Český Krumlov - divadelní točna

Český Krumlov - divadelní točna | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Točna v Krumlově zůstává do roku 2015, město bude stát o milion víc

  • 7
Otáčivé hlediště do českokrumlovského parku patří a na svém místě zůstane až do roku 2015. Shodlo se na tom město, stát i památkáři na dnešním jednání na ministerstvu kultury. Unikátní přírodní divadlo však bude město stát o milion více. Nadále se jedná o možnostech jeho podoby.

Všechny tři strany se dnes na ministerstvu kultury shodly, že otáčivé hlediště v parku Českého Krumlova zůstane. Nyní se musí ještě dohodnout, zda se bude současná točna rekonstruovat, nebo se postaví nová. Taková, která bude přijatelná i pro památkáře.

Pro nový projekt by totiž bylo možné čerpat peníze ze strukturálních fondů Evropské unie. Cena nové točny by se ale musela vyšplhat nejméně na 100 milionů korun a Česká republika by projekt platila z patnácti procent.

Zástupce Českého Krumlova, Českých Budějovic i Jihočeského kraje ale tato varianta nechává chladné.

Smlouva na delší dobu, ale dražší

Kupředu se však posunuly spory ohledně smlouvy na pronájem pozemků pod točnou, kterou Národní památkový ústav uzavíral s vlastníkem otáčivého hlediště, Českými Budějovicemi, vždy jen na jeden rok.

Smlouvu s městem nyní památkáři podepíší až do roku 2015, chtějí za to ale zhruba o milion korun ročně více. Památkáři namísto dosavadních 946 tisíc korun chtějí za pronájem místa v parku dva miliony korun, alespoň s tím počítá připravovaná smlouva.

Ředitelka Národního památkového ústavu dnes řekla, že památkáři musejí požadovat cenu obvyklou v místě. Navíc pronajímají areál včetně letohrádku Belarie.

Městská rada bude o smlouvě i ceně za pronájem pozemků rozhodovat ve čtvrtek. Primátor Budějovic Juraj Thoma nejdříve uvedl, že částka je obrovská, radě však nezbude nic jiného, než novou cenu akceptovat. Smlouva bude po schválení tamní rady a podpisu primátora sloužit i jako podklad Stavebnímu úřadu v Českém Krumlově pro rozhodnutí o prodloužení termínu užívání točny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video