Ministr Blatný skončil. Je to politické, odborně jsem se snažil, řekl

  • 1152
Jan Blatný po více než pěti měsících skončil jako ministr zdravotnictví. Prezident Miloš Zeman ho na návrh premiéra Andreje Babiše odvolal. Rozhodnutí označil Blatný za politické, na které má předseda vlády právo. Babiš politický důvod popřel.

„Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval se vždy na podkladě odborných dat a analýz,“ prohlásil Blatný. „Dá se to (odvolání, pozn. red.) interpretovat i tak, že pan premiér se už zřejmě domnívá, že jsme z nejhoršího venku,“ dodal. 

„Žádám spoluobčany a moc je i prosím, aby nové vedení ministerstva respektovali,“ uvedl Blatný.

Uvedl, že svého působení ve vládě nelituje. „Myslím si, že cokoliv člověk prožije, to ho nějakým způsobem obohatí. Naučíte se spoustu věcí, jinde bych takovou zkušenost nezískal. Snad se něco podařilo, to ale musí zhodnotit jiní. Nelituji toho. Je to něco, co sám pro sebe považuji za přínos,“ prohlásil. Důvody, proč končí, nicméně neuvedl.

Babiš uvedl nového ministra zdravotnictví, lékaře a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petre Arenbergera do úřadu ve středu po poledni. Blatného kritizoval mimo jiné kvůli tomu, že nesplňoval jeho představy ohledně marketingu, komunikace a PR. 

Byl podle vás Jan Blatný úspěšný ve funkci ministra zdravotnictví?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 14. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

„Pan premiér mě včera kontaktoval ve večerních hodinách a požádal mě, abych za ním přijel na Úřad vlády a tam jsme o této věci hovořili,“ uvedl. „Jsme sice z nejhoršího venku, ale je potřeba, abychom všichni táhli za jeden provaz. Neočekávejte ode mě negativní komentáře na stranu vlády nebo pana prezidenta,“ dodal.

„Prošli jsme si těžkým obdobím, které nám pomohlo kritickou situaci zvládnout. Je potřeba říct, že bez pro mnohé nepříjemných opatření, by bývala byla nastala katastrofa.  S novými mutacemi se virus chová jinak, je více zákeřnější. Šíření britské mutace se nám podařilo udržet na uzdě. Zabránili jsme kolapsu zdravotního systému a čísla stlačili dolů. Podařilo se nám nastavit systém výskytu nových mutací v populaci, a brzy bude uveden plně v život,“ řekl končící ministr.

Novým ministrem zdravotnictví je Petr Arenberger

Dodal, že si není vědom žádných pochybení. Postupoval by jinak, pokud by před Vánoci věděl o velkém rozšíření britské mutace viru.

„Zásadní změna byla v tom, že jsme v prosinci neměli informaci, že je tu všudypřítomná britská mutace. Kdybychom tu informaci měli, jako vláda bychom postupovali jinak.“

Blatný věří, že bude brzy zveřejněn nový systém pro uvolňování protiepidemických opatření, který nahradí do února používané rizikové skóre PES. Rozvolňování by podle něho mělo být opatrné. Vyhráno bude v létě, kdy bude proočkováno 70 procent populace, pokud budou přicházet vakcíny v objednaných počtech, řekl.

„Myslel jsem, že se mi více podaří společnost spojit. Tam vidím ještě jisté rezervy, ale třeba se to podaří tomu, kdo přijde po mně,“ řekl Blatný. 

„Velice dobrý kandidát, má zkušenosti“

Blatný post ministra zdravotnictví převzal na konči října loňského roku poté, co v reakci na veřejné pobouření následující návštěvy restaurace Rio na Vyšehradě rezignoval tehdejší šéf resortu, epidemiolog Roman Prymula. Ke jmenování ho tehdy Babiš navrhl s tím, že jde o „velice dobrého kandidáta, má mezinárodní zkušenosti“.

doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.

Blatný se narodil v roce 1970 v Prostějově. Na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity získal titul MUDr. poté, co absolvoval magisterský obor všeobecné lékařství. Na stejné fakultě poté vystudoval doktorský program pediatrie, v roce 2005 tak získal titul Ph.D. V roce 2019 pak byl habilitován docentem v oboru pediatrie.

