Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na osmi místech padl absolutní teplotní rekord, Děčín hlásí 17 stupňů

  • 35
V Česku v sobotu panovalo na prosinec extrémně teplé počasí. Ze 139 stanic, které teploty sbírají alespoň třicet let, jich rekord pro 26. prosinec překonalo rovných sto. Na osmi místech dokonce padla teplotní maxima pro celý prosinec. Nejtepleji bylo v Děčíně, kde naměřili 16,8 stupně Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Během dne panovalo na většině území České republiky slunečné počasí a teploty se na některých místech vyšplhaly i přes šestnáct stupňů Celsia. „Vezmeme-li v úvahu pouze stanice, které měří třicet a více let, byl rekord pro sobotu překonán na 72 procentech stanic,“ uvedli v sobotu meteorologové na serveru Infomet.cz s tím, že tak rekord padl na stovce ze 139 stanic. Na osmi z nich dokonce zaznamenali absolutní maximum pro měsíc prosinec.

Vedle Děčína padla maxima na dalších šesti stanicích v Ústeckém kraji. Druhá nejvyšší byla v Kopistech (16,7 stupně), třetí příčku obsadila s 16 stupni stanice v Teplicích. Teplo však bylo i v Praze na Karlově (15,2 stupně) či v jihočeském Husinci, který hlásí jen o 0,1 stupně méně.

Díky přílivu teplého vzduchu od jihozápadu se už během noci vyskytla extrémně vysoká teplotní minima. Nejtepleji bylo díky silnějšímu větru po ránu v Praze a ve Středočeském kraji, na pěti stanicích dokonce teplota v noci neklesla pod deset stupňů Celsia (nejvyšší minimum naměřila stanice Javorník). „Naopak poměrně chladné ráno bylo díky mlhám a slabému větru v Jihomoravském kraji, v průměru jen 1,8 stupně,“ uvedli meteorologové.

Nejchladněji bylo v Jihomoravském a Olomouckém kraji, kde se po většinu dne udržely mlhy.

V neděli mohou teploty ještě vyšplhat až na třináct stupňů. V následujícím týdnu se však bude vzduch postupně ochlazovat a s koncem roku přijdou první mrazivé dny (výhledovou předpověd najdete zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue