Podle výzkumu CVVM se téměř polovina Čechů cítí být dostatečně informovaná o tom, co se dělo v Československu v průběhu roku 1968. Ilustrační foto

Podle výzkumu CVVM se téměř polovina Čechů cítí být dostatečně informovaná o tom, co se dělo v Československu v průběhu roku 1968. Ilustrační foto | foto: Eva Vančurová

Téměř polovina Čechů se nechce vracet k pražskému jaru, zjistil průzkum

  • 61
Necelá polovina Čechů se domnívá, že není třeba vracet se k událostem z roku 1968. Podle výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění takto smýšlí 45 procent dotázaných.

41 procent lidí je přesvědčeno o opaku. „Relativně větší podíl občanů se domnívá, že historická reflexe smysl nemá,“ píše ve zprávě Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Markéta škodová s tím, že čtrnáct procent lidí odpovědělo, že „neví“.

Studie také zjistila, že potenciální voliči ODS by „rozhodně“ souhlasili s připomínáním událostí pražského jara. Opačný názor projevili voliči KSČM. Mezi lidmi, kteří by se k roku 1968 "spíše nevraceli“, tvořili významnou část lidé ve ve věku patnácti až devatenácti let.

Podle výzkumu se téměř polovina Čechů cítí být dostatečně informovaná o tom, co se dělo v Československu v průběhu roku 1968.

V průzkumu CVVM se objevila mimo jiné také otázka, jak moc podpořila pražské jaro tehdejší společnost. Téměř polovina dotázaných odpověděla, že ideje pražského jara podporovala většina národa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video