Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí...

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny k žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu. (9. prosince 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Jsme před lidmi za blbečky, řekl k obratu vlády u stravování Jurečka

  • 532
Jako chaotické hodnotí počínání vlády v otázce závodního stravování šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Už jsme si na ten chaos zvykli,“ glosoval, že vláda po necelých 24 hodinách odvolala zákaz závodního stravování, který vyhlásila v pondělí večer. „Jsme před lidmi za blbečky,“ řekl k tomu, jak teď lidé vnímají politiky, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Vláda v úterý po kritice vzala své rozhodnutí zpět. „Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy 2 metry nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének. Právě jsme přijali na vládě nové usnesení, které upravuje přítomnost pracovníků v rámci zaměstnaneckého stravování,“ napsal na Twitteru vicepremiér Karel Havlíček.

Vláda ruší zákaz kantýn ve firmách a špitálech. Stačí rozestupy a přepážky

Ještě než to Havlíček oznámil, se na vládu obrátil, aby své pondělní rozhodnutí přehodnotila, šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Lidé, kteří chodí do práce, mají právo se najíst v důstojných podmínkách,“ řekl Bartošek. Zavření jídelen ze dne na den označil za špatné rozhodnutí. Zaměstnavatel má podle něj zajistit důstojné podmínky pro stravování zaměstnanců. Je podle něj možné nastavit takové podmínky, aby závodní stravování bylo ve firmách možné.

Rozhodnutí vlády zakázat závodní stravování se také v úterý dopoledne, než vláda oznámila, že to už neplatí, podivoval také šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Ministryně financí Alena Schillerová v pondělí večer po jednání vlády řekla, že zaměstnanci si budou moct jídlo do práce donášet, nebudou moct ale jíst v jídelnách. Neplatilo to ani 24 hodin.

Zvyšte příspěvek na 80 korun za test, vyzval Rakušan

Opozice vítá, že ve firmách konečně začnou testovat zaměstnance na covid-19. „Zaplať Pán Bůh za to, že testování ve firmách začíná,“ řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Lépe pozdě, než později,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Rakušan vyzval vládu, aby zvýšila příspěvek firmám na jeden test na ze schválených 60 na 80 korun.

Šéfka TOP 09 řekla, že by mělo být povinné testování na covid-19 i v případě poslanců ve Sněmovně, když se bude týkat zaměstnanců. Před několika dny k tomu při jednání ve Sněmovně vyzýval také nezařazený poslanec Lubomír Volný.

Jen tři týdny stačit nebudou, míní opoziční politici

Rakušan i Pekarová Adamová se domnívají, že tři týdny tvrdých opatření, které vyhlásila vláda, nebudou stačit.

Šéfka TOP 09 se vyslovila proti vzbuzování falešných nadějí, že by se po třech týdnech, kdy je s výjimkou cesty za prací zakázáno přejíždění mezi okresy, mohlo dojít k rozvolňování opatření proti šíření koronaviru. Kritizovala v této souvislosti vicepremiéra Karla Havlíčka, který podle ní takové falešné naděje vyvolává.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video