Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda možná měla na Karvinsku reagovat rychleji, myslí si Petříček

  13:00aktualizováno  16:13
Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka měla vláda na Karvinsku reagovat rychleji. Přiznal to v neděli v České televizi. Podle europoslankyně Kateřiny Konečné nefunguje v oblasti chytrá karanténa. Podle ní musí za situaci na Karvinsku nést přímou odpovědnost státní podnik Prisko, který OKD provozuje.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. (24. dubna 2020) | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Europoslankyně vyzvala, aby podnik zajistil, že horníci v karanténě nezůstanou na 60 procentech platu.

Petříček připustil, že kabinet mohl na ohnisko nemoci covid-19 na Karvinsku reagovat rychleji. Upozornil ale, že vláda se dříve situací blíže nezabývala, protože ministři na jednání dostali ujištění, že se záležitosti věnují příslušné státní úřady, které situaci mají pod kontrolou.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

„Možná ta reakce mohla přijít rychleji, ale naším cílem taky je co nejméně zasahovat do společenského života. Já si nedovedu představit, že bychom plošně zavírali oblast se čtvrt milionem obyvatel,“ řekl Petříček.

Konečná obvinila kabinet ze zanedbání situace. „OKD je státní podnik. Od konce května jste věděli, že k nárůstu případů tam dochází, vláda nebyla schopná zareagovat, zavřela doly až v tomto týdnu,“ řekla. Plnou odpovědnost za dopady nemoci na horníky podle ní musí nést Prisko. Politickou odpovědnost potom europoslankyně připsala hnutí ANO, protože z jeho řad jsou premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

„Pokud máme v regionu nějaké lokální ohnisko, kde díky tomu, že masivně testujeme, je více záchytů, ale jsou to všechno bezpříznakoví jedinci, tak nevím, jestli se dá hovořit o nějakém zanedbání. Kdyby tam přetékaly nemocnice pacienty, kolaboval tamní zdravotní systém, tak řeknu ‚ano, tady se asi něco zanedbalo, asi jsme neudělali něco správně‘,“ reagoval na kritiku Konečné Vojtěch.

Situaci podle něj musí vyhodnotit krajská hygienická stanice. „Situace není nastavena tak, že rozhoduje vláda. To byla plošná opatření pro celou republiku, ale pokud jde o lokální opatření, to musí vyhodnotit krajská hygienická stanice, která k nim přistupuje, vydává je,“ dodal ministr.

Podle něj je k dispozici více nástrojů než dříve, kdy například v březnu byly uzavřeny obce Litovel a Uničov v Olomouckém kraji. „Dnes jsme schopni každý den hodnotit situaci z hlediska počtu zasažených seniorů, hospitalizovaných případů v těžkém stavu a podobně,“ doplnil Vojtěch.

Vládu za pozdní reakci na situaci na Karvinsku kritizoval i europoslanec Luděk Niedermayer. „Lidé tam pracovali s nulovou ochranou. Když se objevilo šíření viru, firma nechala dál horníky pracovat,“ řekl o situaci v OKD.

Podle Konečné problém zhoršuje, že nefunguje chytrá karanténa. „Na Karvinsku nefunguje chytrá karanténa. Premiér tvrdil, že vyřeší lokální ohniska, ale na Karvinsku nefunguje,“ řekla. Podle ní nemají hygienici dostatečné kapacity pro trasování kontaktů nakažených, lidé navíc dlouho čekají, než budou testováni na koronavirus.

Podle epidemiologa a vedoucího resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislava Maďara je Karvinsko jiná situace, než byla při březnovém zavření obcí Litovel a Uničov v Olomouckém kraji i při menším počtu případů. „Máme lépe zmapovanou situaci, nové testovací kapacity, dostatečné zásobení ochrannými pomůckami, postačující rezervu JIP, chytrou karanténu, mobilní týmy, propojené informační systémy a nastavené různé procesy a systémy, které v březnu prostě nebyly,“ uvedl dnes Maďar na Twitteru.

Petříček bude jednat s Dostálovou

Petříček chce jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou o možnosti kompenzací pro turisty, kterým se zkomplikovala cesta na dovolenou kvůli tomu, že několik evropských států vyřadilo Česko ze svých seznamů bezpečných zemí. Bude také dál s těmito státy jednat a snažit se jim vysvětlit, že problém s koronavirem je v Česku lokální a že není nutné kvůli tomu přijímat omezení pro všechny české občany.

Česko zařadily mezi země se středním rizikem nákazy koronavirem Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Kypr. Reagovaly tak na růst počtu nakažených v Česku, zejména kvůli ohnisku koronaviru na Karvinsku. V Lotyšsku a v Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19.

„Lidem to komplikuje situaci, řada lidí kvůli tomu možná ani neodcestuje,“ řekl Petříček. Upozornil jednak na náklady spojené s testováním, které činí zhruba dva tisíce korun na osobu, jednak na problém s možností nechat se rychle otestovat před zahájením dovolené. Proto je podle něj namístě bavit se o možnosti státních kompenzací za náklady, které lidé s dovolenou mají.

Podle Petříčka se Česko snaží v diplomatické rovině s jednotlivými státy situaci řešit a jednat o možnosti návratu na seznam bezpečných zemí. Ministr ale upozornil, že rozhodnutí je plně v kompetenci jednotlivých států, stejně jako Česko samo rozhoduje o podobě svého seznamu bezpečných zemí.

„Nepředpokládám, že bychom se znovu dostali na bezpečný seznam, pokud zde nebude vidět pozitivní trend i v těch lokálních ohniscích. To je náš domácí úkol, v tom musí i vláda udělat víc,“ řekl. Základem podle něj musí být vyřešení situace na Karvinsku.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...