ilustrační snímek | foto: AP

Vadí nízká cena testů. Nemocnice s nimi končí, ubude odběrových míst

  • 526
Nová maximální cena testu na covid-19, kterou stanovilo ministerstvo zdravotnictví, pobouřila nemocnice i laboratoře. Je podle nich moc nízká a nezohledňuje náročnost testování. Nemocnice by musely na testování samy doplácet. Některá zařízení tak s testy samoplátců končí, očekává se úbytek odběrových míst.

Jako důvod k ukončení testování nemocnice uvádějí, že externí laboratoře, kterým odebrané vzorky posílají, si za vyhodnocení účtují více, než je maximální cena testů určená ministerstvem. 

Podle pátečního nařízení ve věstníku ministerstva zdravotnictví je maximální možná cena celkem 1 756 korun včetně odběru. Z toho 1 674 korun je platba laboratoři, dalších 82 korun si může nemocnice účtovat za samotný odběr. Lidé dosud platili za test PCR z výtěru z nosohltanu většinou od 2 500 do 2 900 korun.

Vojtěch určil cenu za test na koronavirus, Petříček ho chce třikrát levnější

Nemocnice v Klatovech, Domažlicích nebo Kroměříži považují cenový strop za nízký, a s testováním proto končí. V Královéhradeckém kraji nemocnice zvažují omezení počtu odběrových míst. Jihočeské nemocnice ceny testů nezmění a účtují si za ně nadále 2 600 korun. Za cenu stanovenou ministerstvem nejsou schopny službu nabízet. Řada nemocnic stanovenou cenu ale respektuje.

Podle holdingu Jihočeské nemocnice ministerská cena zahrnuje jen laboratorní práce, nikoli všechny náklady spojené s testem a jeho výsledkem. Ministerstvo se zatím k postupu jihočeských nemocnic nevyjádřilo. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve ale poznamenal, že pokud nemocnice nechají cenu vyšší, bude to bezdůvodné obohacení a může být trestáno.

Nemocnice Klatovy a Domažlice, které jako jedny z prvních v Česku začaly nabízet testy na koronavirus pro samoplátce, zejména pendlery, ukončí tento typ testování od soboty, řekl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška. Samoplátci v nich dosud platili 2 800 korun.

„Od soboty přestáváme provádět toto vyšetření. Všechny lidi, kteří jsou na dnešek objednaní, ještě otestujeme. Uděláme to za nařízenou cenu s tím, že dnešní vyšetření budeme nejspíš jako nemocnice dotovat,“ řekl Kokoška.

Pokud laboratoře nebudou pokračovat v testování, dojde k zásadnímu omezení testovacích kapacit na případné další vlny.

Kamil Doleželpředseda Asociace laboratoří QualityLab

Ministerstvem stanovenou cenu kritizuje i Asociace laboratoří. Podle předsedy Asociace laboratoří QualityLab Kamila Doležela je tak prakticky jisté, že bude ukončován provoz řady odběrových míst, což povede ke snížení dostupnosti testování pro veřejnost.

„Kalkulace ceny by měla zahrnovat mimo jiné náklady na provoz odběrového místa včetně odběrové sady pro výtěr, kompletní výbavu ochrannými pomůckami pro personál, náklady na nájem nebo zřízení speciálního odběrového pracoviště, náklady na transport vzorku do laboratoře včetně transportního média,“ popsal Doležel.

S testy pro samoplátce končí i nemocnice v Žatci, Kroměříži či Sušici. „Necháváme si vzorky zpracovávat v pražské spolupracující laboratoři, která nám účtuje 2 500 korun za vzorek,“ řekl ředitel sušické nemocnice Václav Rada s tím, že cenu laboratoř nesníží.

Zájemce, které mají nemocnice objednané na sobotu a další dny, budu postupně obvolávat nebo jim napíšou e-mail s informací, že vyšetření se dál provádět nebudou.

Maximální cenu za test kritizují i mnozí provozovatelé odběrových míst v Praze. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze testují samoplátce za 1 674 korun od pátečního rána. Přitom původní cena testů byla 2 190 korun a ještě v dubnu samoplátci za vyšetření zaplatili 2 990 korun.

Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke je stanovená maximální cena pro nemocnici na hraně ztrátovosti. Cenu za testy snížili i na odběrovém místě v Nemocnici Na Bulovce. Původní cena byla o více než tisíc korun vyšší.

