Shromáždění na podporu lidských práv v Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Shromáždění na podporu lidských práv v Tibetu před čínskou ambasádou v Praze | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Stovky úřadů vyvěsily vlajky na podporu Tibetu, v Praze se konal happening

  • 288
Před čínskou ambasádou se v sobotu sešly zhruba dvě stovky lidí na podporu lidských práv v Tibetu. Happening se konal v rámci každoroční akce Vlajka pro Tibet, kdy je stovky úřadů a škol vyvěšují na podporu Tibeťanů. Tibetské vlajky letos zavlály na 736 radnicích a 109 školách. Vlajku vyvěsili mimo jiné i na magistrátech Hradce Králové a Karlových Varů.

Součástí akce u čínské ambasády byla i možnost podepsat petici za propuštění Číňany vězněného Tibeťana Tašiho Wangčuka. Akci pořádala organizace Amnesty International společně se sdružením Lungta. Na setkání dorazili mezi jinými socioložka Jiřina Šiklová či bývalý ministr Daniel Herman (KDU-ČSL). .

„Cílem dnešního setkání je připomenout si 59. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci a zároveň si připomenout, že v současnosti jsou stále porušována lidská práva v Tibetu,“ řekla Edita Kleckerová z Lungty. Ve své řeči k přítomným pak připomněla například 153 Tibeťanů, kteří se upálili na protest proti čínské nadvládě, a rovněž vyzvala české politiky, aby se svými čínskými protějšky o situaci v Tibetu mluvili.

Promluvil také exministr kultury Herman, který přišel oděn v šálu od Dalajlámy. „Svoboda a lidská práva jsou nedělitelná. Všude na světě platí pro každého, a nebo neplatí. Nemám nic proti Číně, ale mám velký problém s tím, že se porušují lidská práva, že se lidem odebírá právo na svobodu slova, a to nemůžeme smlčet,“ řekl. Kněz Ladislav Herián zazpíval píseň Imagine od Johna Lennona.

Součástí happeningu byl i stánek s tibetskými vlajkami, nálepkami nebo publikacemi. Možné bylo rovněž napsat a poslat vzkaz čínskému velvyslanectví. Lidé podepisovali celosvětovou petici za propuštění zastánce výuky tibetštiny v tibetských školách Tašiho Wangčuka, který je již dva roky ve vazbě, neboť upozornil čínskou vládu na nedostatek tibetského jazykového vzdělávání.

Lidé si s sebou na akci přinesli tibetské vlajky a rovněž transparenty s nápisy Svoboda Tibetu, Free Tibet nebo Češi Tibet podporují. Vidět byly i fotografie Dalajlámy a bývalého prezidenta Václava Havla. Na závěr pak všichni přítomní svými mobily prosvítili barevné praporky lungty a natočili je směrem k velvyslanectví.

Na stovkách českých radnic a desítkách škol zavlály v těchto dnech tibetské vlajky. Připomínají oběti povstání, které v Tibetu v roce 1959 potlačili čínští vojáci. Vlajky na podporu lidských práv v Tibetu visí také na budovách pěti krajů.

K akci Vlajka pro Tibet se v Česku každoročně připojují stovky institucí:

19. října 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video