Poslanec ODS Petr Tluchoř kritizuje premiéra Petra Nečase (ilustrační foto).

Poslanec ODS Petr Tluchoř kritizuje premiéra Petra Nečase (ilustrační foto). | foto: Dan Materna, MAFRA

Méně vulgarit, více diskuse, žádá Tluchoř po Nečasovi kvůli DPH

  • 190
Poslanec ODS Petr Tluchoř se ostře ohradil proti vyjádřením svého stranického šéfa Petra Nečase. Nelíbí se mu, že premiér v pátečních Lidových novinách uvedl, že myšlenky na stáhnutí zvýšení DPH jsou na hranici "ekonomické debility". Podle Tluchoře by měl Nečas zmírnit slovník a více diskutovat.

Tluchoř uvedl, že Nečasovi naprosto přestává rozumět. "Místo věcné diskuze nazvat všechny kritiky zvyšování daní 'ekonomickými debily', to není důstojné premiéra České republiky. Přitom mezi těmi 'ekonomickými debily' jsou kromě řady členů ODS včetně mě i prakticky všichni ekonomičtí experti a rovněž prezident republiky Václav Klaus," napsal poslanec na svém webu.

Nečas v Lidových novinách rázně odmítl myšlenku, že by stáhl návrh na zvýšení DPH. "To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility," řekl premiér.

Zvyšování daní v době krize ale podle Tluchoře nefunguje, dusí ekonomiku a navíc je v rozporu s programem a sliby ODS.

"Přijde mi poněkud vyděračské, aby předseda vlády a ODS takto brutálně nutil poslance hlasovat v rozporu se vším, co ODS dvacet let prosazovala. Bylo by daleko prospěšnější, kdyby Petr Nečas místo hlasitého křiku, sprostých slov a vyhrožování konečně připustil v ODS svobodnou debatu nad zásadními politickými kroky," uvedl poslanec.

Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Tluchoř kritizoval zvyšování daní už při projednávání zákona ve Sněmovně, nakonec jej ale podpořil. Návrh ve čtvrtek zamítl Senát, s opozicí hlasoval i senátor ODS Jaroslav Kubera (více o hlasování senátorů čtěte zde).

Koalice potřebuje k přehlasování Senátu 101 hlasů. Nečas může počítat s podporou poslance VV Milana Šťovíčka. Litvínovský starosta iDNES.cz řekl, že zvedne ruku jak pro zvýšení DPH, tak pro církevní restituce, které senátoři také tento týden odmítli (rozhovor se Šťovíčkem čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video