Teplé zářijové teploty vylákají klíšťata, budou agresivnější.

Teplé zářijové teploty vylákají klíšťata, budou agresivnější. | foto: shutterstock.com

Teplé září vyžene klíšťata na lov, po letním strádání budou agresivnější

  • 52
Teplé a vlhké září probudí hladová a agresivní klíšťata. Z nebezpečné nákazy klíšťovou encefalitidou nebo boreliózou se už teď léčí nejvíc lidí za posledních devět let. To nejhorší má však teprve přijít.

Lidé si na klíšťata dávají pozor hlavně o prázdninách, s příchodem podzimu jejich útok nečekají, a tak riziko nákazy stoupá. "Mohl by se opakovat kritický rok 2006, kdy kvůli přemnožení klíšťat prudce vzrostl počet nakažených lidí," varuje epidemioložka Alena Dvořáková.

Nadcházející období má být vlhké a zářijové teploty se přes den většinou přehoupnou přes dvacet stupňů. A právě to klíšťatům víc než vyhovuje.

"Předpověď dává tušit, že by se mohla dostavit druhá vlna klíšťat," upozornil včera uznávaný odborník Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu. "Nechci dělat paniku, ale lidé by si měli dát pozor, až půjdou do lesa."

Riziko druhé vlny klíšťat hrozí proto, že v srpnu bylo několik horkých a suchých dní. Během nich klíšťata zalezla a strádala.

Jakmile však stoupne vlhkost a udrží se vyšší teploty, parazité vyrazí opět ven. Budou hladoví, a tudíž agresivnější. Stejné vlastnosti pak získají i jejich potomci, kteří se vylíhnou.

Mezi nejohroženější oblasti se letos řadí jižní a západní Čechy, Ústecko, Děčínsko a také Vysočina. V těchto regionech hygienické stanice už teď hlásí nejvyšší počty lidí nakažených encefalitidou a boreliózou. V letošním roce se nemocemi od klíšťat nakazily celkem téměř tři tisíce lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video