Opavě pomáhá vlastní laboratoř

Omezení počtu odběrových míst zvažují nemocnice hradeckého kraje, uvažují také o omezení dalších služeb spojených s testováním. Pokračovat v testech budou například nemocnice v Libereckém kraji. Liberecká nemocnice ukončení testování zvažovala, neboť se jí to finančně nevyplatí. Náklady to nepokrývá ani nemocnici v Jablonci nad Nisou.

Do limitu požadovaného ministerstvem se vejde například Slezská nemocnice v Opavě. „Již od dnešního dne provádíme PCR testy pro samoplátce za cenu 1 670 korun, a to díky tomu, že Slezská nemocnice v Opavě má vlastní laboratoř, která provádí vyšetření odebraných vzorků, kdy nejsme závislí na externích laboratořích a především na jejich cenové politice,“ řekl mluvčí nemocnice Karel Siebert.

Většina pendlerů testy podstoupila

Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic uvedl, že sice většina pendlerů, kteří testy potřebovali, už si je udělat nechali, ale menší počty s tím budou mít problémy.

Koronavirus v Česku

Koncert Miro Žbirky v areálu Vinohradské nemocnice v Praze. Zpěvák vystoupil...
Koncert Miro Žbirky v areálu Vinohradské nemocnice v Praze. Zpěvák vystoupil...
V Česku probíhá studie zjišťující reaktivitu na onemocnění covid-19 mezi...

„Hlavní vlna testování pendlerů zkrátka už odezněla, ale další přijde za dva až tři týdny, když vyprší původní testy. Je ale možné, že s ukončením nouzového stavu už nebudou nutné,“ sdělil Průha, který dlouhodobě bojuje za zrušení testů pro pendlery, které jsou podle něj nesmyslné i z toho důvodu, že se mají opakovat po měsíci, přitom inkubační doba u části nemocných s covid-19 trvá čtyři dny.

Vláda podle Průhy postupuje bez toho, že by si předem zjistila dopady některých opatření. Z informací jeho kolegů vyplývá i to, že některé nemocnice testy poskytují za původní ceny mezi dvěma až třemi tisíci, s tím rozdílem, že cenu rozdělí na dvě části. Jednu část tvoří ministerstvem předepsaná částka a druhou cena za ochranné pomůcky, které jsou nutné při odebírání vzorků.

Cena je vysoká, tvrdí jiní

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch cenu na dopolední tiskové konferenci hájil, avšak spíše před kritikou, že je moc vysoká. „V Rakousku se cena pohybuje od 90 do 150 eur. Tam nejde jen o samotný test, ale musíte zaplatit také lidi, který ho dělají a vyhodnocují,“ řekl Vojtěch.

Částka se podle něj odvíjí od ceny, kterou platí laboratoři zdravotní pojišťovny. „Nevylučuji, že do budoucna nemůže dojít k nějaké další regulaci,“ dodal. Podle něj je nově nastavená cena výraznou úsporou pro všechny.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Řekl také, že není férové argumentovat tím, že samotný test laboratoř stojí 200 až 350 korun, právě s ohledem na práci laborantů.

Již ve čtvrtek se k nastavené ceně kriticky postavil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj je však cena příliš vysoká, tvrdí, že by měla být víc než třikrát nižší. K ceně kolem 500 korun za test se přikláněl ještě před zveřejněním cenové regulace i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

V Rakousku podle ministra Vojtěcha stojí test 90 až 150 eur, tedy zhruba 2 500 až 4 100 korun. V Německu je asi nejlevnější za 30 eur (825 korun), ale nejdražší až za 180 eur (4 950 korun). V Česku se dosud ceny pohybovaly mezi 1 264 korunami za test, kdy si odběr zákazník udělal sám, po zhruba 3 500 korun.

Negativní testy typu PCR musí pravidelně předkládat například pendleři. Prokázat se jím musí i lidé vracející se ze zahraničí, kteří nechtějí jít do dvoutýdenní karantény. V létě by negativní test mohl být i podmínkou vycestování z České republiky.

Kromě nich nemocnice provádějí i takzvané rapid testy. Jejich cena se pohybuje v řádu stovek korun, jako potvrzení však nestačí.

VIDEO: Takto to probíhá, když se jde nechat otestovat samoplátce. Testů je víc, musíte si vybrat správný:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video