Děti s rodiči přicházejí první den obnovené školní docházky do 28. základní...

Děti s rodiči přicházejí první den obnovené školní docházky do 28. základní školy v Plzni - Lobzích. Před zahájením výuky čekalo každého žáka testování na koronavirus. (12. dubna 2021) | foto: Petr Eret, MAFRA

Politici apelují na testování školáků. Nákazu však šíří i očkovaní

  • 77
Ministr školství Robert Plaga, který je ve vládě za ANO, a předseda STAN Vít Rakušan shodně v neděli apelovali na rodiče, aby nechali v souvislosti s návratem do škol otestovat své děti. Plánovaná omezení pro netestované děti označil Plaga za věc, která je sice nepříjemná, ale dává podle něj smysl. Jenže i očkované děti, které se za faktickou odměnu za příkladnost testovat nemusejí, mohou šířit nákazu úplně stejně.

Plaga míní, že společnost by neměla být přehnaně optimistická ohledně podzimní situace na školách a možných komplikací souvisejících s další vlnou pandemie. „Měli bychom být ostražití. Chtěl bych vybídnout všechny, abychom to nebrali na lehkou váhu,“ řekl s tím, že minulé léto se také zdálo, že covid-19 už nebude.

„Scénáře se budou odvíjet podle toho, jak dopadne screeningové šetření v září,“ odpověděl ministr na CNN Prima News na dotaz, zda existuje plán pro případné opětovné zavření škol. Preventivní antigenní testování žáků a studentů se má konat 1. nebo 2. září a dále 6. a 9. září. Výjimku mají očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid.

Delta trápí i očkované. Končí v nemocnici, přenáší ji stejně, tvrdí experti

A v tom je jádro pudla. Koronavirus se usazuje v horních dýchacích cestách. Nezávisle na tom, zda se člověk ubrání tomu, aby onemocněl, či chorobu v různé formě prodělá, může jej přenášet dál. Nošení respirátorů ve uzavřených prostorech jeho šíření může bránit, ale lidé se nezahalují v restauracích, ve třídách či při kontaktu v soukromí.

Politici, a nejen oni, opakovaně zdůrazňují, že očkováním člověk chrání sebe i jiné. Například imunolog Václav Hořejší však varuje před matením pojmů. „I lidé, kteří jsou očkovaní, mohou být docela masivně infikováni novou variantou delta – nic jim není, mají jen infikované horní cesty dýchací, ale mohou nákazu šířit dál. Ani očkovaní lidé tedy nejsou bezinfekční,“ řekl nedávno Českému rozhlasu.

„V současné situaci nejde ani tak o to, kolik je tady pozitivit, ale kolik lidí tou nemocí opravdu trpí,“ dodal odborník. Mezi dětmi je nemocnost dlouhodobě v porovnání s dospělou populací nízká. 

Kdo prošel běžným nachlazením, zvládne lépe i covid, zjistili vědci

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) kvůli nakažlivosti varianty delta na přelomu prázdninových měsíců doporučilo plně očkovaným Američanům nejen nosit roušky, ale i vstupovat do nejméně pětidenní izolace v případě, že se setkají s někým, kdo nakažen byl, nebo u něho bylo jen podezření infekce.

V případě příznaků onemocnění covidem mají jít na test, pokud příznaky nemají, mají i tak jít na test po nejvýše týdenní karanténě.

Výzkum provedený na stovce případů podle agentury, která považovala tuto situaci ještě spíše za vzácnou, totiž ukázal, že při infekci deltou je výskyt viru v dýchacích cestách očkovaných a neočkovaných k nerozeznání.

Delta vyvolává kašel a ztrátu čichu i u očkovaných, ukázala britská studie

Šéfka CDC Rochelle Walensky řekla v televizi CNN, že vakcíny proti deltě stále dobře fungují, „pokud jde o závažná onemocnění a úmrtí“. „Co už ale nedokážou, je zabránit přenosu,“ varovala.

V těchto dnech pokročilejší závěry vykázala britská studie opírající se o data desítek tisíc lidí, že plně očkovaní i neočkovaní lidé mají při nákaze deltou v těle zhruba stejné hladiny viru.

Koneckonců i ÚZIS v polovině srpna uvedl, že mezi nově nakaženými nemocí covid je 8,5 procenta proočkovaných lidí. Vypadá to jako okrajová záležitost, ale jejich poměr bude nepochybně vyšší vzhledem k tomu, že očkovaní se většinou netestují a pokud ano, tak až kvůli příznakům nemoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue