Temelín, zelení a Kant

Greenpeace žaluje Temelín. Prý před šesti lety kdosi zfalšoval dokumentaci k nějakému potrubí. Velmi zajímavý případ. Proč? Znovu otevírá prastarý spor o tom, zda účel světí prostředky. Účel: zabránit spuštění škodlivé, zbytečné, předražené jaderné elektrárny. Prostředek: Vymyšlená, zkonstruovaná žaloba, která díky proslulé pomalosti soudnictví může oddálit zažehnutí reaktoru. Jaké je řešení mravního sporu?

Ačkoli je žaloba z právního hlediska jistě v pořádku a zelené žínky i mužíčci se budou ohánět tím, že žijí v právním státě, chovají se nemravně. Proč?

To vyplývá už ze starého Kanta. Člověk má jednat jen tak, aby podle toho mohli jednat všichni. Kdyby všichni používali vymyšlených žalob, aby zabránili tomu, co se jim nelíbí, společnost by se zastavila a lidstvo posléze vyhynulo.

A to je ekologicky horší, než jedna, byť ničemná elektrárna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video