Původně byl Blatný přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie také zdravotnickým náměstkem pro Dětskou nemocnici při Fakultní nemocnici Brno. Zaměřoval se tedy na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve. Kromě toho vyučoval na brněnské Masarykově univerzitě, kterou dříve sám vystudoval.

„Slušný, pracovitý, schopný člověk, který rozhodně skvěle rozumí dětské hematologii,“ popsal jej tehdy poslanec za TOP 09 a kolega z Fakultní nemocnice Brno Vlastimil Válek. Ten v nemocnici působí jako náměstek pro informatiku a několik let byl Blatného nadřízený.

Blatnému se však nevyhnuly mnohé kontroverze. Ta první přišla hned, když nastoupil do funkce: ukázalo se totiž, že dříve podepsal petici spolku Milion chvilek pro demokracii, která žádá rezignaci premiéra Babiše. To tehdy Blatný nejprve odmítl s tím, že je možné, že ho pod petici podepsal někdo jiný. „V noci se se mnou spojili zástupci Milionu chvilek pro demokracii, potvrdili můj podpis, a tudíž vám tady říkám, že ano, že jsem tu petici podepsal,“ uvedl však později.

Blatný do funkce nastoupil v okamžiku, kdy v Česku přibývalo pravidelně přes 10 tisíc případů covidu-19 denně. Jen několik dní po jeho nástupu, ve středu 4. listopadu, dokonce padlo tehdejší maximum denního nárůstu, když laboratoře odhalily 15 725 nově nakažených. Více nakažených bylo znovu až po vánočních svátcích.

Přesto na něj padla spíše příjemná povinnost: řídit rozvolnění. Bylo to totiž pár týdnů po zavedení zásadních restrikcí a jejich efekt se zrovna začínal projevovat. Tomu odpovídal i první hlavní projekt Blatného, tedy protiepidemický systém PES, který na základě čtyř ukazatelů vyhodnocoval epidemické riziko.

Resort již opustila řada lidí

V průběhu posledních týdnů a měsíců není Blatný jediný, kdo resort opouští. Jen před pár dny skončila dosavadní hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Nahradila ji bývalá šéfka moravskoslezské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Blatný a Plaga končí. O ničem nevíme, říkají oba ministři

Dříve skončil třeba náměstek Aleksi Šedo, koordinátor očkování Zdeněk Blahuta. Po konci exministra Adama Vojtěcha pak také třeba politický náměstek Filip Vrubl.

Na konci ledna však Blatný připustil, že PES již není relevantní a je třeba se zaměřit na zatíženost nemocnic. „V současné době pro to, co se bude dít dál, toto vlastní skóre není relevantní. Nyní je potřeba zaměřit se zejména na to, aby se začaly uvolňovat nemocnice,“ řekl 28. ledna Blatný.

Poté se již jen zpřísňovalo: konkrétně na začátku března započal původně třítýdenní „tvrdý“ lockdown, který omezil cesty mezi okresy.

Za Blatného působení se také rozjel projekt, který by Česko mohl dostat z nejhoršího – vakcinace. V sobotu 26. prosince se nechal očkovat Blatný i Babiš, čímž symbolicky zahájili celý proces vakcinace. Od té doby dostalo první dávku více než milion lidí. A ačkoliv systém na začátku čelil kritice, nyní tempo vakcinace zrychluje.

Očkuje se třemi vakcínami, které schválila Evropská léková agentura (EMA). A navzdory tlakům trval Blatný až do konce svého působení na resortu, že verdiktem EMA se Česko bude řídit i nadále. „Budu trvat na tom, aby se postupovalo vždy tak, jak to odpovídá medicíně založené na důkazech. A budu za každou cenu trvat na tom, aby ten, kdo rozhoduje o zdravotní politice v této zemi, bylo ministerstvo zdravotnictví. Jsem, a řeknu to úplně na rovinu, nepřítelem rychlých řešení,“ uvedl před několika týdny v Senátu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video