Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Heroin pašovaly kromě Terezy H. i další mladé Češky, míní Pákistánci

  0:01
Pákistánské úřady mají podezření, že kromě zadržené Terezy H. pašovaly ze země drogy stejným způsobem i další dívky z České republiky. Pákistánci podle zjištění MF DNES chtějí prověřit mladé Češky, které do tohoto asijského státu v uplynulých dvou letech létaly za údajným fotomodelingem.
Mladá Češka Tereza Hlůšková u soudu v pákistánském Láhauru.

Mladá Češka Tereza Hlůšková u soudu v pákistánském Láhauru. | foto: Daily Pakistan

Jednou z dívek, o kterou se zajímala britská policie, je třiadvacetiletá Jana, kamarádka zadržené Terezy. I ona loni letěla z irského Dublinu do Pákistánu. „Za fotomodelingem. Fotit. Na letišti jsem prošla kontrolami, žádné drogy jsem nepřevážela. To jsem řekla i policii. Vízum mi zařídil člověk v Irsku,“ říká dnes Jana, která žije několik měsíců v Británii.

Britskou policii požádali Pákistánci o pomoc zejména proto, že právě tam má žít boss celého drogového gangu, muž jménem Tárik, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač. Zároveň mají podezření, že na drogovém byznysu se podíleli i úředníci pákistánské ambasády v Irsku, kteří dívkám vydávali víza.

„Měli jsme to jako neoficiální informaci, že zadržená dívka se stala volavkou většího gangu, kterému měla pomáhat ambasáda v získávání víz pro české dívky,“ říká zdroj blízký vyšetřování z České republiky.

Tereze H. vydala vízum, jehož kopii má MF DNES k dispozici, ambasáda v Dublinu, a to 15. listopadu s platností do 14. února letošního roku. V poznámkách je uvedeno, že jde o jednorázové vízum a účel cesty je rodinná návštěva.

Právník Terezy H. Chaudhary Jawad Zafar uvedl, že mezinárodní spolupráce na případu pašování drog se dala očekávat, zejména proto, že v mobilu zadržené Češky pákistánská policie nalezla kontakty na další lidi, kteří v Evropě verbovali dívky na fotomodeling či se jinak podíleli na fungování gangu. Zejména zajišťováním zázemí pro dívky. „Zadrženo v tuto chvíli bylo pět lidí,“ řekl právník Zafar.

Kamarádka zadržené dívky Simona H., která s ní odletěla na konci loňského roku do Pákistánu a vrátila se o tři týdny dříve, už před časem zmiňovala, že očekává, že se jí policie bude na cesty do zahraničí vyptávat. Tvrdila, že vízum jim zařizoval nějaký muž v Dublinu, stejně tak letenky i samotný pobyt. Za údajné focení měla dostat v přepočtu 200 tisíc korun.

Velká jízda do pekla. Život Terezy, kterou drží v Pákistánu za pašování drog

Zeptat se jí znovu, zda už byla u výslechu, však nelze. Číslo jejího mobilního telefonu je zrušené, stejně tak její matky. Nyní je pravděpodobně v cizině. Její přítel je nyní ve Švýcarsku, kde se obě dívky v minulosti živily v nevěstinci.

Česká policie se nechce k vyšetřování vyjadřovat. „Standardně probíhající vyšetřování ani jednotlivé kroky nekomentujeme, není to v tuto chvíli žádoucí,“ řekla mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Stejně odpověděl i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

České ministerstvo spravedlnosti v pátek oznámilo, že Česko chce kvůli tomuto případu s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů.

Tereza hledala krásné ženy, které se nebojí cestovat samy

Kolik dívek takto létalo za velkými výdělky do zahraničí, není jasné. Každopádně Tereza H. podobnou „práci“ nabízela i dalším dívkám v inzerátu.

„Hledám dívky, ženy, které jsou krásné a nemají strach z nových věcí. Jedná se o diskrétní focení - nic erotického ani intimního - za nemalé peníze. Jde o práci v zahraničí a ohodnocení se pohybuje v desítkách tisíc korun. Co požaduji: slečny, které se nebojí cestovat samy,“ psala Tereza v inzerátu.

Lidi, které pákistánští policisté a celníci díky jejím informacím a kontaktům z mobilního telefonu a různých aplikací zadrželi, uvidí Češka po dlouhých týdnech poprvé v úterý. Potká se s nimi u soudu, který by měl opětovně rozhodovat o jejím návrhu na propuštění na kauci.

V Pákistánu začal soud se zadrženou Češkou, celu sdílí s další ženou

„My v tuto chvíli spolupracujeme s obviněnou a její rodinou v procesních věcech, do samotného vyšetřování nijak nevstupujeme. Určující pro nás bude soud, kde se dozvíme, jaký trest jí hrozí, a následně začne jednání o možnostech, za kterých by mohla být vydána do České republiky, kde by pro ni bylo přijatelnější si trest odpykat,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Právník Terezy H. předpokládá, že rozsudek by mohl padnout v prosinci. V to, že by si Tereza mohla trest za pašování drog odpykat v České republice, příliš nevěří. „Pákistán nemá s Českou republikou ani s jiným evropským státem smlouvu o vydávání odsouzených k odpykání trestu do věznic v jejich rodných zemích,“ uvedl.

Do Pákistánu se nyní snaží za dívkou dostat její otec, který za rodinu s pákistánskou stranou komunikuje. Prozatím však úřady povolily jen předat dopis, který jí rodina z Česka zaslala.

Celníci jednadvacetiletou ženu zadrželi 10. ledna na letišti v Láhauru s kufrem, v jehož dně bylo ukryto devět kilogramů heroinu. Češka tvrdí, že drogy nepašovala vědomě, že jí je musel do kufru někdo přibalit. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...