TNS Factum: ODS je s přehledem nejsilnější

  • 48
ODS je stále v čele žebříčku volebních preferencí a společně s vládní ČSSD je považována za favorita červnových voleb do sněmovny. Aktuální průzkum agentury TNS Factum ukázal, že ODS by nyní volilo 28,2 procenta dotázaných. Sociální demokraté se těší přízni 24,1 procenta respondentů.

Analytik TNS Factum Stanislav Hampl uvedl, že odstup ODS před druhou ČSSD se sice od minulého týdne trochu zmenšil, ale stále jde o rozdíl poměrně výrazný. Také další agentury předpovídají, že z voleb vítězně vzejde ODS nebo ČSSD.

Koalici KDU-ČSL a Unie svobody-DEU patří se ziskem 19,6 procenta hlasů již stabilní třetí místo. Komunisty by v současné době volilo 17,5 procenta dotázaných. Proti průzkumu z minulého týdne si KSČM polepšila o 2,6 procenta hlasů; autoři výzkumu ale odhadují, že to je víceméně náhodný výkyv.

Žádná z dalších stran se ani tentokrát nepřiblížila pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Některé z nich ale mají šanci dosáhnout 1,5 procenta hlasů, což je hranice pro zisk státního příspěvku za volby.

Jde o Stranu za životní jistoty, ODA, Republikány Miroslava Sládka, Stranu zelených, případně i ČSNS. Preference Cesty změny dosáhly 0,7 procenta, Naděje a Pravá alternativa, která ale nekandiduje, mají podporu 0,4 procenta lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue