Status městys dostala zpátky i obec Český Šternberk na Benešovsku, která má zhruba jen 150 obyvatel.

Status městys dostala zpátky i obec Český Šternberk na Benešovsku, která má zhruba jen 150 obyvatel. | foto: Karel Cudlín

Titul městys získalo zpět 211 obcí. Výhody nemají, jen platí za změnu

  • 9
Tradičním titulem městys se může opět pyšnit 211 obcí. Dalších téměř 180 obcí, které o tento status za komunismu přišly, má ještě možnost o vrácení požádat. Pro obce toto označení obvykle představuje symbol a kontinuitu s historií. Žádný prospěch z něj ale nemají. Naopak - platí za změny razítek a dalších formalit.

Obce mohou žádat o vrácení titulu městys od 1. července 2006, kdy začala platit novela zákona o obcích. Týká se 390 obcí, které o status přišly v 50. letech minulého století.

O navrácení rozhoduje předseda Sněmovny - zatím vyhověl všem žadatelům. Naposledy, letos 17. března, vrátila Miroslava Němcová status Nové Říši na Jihlavsku.

Obce o vrácení titulu žádají většinou kvůli tradici. "Chtěli jsme to kvůli historickému významu. Když císař Rudolf II. jmenoval Jedovnice městysem, tak se tady mohly dělat trhy a byla to jakási prestiž," uvádí Jaroslav Šíbl, starosta obce z Blanenska. Dnes však žádné výhody z titulu městys neplynou.

Změna naopak přijde obecní kasu na několik tisíc korun. "Museli jsme měnit razítka, účty či hlavičkový papír," říká Václav Venhauer, starosta Libice nad Doubravou na Havlíčkobrodsku, jedné z obcí, které navrácení titulu iniciovaly.

V městysech se směly pořádat dobytčí trhy

Historický titul městys přestal existovat v roce 1954 zákonem o národních výborech. Při obnově místní samosprávy v roce 1990 nebyl zaveden. Navrácení titulu si vymohly dotčené obce. A to i s vědomím, že jim z tohoto označení nekyne žádný prospěch.

Městyse jsou zpravidla menší než města a větší než vesnice. Obce, které byly spádovým centrem pro okolní vsi, získávaly tento status od středověku. Titul obcím například poskytoval právo pořádat týdenní nebo dobytčí trhy.

V polovině 19. století se vznikem obecní samosprávy městys tato privilegia ztratil. Přesto císař a po vzniku Československa v roce 1918 vláda i nadále titul udílela. Posledním městysem se v roce 1948 stal Nový Hrozenkov.

Celkem je podle informací ministerstva vnitra k 1. lednu 2011 v Česku 6 246 obcí a 5 vojenských újezdů. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue