Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Velký test školáků. Děti číst umějí, ani jedničkáři však textu nerozumí

Průzkum České školní inspekce ukázal, že děti sice dostávají z českého jazyka jedničky na vysvědčení, číst ale pořádně neumějí. Dokážou vyhledat informaci v učebnici, jestli s nimi autor textu manipuluje, však neodhalí. Nejdůležitější část češtiny, čtenářská gramotnost českých dětí, je podle zjištění MF DNES upozaďována literaturou a diktáty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Wiky: Manipulace (z latinského výrazu manus, tj. ruka nebo uchopit) je v sociální psychologii a sociologii termín označující snahu o působení na myšlení a chování druhé osoby či více osob. Manipulovat znamená vědomě i nevědomě používat techniky pro manipulaci s druhými lidmi ve prospěch prosazení osobních cílů a přání manipulátora.

Wiky: Ve výchově (nebo jiném nadřízeném postavení vůči druhému) manipulátoři (ať už rodiče, vychovatelé nebo pedagogové, případně nadřízení) uplatňují příkazy, zákazy, rozkazy a přehnanou kontrolu a ovlivňování chování i myšlení níže postavené osoby (např. dítěte nebo podřízeného)

Jak pak chtít po dětech, aby poznali manipulaci, když ve výchově je to standart.:-P

0 0
možnosti
Foto

V mládí jsme měli seznam povinné literatury. Každá rok jsme museli odevzdat seznam přečtených knich, jejich obsah. To už zjevně není.

0 0
možnosti
PD

chcete pěkný příklad manipulace? tady jeden je Žluté vesty při protestech ničí radary, přibylo dopravních nehod a mrtvých

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zlute-vesty-protesty-demonstrace-radary-mrtvi-na-silnicich-francie.A190304_085215_zahranicni_remy

10 0
možnosti
IH

I97v60a46n 25H63o97l15a38s

4. 3. 2019 11:16

A jaká jsou fakta podle vašeho zdroje? A jaký zdroj to je?

0 1
možnosti
JS

To bude chyba novin a podobnych instituci ... ;-)

0 0
možnosti
HK

Stále víc se diskutuje, že je zbytečná matematika, čeština, dějepis, tělocvik. Domácí úkoly jsou šikana....Když děti nečtou, logicky se to promítá do jejich slovní, zásoby a způsobu vyjadřování.Pokud si o tom, co četly mohou hovořit s rodiči, je to moc potřebná, ale bohužel už dost vyjímečná devíza.Nám maminka denně před spaním četla, dnes se jim pustí v lepším případě pohádka na DVD nebo si do postele vezmou mobil. Chápu, že doba pokročila, ale základy mají dětem dál především vštěpovat rodiče, které ani nejlepší kantor suplovat nedokáže!!

9 1
možnosti
LK

Tak ono DVD není nic moc, ale když dítěti pustíte pohádku na CD (jakože jen namluvenou), tak je to s předčítáním pohádky naprosto srovnatelné.

1 1
možnosti
MS

České školství má jednu zásadní chybu, z dětí se snaží vychovat Ottův slovník naučný. Tedy sdělit dětem obrovské množství informací. Specializace je na základní škole(ale i později) sprosté slovo. Ano všeobecný přehled je fajn. Ale dalo by se to dělat trochu jinak než učit 10 výchov a pak nestíhat to důležité. Prostě nejde naučit děti "fšechno". Je to teď takový systém deset řemesel a 11 bída. Učí se všechno a kvalita klesá.

1 9
možnosti
JN

Základní školství je od toho, aby dětem dalo všeobecné vzdělání. Od matematiky až po tělocvik. Všeobecné základní vzdělání je od toho, aby dalo základy pro další, pak už specializované studium, které by mělo být zaměřena jak podle osobních preferencí dítěte (třeba i dle doporučení rodičů), tak podle osobnostních předpokladů. Specializace je na základní škole skutečně sprostým slovem, protože je v rozporu s jeho základním posláním.

9 0
možnosti

Jako příklad trpného rodu z pera pedagoga, uvádí autor textu jako správné tvary rozkradlo se a utratilo se. Jenomže tvar trpného rodu je například bylo rozkradeno, bylo utraceno. Tvary, které jsou uvedeny jsou pořád rody činné, pouze není uveden nositel děje ve středním rodu. Zřetelněji to je například patrné u tvaru svítá. Nositele děje těžko najdeme, jde ale o aktivní činnost. Trpný rod by teoreticky zněl je svítáno. Opravte mě, je-li to jinak.

4 1
možnosti
JC

Díky. to tu chybělo.

3 2
možnosti
KS

Studovaní profesoři bádají, jak autor nastavoval zrcadlo soudobé společnosti a on zatím psal, co ho napadlo, jen proto, aby měl peníze na chlast. Kolikrát by nad odborným vysvětlením vlastního textu kroutil hlavou i sám autor. Když napíšu na lístek, že rybě smrdí hlava, tak možná jen proto, že mám rybu z Kauflandu, která už je fakt jetá, ale kdyby můj vzkaz našli za sto let, tak se mohli na gymnáziu učit, jak jsem kritizoval prohnilé představitele dnešních elit.

2 2
možnosti
EH

Proto jsem nesnášela rozbory básní. Představovala jsem si, že básník tím nic nemyslel, jenom se mu to hezky rýmovalo. :-)Tudíž rozbory mohou taky sloužit k manipulaci omladiny.

0 1
možnosti
JV

Upřímně řečeno, je otázka, jak ty předložené texty vypadaly a co se mělo hledat. I v přijímačkových písemkách bývají tyhle věci hojně zastoupené. Často chtějí autoři vědět, zda je něco v textu pravda či ne a jestli to z něj přímo vyplývá nebo ne. A ani dospělý si nemusí vědět rady, pokud to vyplývá z logiky, není to ale doslova napsané v textu. Kde je ta míra... Pak těžko říct, zda má být ano nebo ne. Při přípravě dětí na PZK jsme na to opakovaně narazili, někdy to bylo doslova "pade na pade" a čtení výsledkového klíče mělo objevný rozměr (byť jsem ing.). Mělo by to být alespoň jednoznačně zadané, což ale tady neposoudíme, neb dané testy s úkoly nevidíme.

3 1
možnosti
OU
JC

Vrchnostenská manipulace především demobloku je důkazem tzv. samoorganizace , kterou je vesmír nasycený. Některé jedince není třeba řídit pokyny z venku , vědí sami co má dělat. Viz. známé figurky za bolševika co sice nic moc profesně neuměli ,ale o to větší byli vášniví organizátoři sbírek pro osvobozeneckou armádu Burundi či měli nejangažovanější nástěnku k VŘSR. Podobně dnes někteří umělci instinktem lokaje tuší co si věrchuška co rozděluje granty přeje. Viz . politické postoje Hřebejka a následné odměny ve formě dotací a grantů od ČT. Bez nich by nenatočil nic. Podobně "zaujal" svou agitkou Mádl s Issovou. A prašule hned byly.

2 6
možnosti
IH

I21v80a34n 26H32o61l13a24s

4. 3. 2019 10:03

> Viz. známé figurky za bolševika co sice nic moc profesně neuměl

Vy toho taky moc neumíte, dokonce ani psát česky.

2 2
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...