, který v současnosti vysílá Česká televize. Sepsali i stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Podle politologa Lukáše Valeše je na místě, měl by ji ale řešit soud.

Tomáš Töpfer působí od roku 2012 jako ředitel Divadla na Vinohradech. | foto: Petr Hloušek / Právo / ProfimediaProfimedia.cz

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili Töpfer (za koalici Spolu, 30,2 % hlasů) a ředitel nemocnice v Tišnově Bořek Semrád (ANO, 26,2 %). „Připadá mi nekorektní se k tomu vyjadřovat v době, kdy vrcholí kampaň před druhým kolem. Na celou věc mám svůj názor, ale řekl jsem, že do ukončení voleb se k tomu nebudu vyjadřovat,“ sdělil Semrád. Voliči rozhodnou tento pátek a sobotu.

Na stížnost neúspěšného kandidáta Pavla Trčaly (Moravané) k RRTV upozornily novinky.cz. „Prostudoval jsem si jeho stížnost a vidím tam spojitost, že pan Töpfer měl nadstandardní prostor na rozdíl od jiných kandidátů,“ vysvětluje další senátní kandidát Bohumil Smutný z KSČM.

Stejně jako zbylým čtyřem senátním uchazečům-signatářům stížnosti, i jemu vadí skutečnost, že Česká televize vysílá v době voleb seriál Četnické humoresky, jehož hlavní tváří je právě Töpfer v roli strážmistra Karla Arazíma. Seriál se vysílá už od 5. ledna tohoto roku, a to vždy v týdenních intervalech.

Problematická je podle Smutného skutečnost, že principál pražského Divadla na Vinohradech využívá své slávy ze seriálu k „besedám“, na nichž si sice povídá s fanoušky seriálu či pořádá autogramiády, jenže k setkávání dochází v okolí Brna, tedy ve volebním okrsku 55, v němž kandiduje.

Pomocí fotografie z Četnických humoresek zve Töpfer na předvolební setkání s fanoušky.

„Není tam napsané, že by se jednalo o pozvánku na setkání s kandidátem do Senátu,“ nelíbí se Smutnému a dalším netransparentnost Töpferových úmyslů. Ten navíc používá k propagaci akcí fotografii ze seriálu a na setkání zve se slogany „Četník se vrací na místo činu“.

Přesto nakonec sám Töpfer přiznává, že besedy, které se tváří jako čistě setkání hlavní tváře seriálu s fanoušky, propojuje s kampaní. U jednoho z facebookových příspěvků, kde přidal fotky ze setkání, totiž připojil i hashtagy (klíčová slova, pozn. red.) Četník se vrací na místo činu, ale také volby či Senát.

Dalším klíčem k tomu, že půjde o politickou akci, může být drobným písmem napsaný zadavatel a zpracovatel fotky u facebookové pozvánky, toho si ale mnoho lidí nevšimne. Další zmínka o tom, že jde o kampaň, ale chybí. Redakce iDNES.cz herce a v letech 2006-2012 senátora zvoleného v Praze 4 oslovila, na zaslané otázky neodpověděl.

Jde o nerovnou politickou soutěž?

Člen rady RRTV a mediální expert Daniel Köppl upozorňuje, že podnět, který Töpferovi senátní protikandidáti podali, by měli spíše směřovat na Radu České televize.

„Nemůžu mluvit za naší Radu, nevím, jestli už stížnost přišla na podatelnu. Nemá moc logiku, proč to poslali nám, je to spíš na radu České televize. Muselo by dojít k porušení zákona o vysílání, a k tomu podle mého nedošlo,“ myslí si Köppl.

Dané praktiky se nelíbí politologovi Lukáši Valešovi. „V pořádku to není, mělo dojít k dohodě s ČT, nebo i ona sama měla zvážit přerušení (vysílání po dobu voleb). Možná ale netušila, že pan Töpfer si na tom založí svoji kampaň,“ vysvětluje a připomíná Töpferova soka v okrsku Trčalu, který má pořad v Českém rozhlase, po čas voleb jej ale přerušil. „To by bylo nejrozumnější řešení,“ míní.

„Kdyby se neodkazoval na to, že se vrací na místo činu jako pověstný četník, tak by to možná ještě prošlo. Ale propojení toho, že Česká televize daný seriál vysílá, pořád ještě je velmi populární, a toho, že na tom Töpfer sám založil kampaň, je velmi nešťastné. Uvidíme, jak se k tomu vyjádří kompetentní orgány, jestli půjde o nerovnost politické soutěže,“ přemýšlí.

Známá jména zafungovala. Do druhého kola míří Töpfer, Pirk nebo Sidovský

Myslí si, že zhodnotit by jeho kampaň měl soud. „V tomhle případě myslím krajský soud v Brně. Tohle je poměrně závažná věc, která skýtá minimálně podezření, že dochází k nekalé politické soutěži a výraznému zvýhodnění jednoho z kandidátů,“ říká.

Popisuje, že se herec staví do role jednoho z obyvatel Brna, zaměstnance brněnské pátračky, a snaží se vytvářet umělé vazby s voliči.

Redakce iDNES.cz požádala o vyjádření i Českou televizi. „Seriál Četnické humoresky zařadil ředitel programu do vysílacího plánu, který vždy vzniká s předstihem dostatečným pro přípravu celého sezonního schématu, už loni na podzim. ČT vysílá seriál od počátku letošního roku, tedy dlouho před zveřejněním kandidatury pana Töpfera,“ uvedla vedoucí komunikace ČT Alžběta Plívová.

Na otázky, jestli může herec využívat pro své potřeby své fotografie ze seriálu, nebo žádal o to, aby jich směl využít, ale nedokázala odpovědět. „V tuto chvíli bohužel nedokážu odpovědět na vaše dotazy týkající se licencí. Nemám nyní k dispozici smlouvy a další dokumenty, které licenční ujednání upravují,“ napsala.

Nezodpověděla ani dotazy, jestli televize přemýšlí o pozastavení vysílání seriálu, dokud neskončí volby, či jestli o tom uvažovala.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Král Karel III. zemřel, psala ruská média bez ověření. Zakročila ambasáda

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Usekni si nohu, vyhneš se odvodům. Rusové „radili“ Evropě lživými e-maily

19. března 2024  10:47

Bezpečnostní experti odhalili dezinformační kampaň cílící na Ukrajince. Morálku jim měly nalomit...

Lupič v červené bundě se snažil ženě sebrat kabelku, natočila ho kamera

19. března 2024  10:38

V Praze 6 se neznámý muž v červené bundě pokusil zezadu okrást ženu o kabelku. Té se podařilo...

První cesta v novém funkčním období. Putin v květnu vyrazí do Číny

19. března 2024  10:32

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...