Tomáš Chalupa, kterého regionální sněm ODS odvolal z funkce místopředsedy pražských občanských demokratů. (19. dubna 2010)

Tomáš Chalupa, kterého regionální sněm ODS odvolal z funkce místopředsedy pražských občanských demokratů. (19. dubna 2010) | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Tomáš Chalupa přišel i o místo v pražském volebním týmu ODS

  • 3
Po sesazení z postu místopředsedy pražské ODS se Tomáš Chalupa vzdal i funkce šéfa volebního štábu strany v metropoli. Serveru Novinky.cz to řekl první místopředseda ODS David Vodrážka.

Vodrážka Chalupovu rezignaci odůvodnil rozsáhlými změnami v předsednictvu pražské ODS. Sněm minulý týden odvolal z funkcí tři místopředsedy, kromě Chalupy také kontroverzního starostu Prahy 5 Milana Jančíka a poslance Jiřího Janečka. (více o úklidu v pražské ODS čtěte zde)

Když Chalupa minulé pondělí přišel o místopředsednickou funkci, čelil otázkám novinářů, zda to bylo kvůli podpoře volebního manažera ODS Ivana Langera výměnou za místo v celostranickém volebním štábu pro Chalupu.

"To je nedorozumění, já jsem nikdy členem volebního štábu nebyl. Pouze mě jednou pozvali na jednání," odvětil starosta Prahy 6.

Ve funkci pražského šéfa volební kampaně ODS ho nahradil poslanec Boris Šťastný, uvedl Vodrážka.

Záměr odejít údajně Chalupa oznámil už na pátečním jednání stranického grémia v Praze. Podle Vodrážky bude starosta Prahy 6 dál na jednání štábu příležitostně docházet, aby byla kampaň plynulá.

ODS má nyní podle některých průzkumů veřejného mínění v Praze historicky nejnižší preference, její dosud dominantní postavení ohrožuje mimo jiné nová strana TOP 09.

Metropole přitom bývala tradiční baštou modrých, strana tam dlouhodobě vítězila v každých volbách. Ze stávajících 78 občanskodemokratických poslanců jich bylo 14 zvoleno v hlavním městě.

Právě obavami o výsledek v květnových volbách do Sněmovny vysvětlovali někteří občanští demokraté personální změny v čele pražské organizace strany minulý týden.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video