Šance na vydání Češky z Pákistánu jsou slušné, hned to nebude, říká exministr

  15:51
Vyhlídky Terezy Hlůškové na vydání do České republiky jsou dobré. Myslí si to bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj tomu nasvědčují především dobré vztahy s Pákistánem. Část trestu si ale bude muset v této zemi přece jen odpykat. Hlůškovou potrestal pákistánský soud za pašování drog 8 lety a 8 měsíci vězení.
Češka Tereza Hlůšková krátce poté, co ji pákistánský soud poslal na 8 let a 8...

Češka Tereza Hlůšková krátce poté, co ji pákistánský soud poslal na 8 let a 8 měsíců do vězení za pašování drog. (20. března 2019) | foto: Profimedia.cz

„Myslím si, že bude vydána do České republiky,“ řekl exministr zahraničí Cyril Svoboda pro iDNES.cz. České diplomacii zatím svazuje ruce skutečnost, že soud ještě probíhá.

Fotogalerie

Hlůšková byla v Pákistánu ve středu odsouzena na osm let a osm měsíců vězení za pašování heroinu. Podle ministerstva zahraničních věcí ale rozsudek ještě není pravomocný a existuje možnost odvolání k nejvyššímu soudu.

„Zastupitelský úřad a zřejmě i paní Hlůšková budou žádat o vydání k výkonu trestu do České republiky,“ myslí si Svoboda.

Takový krok se dá předpokládat, pobyt ve vězení v cizí zemi je pro odsouzeného především extrémní psychickou zátěží. Vězeň se jen těžko může potkávat se svými blízkými, komplikuje se například posílání balíčků, nepříjemná je také omezená možnost komunikace kvůli neznalosti cizího jazyka a písma.

Cyril Svoboda

„Byl by to velký diplomatický úspěch, kdyby se ji podařilo do České republiky dostat rovnou,“ pokračoval Svoboda.

Česko má podle něj velmi dobré diplomatické vztahy, ovšem záleží také na aktivní práci českých diplomatů v této zemi, aby mohli celý proces urychlit.

Vydávání českých vězňů do České republiky komplikuje v tomto případě nicméně skutečnost, že s Pákistánem nemáme podepsanou dohodu o vydávání vězňů.

Za pašování drog si Tereza H. odpyká přes osm let

„Česko s Pákistánem o této dohodě jedná,“ uvedl pro iDNES.cz Robert Řehák z ministerstva zahraničí.

Smlouva ale podepsaná není, každý případ se tak musí posuzovat a řešit samostatně a do výsledků jednání mohou promluvit taká aktuální události. Kdyby například v Pákistánu aktuálně propukla velká drogová kauza, mohlo by to zkomplikovat také šance Hlůškové na vydání.

Jak to vypadá v pákistánském vězení: bez toalet, bez lékaře, bez soudu

Pokud se vrátí do Česka, trestu se stejně nevyhne

„Pokud bude Hlůšková pravomocně odsouzena a podaří se ji dostat zpátky do České republiky, stejně si bude muset zbytek svého trestu odpykat,“ tvrdí exministr Svoboda.

V Pákistánu je pašování drog velmi závažným trestným činem, za který hrozí místním občanům až trest smrti. I s ohledem na jeho závažnost tak nebude možné Hlůškovou v domácím prostředí jen tak propustit, nebo ji zkrátit trest. Takové jednání by pákistánská strana vnímala negativně a do budoucna by to vydávání vězňů mohlo velmi zkomplikovat.

Čech zadržený na Bermudách dostal třicet let za pašování heroinu

„Určitě to není první a bohužel to není ani poslední případ, takové věci se dějí,“ řekl Svoboda. Lidé mohou být k pašování snadno zlákáni finanční odměnou, nebo třeba vydíráním. Odsouzení českého občana za podobný trestný čin není výjimkou.

Soud s Češkou začal loni v březnu. Poté bylo soudní stání několikrát odročeno kvůli absenci vyšetřovatele, nepřítomnosti dalších svědků, stávce místních soudců nebo kvůli tomu, že soudce byl delší dobu na náboženské pouti. Dalším důvodem byl například i kriketový turnaj.

