Zleva: Andrej Babiš, Ladislav Dušek | foto: Koláž iDNES.cz

Dušek a Maďar připustili testování očkovaných. Nikdy, reagoval Babiš

  • 511
Pokud by se na podzim výskyt koronaviru povážlivě rozšiřoval, tak by se začali testovat i očkovaní lidé, aby se epidemie udržela pod kontrolou, naznačil v úterý ředitel Ústav zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Premiér Andrej Babiš to odmítl.

„Důvodem očkování není to, abych nemusel nosit respirátor a nemusel se testovat,“ prohlásil podle Seznam zpráv Dušek během jedné debaty na Ostravské univerzitě.

V reakci na to, proč mají očkovaní zvýhodnění před ostatními, když mohou prý také přenášet nákazu, mimo jiné řekl: „V tom letním období to není špatné, ale je otázka, co se stane v tom období podzimním. Sledujme, jak k tomu přistupují okolní státy, které už zažívají podzimní vlnu, je tam určitý fázový posun.“

Bude podle vás v případě zhoršení epidemie potřeba testovat i očkované?

celkem hlasů: 6764
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 22. září 2021. Anketa je uzavřena.

K testování očkovaných pak dodal: „Pokud by se to u nás začalo tímto způsobem zvedat, tak se určitě k něčemu takovému přistoupí.“  Připustil to i děkan tamní lékařské fakulty, epidemiolog Rastislav Maďar.

„Nikdy to nebude,“ reagoval pro Parlamentní listy ve středu ráno Babiš s tím, že poté co skončilo testování ve školách bude vláda řešit, zda je potřeba děti testovat na sportovních kroužcích.

„V každém případě testování očkovaných je blbost, je to úplně mimo,“ dodal.

Že se s testováním lidí, kteří jsou proti covidu očkovaní, nepočítá, řekl ve středu na tiskové konferenci také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zdůvodnil to tím, že pravděpodobnost, že sebe nebo jiného nakazí, je násobně nižší. Studie z USA a Velké Británie nicméně ukazují, že virová nálož u nakažených variantou delta může být stejná u očkovaných i neočkovaných.

Přestože mnozí očkovaní přiznávají, že vakcínu si nechávají vpíchnout proto, aby se neměli komplikace s cestováním či návštěvami kulturních akcí, Dušek zdůraznil, že jde o to, aby se lidé vyhnuli těžkému průběhu nemoci a nebyly zahlceny nemocnice.

To se však týká rizikových lidí, tedy v seniorském věku a hlavně s přidruženými chronickými nemocemi. Statistiky pořád ukazují, že zhruba 70 procent lidí, u nichž je přítomnost koronaviru zjištěna, je bezpříznakových. Dalších 15 procent má lehký až střední průběh onemocnění covidem, zbytek těžký.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video