V okolí šumavské Kvildy leží téměř metr sněhu. Na snímku jsou stromy poblíž pramene Vltavy, což je oblíbený cíl běžkařů. | foto: Dana Zývalová

Po mrazivé noci budou po republice i mrazivé dny, oteplí se až v únoru

  • 24
Do konce ledna budou teploty pod dlouhodobým průměrem, Česko tak čekají celodenní mrazy. Na stanici Kvilda-Perla v noci klesla rtuť teploměru na minus 31,3 stupně. Oteplovat se začne až v únoru, kdy bude také více srážek. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 21. ledna do 17. února je minus 1,1 stupně Celsia. V následujících dvou týdnech by tedy mělo být výrazně chladněji. „V první polovině února se teploty opět dostanou k dlouhodobému normálu,“ uvedli meteorologové.

Poslední tři týdny z pohledu teplot se podle meteorologů nijak nevymykaly z dlouhodobého normálu. Naopak do konce ledna bude teplotně podnormální. Rtuť teploměru by se měla pohybovat většinou pod nulou, což znamená, že se budou udržovat celodenní mrazy. Na přelomu ledna a února se začne pozvolna oteplovat a v první polovině února se teploty opět dostanou k dlouhodobému normálu. 

Česko také po srážkově vydatném začátku roku čekají do konce ledna sušší dny. „V první polovině února budou už srážky četnější a týdenní úhrny se dostanou k normálu pro toto roční období,“ dodal k předpovědi Český hydrometeorologický ústav. Dlouhodobý průměrný srážkový úhrn je v následujících čtyřech týdnech 35 milimetrů. Srážek bude tedy méně než více, ale nejde o nic zásadního. 

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období. 

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

Šumava má za sebou mrazivou noc, může ještě přituhnout

Teploty v Česku v noci na dnešek klesaly hluboko pod nulu. V mrazových kotlinách dosahovaly extrémů, na stanici Kvilda-Perla bylo minus 31,3 stupně. Podle meteorologa Josefa Hanzlíka z Českého hydrometeorologického ústavu však hodnoty nejsou konečné. Ráno může být někde ještě chladnější. Amatérští meteorologové na jednom z nejchladnějších míst republiky naměřili ještě nižší teploty. 

19.ledna 2019 v 09:45, příspěvek archivován: 19.ledna 2019 v 10:19

Dnešní noc byla velmi mrazivá zvláště na Šumavě, nejnižší teplota byla naměřena na stanici Kvilda - Perla: -32,4°C (https://t.co/lcg7xNUkkD) https://t.co/22EnPtONJO

Při projasněné obloze se teploty v noci z pátku na sobotu na většině území Česka pohybovaly mezi minus šesti až deseti stupni, v místech se sněhovou pokrývkou kolem minus 13 stupňů Celsia. „V první polovině příštího týdne (zejména v pondělí 21.1. a v úterý 22.1.) budou teploty pravděpodobně klesat na podobné hodnoty nebo ještě níže,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Leden 2019 začal v Česku ochlazením a silným sněžením:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video