Klíště

Klíště | foto: Profimedia.cz

Pozor při jarních vycházkách, teplá zima probudila klíšťata

  • 3
Už v těchto dnech může hrozit nákaza od klíšťat. Nebezpečný hmyz je totiž aktivní už při teplotě nad sedm stupňů Celsia, která je při současném počasí běžná. Člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar proto varuje před pohybem v místech jejich tradičního výskytu.

Zatímco loni byl na mnoha místech sníh ještě o Velikonocích, letos už teplé počasí láká k vycházkám do přírody.

Loni bylo v Česku hlášeno 625 případů klíšťového zánětu mozku a dvě úmrtí. Oproti předchozímu roku stoupl počet onemocnění téměř o deset procent. Počty onemocnění ale bývají podle Maďara vyšší, než uvádějí statistiky. V nich se totiž objeví jen nejtěžší případy, které bývají léčeny v nemocnici, často i na jednotkách intenzivní péče.

Největší riziko nákazy bývalo v jižních Čechách a v Jeseníkách, v průběhu let se ale ohniska nákazy rozšířila do všech regionů. Klíšťata jsou i v městských a příměstských parcích a v řadě míst, kde dřív nebyla. Nakazit se může člověk při cestování po Evropě i po republice. Infekcionisté mluví o klíšťovém zánětu mozku jako o "nemoci cestovatelů". Očkování tedy má podle Maďara smysl bez ohledu na místo bydliště.

Klíšťová encefalitida

(též klíšťový zánět mozku) je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Přenos původců se uskutečňuje klíšťaty nebo alimentární cestou (mléčnými vyrobky)

Nemoc může mít podobu jen lehkých bolestí hlavy a zvýšené teploty nebo (ve druhé fázi) těžký průběh spojený s prudkými bolestmi hlavy, vysokými horečkami, dezorientací, poruchami motorické koordinace, ztuhnutím šíje, atd. Při těžkém průběhu může dojít k úmrtí nebo k dlouhodobějším či doživotním následkům v podobě ochrnutí, poruchám soustředění či snížení intelektuálního výkonu.

zdroj: Wikipedia

Mírná zima s teplotami výrazně nad nulou probudila klíšťata výrazně dřív, než je běžné. Nákaza začala hrozit už na začátku roku.  "V lednu k takové situaci dochází zřídka, ale letošní neobvyklé počasí tomu nahrává," uvedl odborník na klíšťata Bohumír Kříž ze Státního zdravotního ústavu.

Pozor by si lidé měli dávat především na prosluněných plochách na krajích lesů či na mýtinách. Z tak časné aktivity klíšťat se dá podle Kříže předpokládat, že jich bude v sezoně 2014 opravdu hodně.

"Jejich vývojový cyklus se skládá ze tří stadií, v nichž se musí nasytit krví. Když začínají už v lednu, cyklus se tím urychlí," potvrdil Kříž, že se klíšťata budou pravděpodobně rychleji množit.

Očkování může zachránit život

Proti klíšťovému zánětu mozku je očkováno 23 procent Češek a Čechů, nejčastěji děti. Senioři, kteří patří k nejohroženějším, se dávají očkovat minimálně. U nich přitom bývá průběh nemoci vážnější a častěji zanechává doživotní následky, včetně úmrtí. "Nejvíce případů nákazy bylo loni v Evropě ve věkové kategorii od 45 do 64 let a následně ve věku nad 65 let," upřesnil Maďar.

Poznamenal, že v Rakousku, které začalo jako první úspěšně snižovat počet případů nákazy, se proočkovanost obyvatel blíží 90 procentům. "Zdá se, že v Česku, kde stejně jako v Rakousku byla kampaň na podporu očkování, zatím neumíme tak dobře vnímat a zhodnotit riziko, jež tato nákaza přináší. I když téměř tři čtvrtiny obyvatel u nás tuto nemoc znají, očkovat se nechá jenom zhruba každý čtvrtý," řekl Maďar.

Světová zdravotnická organizace doporučuje očkování všech obyvatel od jednoho roku věku v zemích s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy.

Očkovat proti klíšťovému zánětu mozku lze od jednoho roku věku, očkují praktičtí lékaři a očkovací centra. Cena za očkovací dávku se pohybuje kolem 800 korun. Základní schéma se skládá ze tří dávek, k přeočkování stačí jedna. Na očkování přispívají všechny zdravotní pojišťovny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video