Ministr dopravy Dan Ťok (vlevo) a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci na...

Ministr dopravy Dan Ťok (vlevo) a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci na ministerstvu dopravy (4.6.2018) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Ťok má moji podporu, řekl na ministerstvu dopravy premiér Babiš

  • 64
Již skoro odepisovaný ministr dopravy Dan Ťok dostal šanci, že by se nakonec ve vládě mohl udržet. „Ministr Ťok má moji podporu,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš na ministerstvu dopravy. O odchodu z vlády nehovořil ani Ťok, který to dříve naznačoval. Zaznělo také, že Česku se aktuálně staví 194 kilometrů dálnic a obchvatů.

Připraveno k zahájení je 150 kilometrů. „Řidičům jsme již otevřeli 203 kilometrů dálnic a obchvatů,“ uvedl Babiš, po jehož boku přitom stál ministr  dopravy Ťok, který o tom hovořil také.

Zatím se hovořilo o tom, že Ťok by se ji již v nové vládě Andreje Babiše nemusel objevit. Doslova totiž před několika dny řekl, že pokračovat se mu „moc nechce“. K Ťokovi má výhrady sociální demokracie i KSČM,

Babišova dálniční sedmiletka: všechny hlavní tahy chce do roku 2025

V médiích se již objevila i jména možných Ťokových nástupců. 

MF DNES psala o jménu náměstka pro majetek na Správě železniční dopravní cesty Tomáši Drmolovi či šéfovi představenstva stavební firmy Hochtief Tomáše Korandy, který to ale podle serveru Seznam.cz odmítl. Objevila se i spekulace, že by ministrem dopravy mohl být někdejší šéf Českých drah Emanuel Šíp, jenž by se líbil komunistům.

Za Ťoka se začalo stavět více než 94 kilometrů dálnic

Od listopadu 2014, kdy Ťok nastoupil do úřadu, se začalo stavět 94,3 kilometrů dálnic a začala rekonstrukce 67,9 kilometrů dálnice D1 z Prahy do Brna.

„Pro nás je D1 výstavba nové komunikace, i když na stejném půdorysu,“ uvedl Ťok. „Ještě jsme zmodernizovali 45 koridorů na železnici a desítky regionálních tratí,“ dodal ministr dopravy.

„Za minulé období jsme byli kritizováni, že málo stavíme a není to pravda,“ řekl v pondělí Babiš. Ministři dopravy za hnutí ANO přišli podle něj do vlády vlády za situace, kdy byla stavba dálnic paralyzovaná od působení bývalého ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video