ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Proč haldy sněhu v Kanadě vyvolaly únavu a bolest hlavy v Česku

  • 57
Podruhé od loňského listopadu se nad Evropou zformovala mimořádně mohutná tlaková výše. V České republice tlak vzduchu vystoupil rekordně vysoko. Podle odborníků může být spojen s bolestmi hlavy či únavou. Vše je následkem poměrně hluboké níže na druhé straně Atlantiku.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se počátkem týdne do střední Evropy rozšířila z britských ostrovů tlaková výše EKART, která se bude jen zvolna přesouvat nad jihovýchodní Evropu. Tlak nad naším územím vystoupal k hodnotám 1045 až 1050 hektopascalů (hPa). 

Meteorolog Filip Smola z ČHMÚ řekl, že hodnoty v tomto týdnu se přiblížily dosavadnímu absolutnímu rekordu nejvyššího tlaku, který byl nad Českem naměřen v roce 1907 v Brně. Tehdy 23. ledna naměřili 1050,3 hPa. 

„Průměrný tlak včera v Praze na Libuši činil 1046,3 hPa. Je to mnohem vyšší hodnota, než kterou průměrně zaznamenáváme,“ uvedl. Obvyklý tlak vzduchu se pohybuje jinak kolem 1014 hPa. 

Vysoká tlaková výše by měla v následujících dnech slábnout. „Hodnoty už nebudou dosahovat takové výše. Rozhodně ne v České republice. Během dnešního dne (úterý, pozn. red.) se tlaková výše posune spíše nad jihovýchodní Evropu, a tam v nejvyšších hodnotách bude dosahovat hodnot 1041 hPa,“ dodal meteorolog. 

Neobvyklá tlaková výše se může projevit na zdravotním stavu některých lidí. „Obtíže se změnou atmosférického tlaku mohou pocítit zejména pacienti s kardiovaskulárními chorobami, například arteriální hypertenzí, ischemickou chorobou srdeční, arytmiemi,“ uvedla lékařka Ludmila Mazylkinová z Moje ambulance.

Projevy mohou být různé. Člověka může rozbolet hlava, v horším případě může také zkolabovat. Některým také může chvílemi silně bušit srdce.

„Změny počasí se mohou skutečně odrazit i na zdravotním stavu lidí. Citlivější jsou především senioři, jejichž organismus se už celkově hůře adaptuje na změny, tedy i ty klimatické. Náhlé změny ohrožují především kardiaky a osoby s onemocněním oběhového systému, u kterých se zvyšuje riziko srdečního selhání,“ potvrdila její slova doktorka Bogna Jiravská Godula z Polikliniky Agel v Ostravě.

Mezi citlivé osoby patří také pacienti s psychickým onemocněním či těhotné ženy.

Tlakové rekordy padaly i na Západě, odkud anticyklóna (tlaková výše, pozn. red.) přišla. V Británii například padl rekord z roku 1882. Vlna neobvykle vysokého tlaku vzduchu vznikla paradoxně velmi nízkým tlakem na druhé straně Atlantiku. Tam počasí vyústilo v husté sněžení na východním pobřeží Severní Ameriky. V kanadském Newfoundlandu napadlo 75 centimetrů sněhu.

Počasí bude vysoká tlaková výše ovlivňovat až do pátku. „Od jihovýchodu k nám bude proudit teplejší vzduch. Během soboty by měla přijít slabší fronta, kdy by se mohly objevit nějaké srážky. Přes den by teploty měly dosahovat k pěti stupňům Celsia,“ doplnil Smola.

Kvůli mohutné tlakové výši tak Česko čeká další suchý týden. Navíc k nám ve vyšších hladinách atmosféry v příštím týdnu začne opět proudit teplý vzduch. V kombinaci s tlakovou výší to znamená opět tvorbu inverzí a nízké oblačnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video