Pákistánští celníci ženu zadrželi 10. ledna 2018, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Hanykovics: Z thajského vězení jsem si přivezl rakovinu

Devět kilogramů drogy našli celníci v kufru. Pákistánský list Urdu Point napsal, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (24 milionů korun).

Kromě Češky čelil obvinění také jeden muž, který není z České republiky, toho však soud zprostil viny.

Češi odsouzení za pašování drog

2. srpna 1996 - K 26 letům odnětí svobody byl v Londýně za pašování velkého množství heroinu odsouzen český občan Tomáš Honz, řidič turistického autobusu z Liberce. Honz byl souzen spolu se třemi tureckými Kurdy, s nimiž podle žalující strany spolupracoval. Honz byl 15. září 1995 zadržen v přístavu Ramsgate, právě když se s autobusem s 45 cestujícími chystal opustit britské území a přepravit se na evropskou pevninu.

11. prosince 1996 - Radka Hanykovicse, který byl v březnu téhož roku zadržen na letišti v Bangkoku se 2,4 kilogramu heroinu, odsoudil tamní soud k 50 letům odnětí svobody. Trest mu byl amnestiemi zkrácen nejprve na polovinu a poté zhruba na 17 let. V roce 2004 byl Hanykovics vydán do Prahy, v roce 2005 mu byl kvůli špatnému zdravotnímu stavu přerušen výkon trestu a v lednu 2007 zemřel na onkologické onemocnění. Rodák z Trutnova využil dobu, kdy byl kvůli zdravotnímu stavu propuštěn z vězení, k diskusím se studenty základních škol o nebezpečí drog. V září 2006 představil knihu Pro drogy nemá smysl umírat, ve které popsal svůj příběh.

20. února 2002 - Milana Lesniaka a Bronislavu Paclovou, kteří byli v červnu 2001 zadrženi s 32,2 kilogramu heroinu na řecko-tureckých hranicích, řecký soud odsoudil na doživotí. Později jim tresty zmírnil - Lesniakovi na 20, Paclové na 18 let.

15. března 2007 - Český pašerák drog Petr Š. dostal v Turecku devět let vězení. V létě 2006 převážel z Turecka do Řecka bezmála 30 kilogramů heroinu. Ve vazbě původně skončil i jeho syn, mladíka nakonec policisté pustili. Shodně se svým otcem totiž tvrdil, že o pašování drog vůbec nevěděl.

17. srpna 2017 - Soud v Hongkongu poslal třiašedesátiletého českého občana na 27 let do vězení za pašování drog. Čecha v roce 2016 zadržela policie na letišti s šesti kilogramy kokainu v kufru. Muži podle prokuratury přitížil fakt, že organizátorům průběžně posílal e-maily, jak pokračuje jeho cesta se zavazadlem (více zde).

3. října 2017 - K 17 letům vězení byl na Novém Zélandu odsouzen 42letý Čech, který se pokusil přes letiště v Aucklandu do země propašovat 20 kilogramů metamfetaminu. Šlo o největší zadrženou zásilku drog, jaká kdy byla na aucklandském letišti odhalena. Muž do Aucklandu přiletěl v květnu 2016 z Bangkoku se svou 69letou matkou.

23. ledna 2018 - K 27 rokům vězení byl v Hongkongu za pašování drog odsouzen téměř sedmdesátiletý český občan. Čech, který byl zadržen na letišti se třemi kilogramy kokainu, vinu popíral. O drogách v kufru prý nevěděl (více zde).

13. března 2019 - Soud na Bermudách podle místního tisku poslal na 30 let do vězení 49letého Čecha, který se na ostrovy pokusil propašovat 2,9 kilogramu heroinu. Droga by podle úřadů měla na černém trhu hodnotu zhruba deset milionů dolarů (227 milionů Kč). Čech byl zadržen na mezinárodním letišti na Bermudách po příletu z Londýna v září 2017. U soudu zaznělo, že to je dosud největší množství, jaké se někdo pokusil na ostrovy dovézt (více zde).

Zdroj: ČTK

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Potíže se srdcem i početím. Zvyšující se teploty ohrožují zdraví Čechů, více ženy

28. března 2024  20:32

Stále vyšší teploty a častější vlny horka výrazně ovlivňují zdraví Čechů. S měnícím se podnebím...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...