Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klička v testovacím byznysu. Cenu covidtestu navyšují vysoké poplatky

  16:24
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v polovině května slíbil, že testy na covid-19 pro samoplátce budou maximálně za 1 756 korun. V praxi však řada odběrových míst tuto cenu převyšuje, a to i o několik tisíc. Jako důvod uvádí rychlost dodání výsledků nebo třeba s testem spojené administrativní poplatky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Nejvyšší cenu si za odběr účtují na pražském Letišti Václava Havla. Za provedení PCR testu tam klient zaplatí až 7 500 korun, a to v případě, že požaduje výsledky do tří hodin.

Tím to ale nekončí. Pokud testovaný člověk potřebuje i lékařské potvrzení o výsledku testu, připlatí si dalších 550 korun. Více než osm tisíc korun tedy dá za expresní test třeba turista, který jede do země, která náhle testy požaduje. Mohlo to platit pro Řecko, které si to ale rozmyslelo.

Společnost GHC Genetics, která odběrová místa na letišti zajišťuje, kromě toho nabízí i standardní testy. Za ty klient zaplatí jen 1 750 korun, tedy částku, která je v souladu s rozhodnutím ministerstva zdravotnictví.

Vysoká cena u expresních testů odpovídá podle Adama Gemrota z GHC Genetics nákladům. „Jedná se tam především o laboratorní náklady. Pořídili jsme na to nový přístroj, na kterém to je drahé, proto jsou náklady astronomické. Cena není vysoká z toho důvodu, že bychom na tom chtěli nějakým způsobem vydělat,“ řekl.

Cena je přitom v pořádku i podle ministerstva zdravotnictví. „Co se týče vyšetření lékařem, expresní dodání výsledku a vyhotovení lékařské zprávy, tyto expresní a administrativní příplatky MZ ČR nereguluje,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Limity se tak týkají jen odběru vzorku a laboratorního vyšetření. Zbytek již záleží na konkrétním odběrovém místě. Za vydání lékařského potvrzení si ostatně účtují peníze navíc i nemocnice, které samoplátce testují. Třeba v Nemocnici Na Bulovce si pacient připlatí 250 korun.

Příplatek za individuální odběr

GHC Genetics ale není jediná společnost a rychlost vyhodnocení není jediný důvod pro překročení stanovené ceny. Třeba na odběrovém místě v pražských Horních Měcholupech stojí odběr celkem 2 650 korun, laboratoře EUC si zase v základní sazbě účtují 2 200 korun. Pokud pak zákazník potřebuje výsledek do čtyř hodin, zaplatí přes čtyři tisíce.

Limity ministerstva

Ministerstvo zdravotnictví reguluje cenovým předpisem maximální cenu tří zdravotních služeb poskytnutých samoplátcům v souvislosti s diagnózou, podezřením na diagnózu či vyloučením diagnózy covid-19:

1) Izolace RNA a transkripce pro vyšetření extrahumánního genomu – 760 Kč

2) Amplifikace extrahumánního genomu metodou polymerázové řetězové reakce (PCR) – 914 Kč

3) Odběr biologického materiálu jiného než krev na laboratorní vyšetření – 82 Kč

První dvě z výše uvedených zdravotních služeb představují laboratorní vyšetření, třetí pak odběr biologického materiálu.

Zdůvodnění jsou různá – „vyšetření lékařem“, administrativní poplatky, příplatky za individuální odběr či již zmíněné lékařské potvrzení. To je ale na některých odběrových místech součástí balíčku. I pacient, který o potvrzení nemá zájem, si tak zaplatí částku překračující stanovenou hranici.

„Jsou s tím spojené i další náklady, samotné vyšetření je za stanovenou cenu. Tam se ale platí nad rámec s tím spojené administrativní poplatky, to, že vám teď odpovídám na infolinku a podobně,“ zdůvodnil cenu zaměstnanec jedné z laboratoří, když se redaktorka iDNES.cz chtěla na test objednat.

Na to poukázala i mluvčí EUC Laboratoří Eva Hokrová. „Lékařské potvrzení nutné pro překračování hranic je spojeno s vyššími náklady na personál: prodloužená pracovní doba vysokoškolského pracovníka o několik hodin, vzhledem k nutnosti vydávat certifikáty včas pro cestovní potřeby. Certifikáty potvrzuje jeden člověk, musí tam zůstat celou dobu. Další navýšené personální náklady jsou na call centru,“ popsala Hokrová.

A vyšší ceny nejsou jen výsadou Prahy. Přes dva tisíce korun stojí třeba i odběry společnosti Agel v Ostravě, Bruntále či třeba ve Valašském Meziříčí. V ceně jsou totiž započítané „služby odběrového místa ve zvláštním režimu“.

„Laboratoř Agellab nabízí samoplátcům testování za regulovanou cenu 1 674 korun za předpokladu, že klient sám dopraví vzorek do laboratoře k analýze. Poplatek ve výši 2 200 korun zahrnuje jednak cenu samotné laboratorní analýzy, tak využití doplňkových služeb, tedy odběr materiálu na smluvním odběrovém místě a vystavení mezinárodního certifikátu,“ popsala mluvčí společnosti Radka Miloševská.

V laboratořích Synlab zase zákazník nechá 2 390 korun, pokud o lékařské potvrzení nestojí. S ním pak ještě o padesát korun více. Důvodem je „příplatek za individuální odběr“.

„Ke každému klientovi je totiž z důvodu ochrany zdraví nutné přistupovat jednotlivě, což s sebou nese výdaje za dezinfekci celého odběrového pracoviště po každé návštěvě či za ochranné pomůcky, které si odběrové sestry musí měnit,“ vysvětlila vedoucí laboratoří Synlab Jarmila Bečvářová.

Drahé a složité. Nové podmínky Řecka přitěžují turistům i cestovkám

Přesně ministerstvem stanovenou částku naopak zaplatí lidé třeba v Nemocnici Na Bulovce či ve Vojenské fakultní nemocnici Praha. Lékařské potvrzení pak přijde na dalších 250 korun. Jestli na tom nemocnice tratí přitom neví. „Cena je daná vyhláškou a my to dodržujeme,“ uvedla mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová.

Maximální cenu testu na covid-19 stanovil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v polovině května. Činí 1 756 korun. Z toho 1 674 korun je platba laboratoři, dalších 82 korun si může nemocnice účtovat za samotný odběr.

Za porušení regulace hrozí přitom laboratořím pokuta. „Pokud není cenová regulace dodržena, ať už regulace odběru a testování maximální cenou nebo regulace souvisejících zdravotních služeb věcně usměrněnou cenou, může být poskytovatel sankcionován na základě provedené kontroly specializovaným finančním úřadem,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví. 

Do zavedení regulace platili lidé za PCR test většinou v rozmezí od 2 500 až do 2 900 korun. Po stanovení limitu přestala řada odběrových míst testy provádět. „Při současné maximální ceně vyhlášené ministerstvem jsme v úhradě za tento test pod našimi náklady, proto jsme nuceni další aktivity v tomto směru pozastavit,“ uvedl tehdy třeba generální ředitel skupiny laboratoří AeskuLab Kamil Doležel.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...