(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Tisíce Čechů žijí se žloutenkou. Nakazit se mohli při operaci či porodu

  • 0
Tisíce Čechů a Češek neví o tom, že žijí se žloutenkou typu C. Příznaky nejsou podle odborníků výrazné, může to být nechutenství nebo únava. Lidé se mohli nakazit při operaci nebo porodu do roku 1992, kdy se krevní transfuze ještě na tento virus netestovaly. Chronickou hepatitidu C má v Česku asi 50 000 lidí, mohou se úplně vyléčit.

„Ročně je odhaleno kolem 1000 nových případů. Skutečný počet lidí, kteří by měli být léčeni, je však několikanásobně větší,“ uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. Nemoc se projeví často až po 20 až 30 letech, kdy se u pacienta rozvine poškození jater.

Onemocnění je nejčastěji spojováno s injekčními uživateli drog, ještě v 90. letech lékaři o přenosech při transfuzích prakticky nevěděli. Nakažených kvůli krevní transfuzi mohou být tisíce, další nemocní již zemřeli. Například Ivona Trnková se nakazila v roce 1981, nejspíš při porodu nebo operaci před ním. Nemoc pro ní představovala i velkou psychickou zátěž. „Lékařka mě tehdy označila za prostitutku a narkomanku. Já neměla tušení, jak jsem se mohla nakazit,“ dodala.

Podstupovala opakovaně náročnou léčbu interferony, která měla výrazné vedlejší účinky. Při každé zhubla 20 kilo, trpěla horečkami a přišla o vlasy. Bála se, že se o nemoci dozví zaměstnavatel a přijde o práci. K novým lékům se dostala loni v březnu. „Po čtyřech týdnech bylo jasné, že virus po 36 letech zmizel. Neměla jsem žádné vedlejší účinky,“ dodala.

Podle Husy by bylo užitečné otestovat ženy, které rodily před rokem 1992. „Stále k nám chodí třeba osmdesátileté babičky s rakovinou jater, které mají v anamnéze jen několik porodů nebo potratů,“ dodal Husa. Podle něj v 70. letech v západní Evropě byly epidemie nákazy z anti-RH faktoru, který se dává těhotným ženám. „Je velmi pravděpodobné, že podobnou cestou se infikovala významná část žen u nás,“ dodal.

Zatímco u narkomanů je při nakažení z injekční jehly pravděpodobnost rozvinutí chronické hepatitidy C asi 50 procent, u transfuze do roku 1992 je až osmdesátiprocentní, protože jde o velkou dávku krve. „Porody před rokem 1992 bych bral jako za jeden z rizikových faktorů. S krevními preparáty se v tehdejším zdravotnictví nešetřilo. Nebyl nedostatek krve a transfúze se dávaly velice často,“ řekl Husa.

V současné době je možné nemoc úplně z organismu vyléčit do dvou až tří měsíců. Léčba pacienta stojí podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakuba Dvořáčka asi 500 000 korun. Je hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Pokud už se u pacienta nerozvinula cirhóza, může být bez následků. Ta postihne 20 až 30 procent nakažených hepatitidou C. Ani v případě cirhózy ale lékaři často hepatitidu C neodhalí, protože poškození jater spojují s alkoholem či obezitou. U cirhózy je také vyšší riziko rozvoje rakoviny jater, která je obtížně léčitelná.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue